Continuă gâlceava pe Centură! Drulă îl acuză pe Boc că „minte cu nerușinare”/ Replica viceprimarului Tarcea: „Drulă este total rupt de realitate”

Continuă gâlceava pe Centură! Drulă îl acuză pe Boc că „minte cu nerușinare”/ Replica viceprimarului Tarcea: „Drulă este total rupt de realitate”

Contrele dintre fostul ministru al Transporturilor și administrația locală din Cluj au continuat, luni, cu nou episod. Cătălin Drulă îl acuză pe Emil Boc că nu le spune clujenilor „adevărul despre Centura Metropolitană", în timp ce viceprimarul Dan Tarcea îi transmite că vorbește prostii și dezvăluie că a plagiat un amendament al deputatului PNL Radu Moisin.

Prezent la Cluj, Cătălin Drulă a ținut să îl atace din nou pe Emil Boc pe tema Centurii Metropolitane din Cluj.

„Am venit azi la Cluj, ca să spun așa, să fluier în biserică. Vremurile în care Emil Boc vorbea ca un arhanghel galben pesedist s-au terminat. E momentul ca noi, cei de la USR, în frunte cu mine, să îi spunem că minte cu nerușinare. E comic și trist faptul că Boc a făcut o obsesie pentru mine. Colegii mei de la comunicare au numărat cum acesta mi-a menționat numele de 14 ori într-o conferință. Asta denotă faptul că lui Emil Boc îi este frică de mine și de USR. Domnia sa peste băncuțe, marcaje și mici proiecțele va lua sfârșit”, a declarat Cătălin Drulă în cadrul unei conferințe de presă a USR Plus organizată la Cluj-Napoca.

Fostul ministru al Transporturilor în Guvernul Cîțu susține că orașul Cluj-Napoca are nevoie de viziune și de proiecte mari.

Drulă: „Vreau să vă spun adevărul despre Centura Metropolitană Cluj”

„Vreau să vă spun adevărul despre Centura Metropolitană Cluj, adevărul pe care nu îl auziți de la Emil Boc. E un proiect extrem de întârziat și este așa pentru că administrația Emil Boc este paralelă cu proiectele de infrastructură mare. În 2017, a luat Emil Boc acest proiect în ograda sa, iar de atunci până azi nu a reușit nici măcar să îi facă studiu de fezabilitate.

În 2018 a semnat un contract pentru studiul de fezabilitate, avea termen de un an de zile, au trecut 4 ani şi încă nu e aprobat. Nu există exproprieri, nu sunt obţinute toate avizele, nu e lansată licitaţia de lucrări, iar acordul de mediu a fost obţinut abia zilele trecute. Nu există vinovaţi imaginari pe care îi caută domnul Boc, există doar Emil Boc care este incompetent.

În 2021, la Ministerul Transporturilor am susţinut acest proiect cu toată forţa. Am discutat în mod repetat cu proiectanţii centurii, i-am invitat la minister şi la CNAIR să discutăm soluţii tehnice, specialişti din CNAIR au venit la Cluj ca să accelereze etapele proiectului. Cu alte cuvinte, m-am străduit eu să fac munca lui Emil Boc, de care el nu e în stare. Ca să salvez proiectul, inclusiv finanţarea, am vorbit la momentul respectiv cu domnul Boc şi am convenit că soluţia corectă de finanţare pentru această centură să fie fondurile structurale clasice, Programul Operaţional Transporturi 2022-2030. Atunci mi-a dat dreptate şi mi-a spus «domnule ministru, excelenţă, aveţi dreptate, este soluţia cea mai bună»”, a declarat Cătălin Drulă la Cluj.

Tarcea: „Drulă este total rupt de realitate” / „Ne-am asumat să facem această Centură Metropolitănă în locul guvernului"

Dan Tarcea, viceprimarul liberal al municipiului Cluj-Napoca, a fost cel care i-a dat replica fostului ministru al Transporturilor. 

„Este evident că domul Drulă este total rupt de realitate, cu tot respectul. În primul rând, noi am făcut treaba și ne-am asumat să facem treaba în locul guvernului. Domnul Drulă, dacă ar fi avut un minim bun simț, ar fi accentuat și toate elementele care au stat la baza Centurii Metropolitane. Abia la finalul anului 2017 am avut cadru în care noi să ne asociem și, împreună cu localitățile limitrofe, cu Gilău, cu Floreștiul, cu Apahida, cu Baciu, cu Feleacu, localitatea Căpușu, să putem să începem pe banii noștii, nu pe ai guvernului, studiul de fezabilitate.

Am avut perioade în care nu am avut cu cine să discutăm la ministere despre ce a fost acolo. Am reușit să obținem acordul de mediu, iar acum, domnul Drulă vine și spune că «abia am obținut acordul de mediu», poi normal că abia acum am obținut acest acord dacă a trebuit să trecem prin toate procedurile”, a declarat viceprimarul Dan Tarcea, pentru ZIUA de CLUJ. 

Centura Metropolitană. A fost sau n-a fost... în PNRR?

Cătălin Drulă a susținut că Centura Metropolitană nu a fost niciodată prinsă în PNRR.

