Constituţia ar putea rămâne pe anul viitor

Constituţia ar putea rămâne pe anul viitor
Decizia Curţii Constituţionale privind legea referendumului a generat o nouă dezbatere în USL: când facem referendumul pentru revizuirea Constituţiei?

Faptul că pragul de validare a referendumului de 30% va fi aplicabil abia peste un an a băgat USL în şedinţă. Părerile privind momentul în care proiectul de revizuire a Constituţiei ar trebui supus referendumului sunt împărţite. Totuşi, liderii locali ai USL ar înclina spre amânarea referendumului.

Imediat după anunţarea deciziei judecătorilor Curţii Constituţionale, liderul PNL Crin Antonescu vorbea deja despre posibilitatea amânării referendumului pentru revizuirea Constituţiei până peste un an, când va putea fi validat şi cu o prezenţă la vot de 30%. „Părintele" regionalizării, vicepremierul Liviu Dragnea a militat, în schimb, pentru respectarea calendarului stabilit, pentru a nu amâna cu un an şi proiectul reorganizării administrativ-teritoriale a României. Totuşi, el a admis că regionalizarea ar putea fi făcută, la nevoie, în două etape, creând, în prima instaţă, noile structuri regionale, urmând ca acestea să capete statutul juridic de regiuni abia anul viitor, după revizuirea Constituţiei. Liderul PNL a revenit şi a spus că referendumul pentru Constituţie ar putea fi organizat simultan cu alegerile prezidenţiale de la finele anului viitor, pentru a avea garanţia realizării pragului de validare şi pentru a nu risca, în cazul organizării în acest an, să fie scoaşi oamenii la vot degeaba, în cazul în care s-ar repeta scenariul de la referendumul de acum un an. O a treia soluţie a fost oferită de preşedintele conservatorilor, Daniel Constantin, care a propus organizarea referendumului în acest an, dar aplicând metoda folosită şi la revizuirea Constituţiei din 2003, cu referendumul întins pe durata a două zile. Alegerea momentului referendumului este cu atât mai dificilă, cu cât riscul respingerii noii Constituţii prin invalidarea referendumului ar pune proiectul regionalizării în pericol şi USL în mare încurcătură.

Preşedintele PSD Cluj, Remus Lăpuşan, evită să opteze pentru una sau alta dintre variante. „Trebuie să analizăm cu sinceritate şi multă raţiune situaţia şi apoi să decidem. Nu cred că trebuie să ne hazardăm în scenarii, întâi să analizăm temeinic şi pe urmă să decidem şi să anunţăm ce facem", a spus Lăpuşan.

Şeful organizaţiei municipale a social-democraţilor, Mircea Jorj, esate adeptul maximei precauţii. „Dacă se forţează acum referendumul şi eşuează, e posibil ca lucrurile să se dilueze apoi foarte mult, şi regionalizarea şi toate celelalte proiecte. Personal m-aş duce pe o variantă mai sigură: fie referendum întins pe două, trei zile, fie aşteptăm să treacă un an, altfel n-aş risca, pentru că lumea nu va ieşi în număr suficient dacă nu vor fi trei zile de referendum. Nu trebuie să ne grăbim, pentru că riscăm să moară proiectul, mai bine mai aşteptăm un an. Trebuie să abordăm lucrurile cu calm şi cu înţelepciune şi să alegeam acea variantă care să ne ofere şanse de reuşită 100%", a afirmat Jorj.

Liberalii clujeni susţin, la rândul lor, varianta amânării, optând pentru soluţia propusă de şeful lor de partid. „Din punctul meu de vedere, varianta propusă de Crin Antonescu mi se pare cea mai fezabilă şi mai firească. Dăm şi populaţiei un pic de răgaz, un pic de linişte până atunci", a spus preşedintele PNL Cluj, senatorul Marius Nicoară. Adept al regionalizării prin redenumirea regiunilor, judeţe, deci fără a mai fi necesară revizuirea Constituţiei pentru asta, vicepreşedintele PNL, şeful judeţului, Horea Uioreanu susţine şi el desfăşurarea referendumului simultan cu alegerile prezidenţiale. „Să-l facem odată cu prezidenţialele mi se pare cel mai normal. Cheltuim mai puţini bani şi scoatem o singură dată oamenii la vot", a declarat Uioreanu.

Preşedintele PC Cluj, Şerban Rădulescu, este nehotărât. „Constituţia trebuie revizuită, asta e clar şi cu cât mai repede, cu atât mai bine. Problema e cum se va putea face pragul? Acum, pe actuala lege, cu prag de 50%, e riscant, dacă o facem la anul, e mai dificil, pentru că ne prinde începutul noului exerciţiu financiar european cu regiunile încă neconstituite. N-am un răspuns, dar ideal ar fi s-o facem cât mai repede. Depinde şi de rezultatul recensământului, dacă acum avem prag de 50%, trebuie văzut 50% din câţi?", a comentat Rădulescu.

 

Comenteaza