Consiliul Maghiarilor din Transilvania acuză recensământul: "A fost organizat prost, ne-am lovit de reticenţa autorităţilor"

Consiliul Maghiarilor din Transilvania acuză recensământul:
Recensământul a fost organizat prost, crede Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania, după ce în zece zile de recensământ au primit o mie de telefoane cu sesizări şi reclamaţii.

CNMT a distribuit prin 435 voluntari un număr de 400.000 de fluturaşi comunităţii maghiare, pentru ca aceasta să răspundă corect la întrebările din recensământ. "Am înfiinţat un oficiu de informaţii şi sesizări în cadrul CNMT, unde am fost apelaţi de aproape 1.000 de cetăţeni în 10 zile. Au cerut informaţii sau au formulat sesizări şi reclamaţii faţă de o serie de nereguli privind activitatea recenzoriilor", spun reprezentanţii CNMT. "Putem afirma că autorităţile au picat testul de buni organizatori", adaugă aceştia.

"Cea mai mare problemă a fost reacţia negativă faţă de activitatea observatorilor noştri. O hotărâre de guvern face posibil ca o organizaţie civilă să acrediteze observatori care să urmărească procesul de culegere  a datelor. comisia naţională de recensământ şi-a depăşit atribuţiile şi a limitat acreditorile acestor observatori doar la perioada culegerii datelor. Avem toate motivele să avem dubii serioase faţă de corectivudinea acestui recensământ. Ne-am lovit de neprofesionalismul autorităţilor şi a celor care au avut sarcina de a organiza, iar într-o serie de judeţe din Transilvania a lipsit şi bunăvoinţa, mai ales faţă de comunitatea maghiară", spun ei.

"În municipiul Cluj-Napoca, deşi cererea pentru obţinerea acreditării observatorilor a fost depusă în termen legal, acreditarea a fost eliberată doar după şapte zile de la începerea efectuării recensământului, adică cu patru zile înaintea încheierii acestuia", arată CNMT într-o scrisoare deschisă trimisă premierului Emil Boc şi ministrului Traian Igaş, şi ataşată acestei ştiri.

Comenteaza