Consultările președintelui cu partidele pe marginea numirii premierului. PSD nu merge la Cotroceni

Consultările președintelui cu partidele pe marginea numirii premierului. PSD nu merge la Cotroceni
Președintele Klaus Iohannis a anunțat că va avea o prima rundă de consultări cu partidele în vederea formării noului guvern miercuri, 14 decembrie.

UPDATE  PSD nu va merge la consultările iniţiate de Klaus Iohannis pentru formarea guvernului

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a anunţat marţi că partidul pe care îl conduce nu va onora invitaţia preşedintelui Klaus Iohannis la consultările pentru formarea guvernului, deoarece PSD vrea să respecte Constituţia.

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat că nu va merge la consultările de la Cotroceni doar pentru a face exerciţii de imagine. "Nu putem da curs unei invitaţii care se bazează pe un articol greşit din Constituţie. E straniu că sunt chemate la consultări partide neparlamentare. PSD respectă Constituţia. Cum să mergem cu o propunere când parlamentarii nu sunt validaţi? PSD nu va grăbi niciun demers", a spus marţi Liviu Dragnea, la câteva ore după ce preşedintele Klaus Iohannis a convocat pentru miercuri partidele la consultări.

Potrivit Administrației Prezidențiale, președintele se va consulta cu partidele, la 14 decembrie, după următorul program:

Partidul Social Democrat (PSD) - 10.00

Partidul Național Liberal (PNL) - 11.00

Uniunea Salvați România (USR) - 12.00

Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE) - 13.00

Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR) - 16.00

Partidul Mișcarea Populară (PMP) - 17.00

Grupul parlamentar al minorităților naționale - 18.00

Consultările președintelui cu partidele în vederea desemnării unui premier au loc în baza art. 103 din Constituția României, care prevede că președintele desemnează un candidat pentru funcția de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în parlament. Dacă niciun partid sau formațiune politică nu deține o majoritate absolută (50%+1 din numărul alegătorilor), președintele trebuie să consulte partidele reprezentate în parlament.

În mandatul de președinte al lui Klaus Iohannis, acesta a chemat partidele la consultări o singură dată, în noiembrie 2015, în contextul demisiei lui Victor Ponta din fruntea guvernului pe care îl conducea, la 4 noiembrie 2015.

Astfel, prima rundă de consultări cu partidele privind desemnarea premierului a avut loc în intervalul 5-6 noiembrie 2015. PNL nu a venit cu o propunere proprie de premier, prezentând varianta alegerilor anticipate, în timp ce PSD a susținut că agreează, în egală măsură, alegerile anticipate, varianta unui guvern politic și pe cea a unui guvern tehnocrat. UDMR a propus, la rândul său, varianta unui guvern tehnocrat, în timp ce UNPR și-a declarat sprijinul pentru orice variantă propusă de președinție.

În noiembrie 2015, președintele Klaus Iohannis a consultat, în premieră după 1989, în urma unui proces de selecție, și un alt actor - societatea civilă - chemându-i la Cotroceni și pe reprezentanți ai mai multor organizații non-guvernamentale și asociații civice.

În intervalul 9-10 noiembrie 2015 a avut loc cea de-a doua rundă de consultări dintre președinte și partide privind desemnarea premierului. PSD a prezentat președintelui propria variantă de premier, în persoana lui Liviu Voinea. PNL, UDMR și UNPR au susținut că vor sprijini propunerea președintelui Klaus Iohannis, mergând pe varianta guvernului tehnocrat. La rândul său, ALDE și-a anunțat opțiunea pentru un guvern politic, fără însă să susțină varianta de premier propusă de PSD.

În urma consultărilor, la 10 noiembrie 2015, președintele Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Dacian Cioloș, subliniind că soluția pentru acea perioadă era un guvern tehnocrat.

Comenteaza