Constructorii trec, autostrada rămâne. Neconstruită

Constructorii trec, autostrada rămâne. Neconstruită
Constructorul care a lucrat pe tronsonul Suplacu de Barcău - Borş al Autostrăzii Transilvania după ce Bechtel a abandonat şantierul a pierdut şi el contractul, dar şi banii încasaţi ca avans. Ministerul Transporturilor pregăteşte o nouă licitaţie.

Ministrul Transporturilor, Alexandru Răzvan Cuc, a anunţat că se pregătește documentația de reatribuire a lucrărilor pentru tronsonul 3C Autostrăzii Transilvania, dintre Suplacu de Barcău şi Borş. Licitația este programată în al doilea trimestru al anului.

Secțiunea Suplacu de Barcău - Borș a fost cuprinsă în bugetul pe 2017, în cadrul obiectivului de investiție "Autostrada Brașov - Târgu-Mureș - Cluj - Oradea". Suma prevăzută pentru lucrări este de 146.667.000 de lei, iar creditele de angajament sunt în sumă de 834.190.000 de lei.

De asemenea, ministrul a mai precizat că toți banii încasați de asocierea Corsan - Corvian Construccion - Consinit - Road Consulting & Design Solution - Via Design au fost recuperați de la UniCredit Bank, în baza scrisorii de garanție depuse de constructor.

În 3.01.2017, UniCredit a virat în contul Companiei de Autostrăzi (CNAIR) suma de 60.642.036 lei, iar în 21.03.2017 a virat încă 2.365.039 de lei, penalități de întârziere, aferente avansului acordat și nejustificat.

Declaraţia ministrului survine în urma unei interpelări a senatorului Vasile Ilea (PSD Cluj) privind situaţia lucrărilor la tronsonul 3C Suplacu de Barcău - Borș al Autostrăzii Transilvania. Parlamentarul social-democrat a cerut lămuriri cu privire la soluțiile găsite pentru angajarea cât mai rapidă a unui alt constructor.

Lucrările pentru construcția acestui tronson au fost realizate, în proporție de peste 50%, de compania americană Bechtel. Şantierul a fost abandonat după ce, în mai 2013, Ministerul Transporturilor a reziliat contractul cu compania americană.

Pentru că lucrările realizate de Bechtel se degradau în fiecare an, în mai, 2015 asocierea firmelor spaniole şi româneşti Corsan - Corvian Construccion - Consinit - Road Consulting & Design Solution - Via Design a câștigat contractul pentru finalizarea tronsonului.

"Din păcate, aceste firme n-au lucrat nimic în ultimii doi ani, deși au încasat un avans de peste 60 milioane de lei. În consecință, Ministerul Transporturilor a reziliat și acest contract", a declarat senatorul PSD.

Comenteaza