Comisia care a cotrobăit degeaba prin sufrageria lui Oprea

Comisia care a cotrobăit degeaba prin sufrageria lui Oprea
Raportul comisiei care a anchetat realegerea lui Traian Băsescu în fruntea statului în 2009, adoptat deja de plenul reunit al parlamentului, demonstrează că activitatea controversatei comisii a fost pierdere de vreme.

Totul a pornit de la „dezvăluirea" unui jurnalist anchetat în mai multe dosare penale cum că în seara în care era în plină desfăşurare cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale din 2009, mai multe personaje cu funcţii importante în diverse instituţii ale statului, printre care şi şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, s-ar fi întâlnit în sufrageria lui Gabriel Oprea pentru a pune la cale, vezi Doamne, fraudarea alegerilor în favoarea lui Traian Băsescu. Ulterior, scenariul jurnalistului avea să fie susţinut de un fost ofiţer SRI, posesor, la rândul său, de dosare penale pentru corupţie în portofoliu.

Ei bine, ignorând „credibilitatea" celor două personaje acuzate de corupţie, care încercau să-şi atace acuzatorii, dar şi logica elementară (o operaţiune de calibrul uneia care îşi propune să fraudeze nişte alegeri, mai ales o acţiune în care ar fi implicaţi, potrivit celor doi menţionaţi mai sus, şefii SRI şi DNA, se planifică şi se pune în operă din timp, nu la o şuetă într-o sufragerie în seara scrutinului popular), majoritatea PSD-ALDE a reacţionat comic spre grotesc (exact ca acum, în cazul înregistrărilor „explozive" care nu demonstrează absolut nimic) înfiinţând nici mai mult nici mai puţin decât o comisie specială parlamentară care să ancheteze ce s-a întâmplat în celebra sufragerie.

După luni de strofocare, timp în care a purtat şi un penibil război al nervilor cu Kovesi şi Coldea, comisia nu a reuşit decât să emită un raport care nu demonstrează altceva decât faptul că membrii acesteia au pierdut timpul pe banii contribuabililor.

„Acest lucru face să planeze suspiciunea că în seara alegerilor, persoane publice cu funcţii de decizie în autorităţile statului, s-au întîlnit la un eveniment privat, cu un scop precis, acela de influenţare a rezultatului votului. Cu toate acestea, din probele administrate în cazul anchetei parlamentare, nu se poate trage o astfel de concluzie", e tot ce a putut debita ditamai comisia parlamentară de anchetă referitor la episodul din sufragerie. Virgula dintre subiect şi predicat aparţine autorilor acestuia. Cu alte cuvinte, nu avem nicio dovadă, dar, dacă s-au întâlnit oamenii aceia în sufrageria lui Oprea, precis au pus ceva rău la cale.

În rest, raportul nu este altceva decât o înşiruire de fapte, evenimente şi întâmplări publice din acea perioadă, începând cu ieşirea miniştrilor PSD din guvernul Boc, urmată de, specific oricărei schimbări de coloratură politică la palatul Victoria, înlocuirea prefecţilor, subprefecţilor şi şefilor de deconcentrate puşi în funcţie de partidul tocmai ieşit de la guvernare, până la obişnuitele nereguli din procesul electoral, specifice oricărui scrutin, toate acestea fiind interpretate de autorii raportului drept piese ale unui puzzle care ar fi făcut posibilă fraudarea alegerilor în favoarea lui Băsescu. Totuşi, raportul nu prezintă nicio dovadă concretă a modificării frauduloase a opţiunii majoritar exprimate la urne.

Clujul a avut doi reprezentanţi în celebra comisie: deputatul ALDE Steluţa Cătăniciu, care a ocupat şi funcţia de vicepreşedinte şi senatorul USR Mihai Goţiu. Fireşte, opiniile celor doi despre rezultatele şi utilitatea comisiei sunt complet diferite.

„Referitor la raportul final al comisiei parlamentare de anchetă, prezentat şi votat în plenul reunit al Parlamentului Romaniei, vă asigur că este unul corect, comisia constatând acţiuni concrete ale instituţiei prezidenţiale şi ale guvernului de la acea dată, acţiuni care au fost perfect sincronizate dovedind că făceau parte dintr-un plan amplu şi bine pus la punct în scopul favorizării fraudării alegerilor în avantajul candidatului Traian Băsescu.

Nu am dorit să facem spectacol mediatic ci doar să aflăm adevărul. Comisia şi-a atins obiectivele în măsura în care a putut funcţiona constituţional, ea neavând prerogativele unui organ de anchetă. Comisia parlamentară de anchetă va pune raportul final precum şi documentele care au stat la baza întocmirii acestuia la dispoziţia Instituţiei Prezidenţiale, Guvernului României, Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Consiliului Superior al Magistraturii pentru ca aceste instituţii să poată adopta măsurile necesare potrivit competenţelor care le revin", a spus Cătăniciu.

În schimb Goţiu vorbeşte exact despre un show mediatic. „Singurul rol al acestei comisii a fost de a folosi la show-ul mediatic cu statul paralel. De la o vreme doar despre asta se vorbea în comisie, nu despre alegerile din 2009. În fond şi la urma urmei cine erau cei din sufragerie: Oprea, Onţanu, Maior, Iordănescu, Dâncu. Păi în afară de Kovesi toţi erau din PSD. Dacă ăsta e statul paralel, înseamnă că nu e decât un război intern de-al lor, al găştilor din PSD. Cât priveşte aşa-zisul complot cu fraudarea alegerilor, dacă întâlnirea se desfăşura cu măcar o săptămână înaintea votului, înţelegeam suspiciunile, dar în noaptea votului ce Dumnezeu să mai faci?", a comentat senatorul USR.

 

Comenteaza