„Acea informaţie că exista centura metropolitană în PNRR este falsă. Este un document pre-electoral, făcut de domnul Boloş chiar înainte de alegerile din decembrie, când era cu «de toate pentru toţi». Mai mult decât dimensiunea PNRR-ului pentru România, mai mult decât orice regulament european care prevede nişte alocări foarte stricte în procente pentru digitalizare, pe transporturi etc. Documentul acela este o balivernă electorală, nu este vreun document care să fie într-un fel negociat, măcar preaprobat de Bruxelles. De ce nu a intrat centura metropolitană în PNRR? Este vorba de maturitatea proiectului, un proiect matur care să intre în execuţie într-o lună, două, trei, hai patru, hai cinci, hai şase. Proiectul acesta nu are studiu de fezabilitate finalizat. Comisia a fost foarte fermă, nu discutăm de proiecte care nu sunt mature”, a afirmat Drulă.

Dan Tarcea l-a acuzat pe fostul ministru al Transporturilor că nu spune adevărul, deși îl cunoaște.

„Domnul Drulă dezinformează din nou. Un document care are pe el sigla ministerului... este un document care este făcut doar că să fie, înseamnă că domnul Drulă poate știe din propria experiență, că așa a procedat și dumnealui în toată experiența lui, scurtă, pe care a avut-o la Ministerul Transporturilor. Cum adică să fie un document pre-electoral? A fost un document sinteză, care are peste 1.000 de pagini, emis de Ministerul Fondurilor Europene. Repet, domnul Drulă se pare că este rupt de realitate, și vizita acestuia la Cluj-Napoca a fost doar pentru a ataca și a face imagine, și de a mai pune un jalon și un punct pe hartă, că a mai bifat o acțiune. Pentru asta a fost aici la Cluj-Napoca”, a spus Dan Tarcea. 

Viceprimarul Clujului susține că Guvernul României a adoptat PNRR-ul în 2020, iar la pagina 237 din plan sunt incluse trenul metropolitan, metroul și centura metropolitană și că proiectul centurii metropolitane e la ultimul punct, cel despe autostrăzi, unde scrie „Autostrada Transilvania plus pachet de conectivitate Cluj-Gilău-Apahida”.

Ping-pong-ul Drulă-Boc continuă la Cluj. Drulă: „Minte cu nerușinare”/Tarcea: „Drulă este rupt de realitate”

Ping-pong-ul Drulă-Boc continuă la Cluj. Drulă: „Minte cu nerușinare”/Tarcea: „Drulă este rupt de realitate”

Drulă: L-am ajutat pe Boc cu o lege care îl ajută să facă exproprierile pentru Metrou

„Metroul este un proiect estimat la 1,35 miliarde de euro pe care l-a preluat în propria gestiune, licitaţia pentru lucrări a fost lansată în martie şi deja avem o amânare. Ofertele trebuiau depuse în luna mai, s-a decalat pentru luna august, să sperăm că este ultima amânare. Vorbim despre un proiect pe axa est-vest de mobilitate urbană verde, pe care am reuşit să-l introducem în PNRR şi să aibă o finanţare de 13 milioane de euro. Am adoptat un amendament în Parlament la o lege care merge la promulgare prin care i se permite domnului Boc să facă exproprierile pentru acest proiect. Doar Metrorex putea să facă exproprieri pentru metrou, dar Metrorex nu are nicio treabă cu Clujul. Aşadar, i-am rezolvat eu o problemă. Poate găseşte timp să-mi mulţumească, nu doar să găsească vinovaţi imaginari”, a declarat fostul ministru, actual deputat.

Tarcea: Drulă minte. PNL-ul a depus prima dată acea lege pentru expropriere. El a dat o lege proastă

Din nou, Drulă e contrazis de viceprimarul Dan Tarcea.

„Primul amendament, depus în data de 10 mai 2022 pentru această lege 26, a aparținut colegului meu Radu Moisin (deputat PNL - n. red.). Domnul Drulă a venit în data de 16 iunie cu același amendament, la aceeași lege, iar domnul Drulă, care este coordonatorul comisiei, a făcut o lege incompletă, care să nu fie aplicabilă, pentru că aceasta nu a mai fost promovată să meargă mai departe în structurile în care să fie promulgată, să poată să fie atacată la CCR. El, ca președinte al acestei comisii, are această responsabilitate. După ce s-a bătut cu cărămida în piept că a făcut un mare serviciu Clujului, sigur, după ce Radu Moisin a făcut primul amendament, a plagiat (Drulă -  n. red.) acest amendament și spune că a făcut un mare avantaj pentru Cluj, dar a făcut numai pe jumătate lucrurile. O lege prost instrumentată. Avem o aprobare la guvern în 1 iulie, în Monitorul Oficial (659/01.07.2022), în care li se permite UAT-urilor, nu doar municipiului Cluj-Napoca, să facă exproprieri în această situație.

Ping-pong-ul Drulă-Boc continuă la Cluj. Drulă: „Minte cu nerușinare”/Tarcea: „Drulă este total rupt de realitate”

Ping-pong-ul Drulă-Boc continuă la Cluj. Drulă: „Minte cu nerușinare”/Tarcea: „Drulă este total rupt de realitate”

Deci tot guvernul a fost cel care a rezolvat această problemă, nu domnul Drulă. Licitația pentru metrou nu a fost întârziată, ci a fost amânată în urma solicitărilor multiple care au venit din partea firmelor. Când se întâmplă așa ceva, este normal să prelungești acest termen în limitele legale. Noi vrem ca aceste firme să aibă timp suficent astfel încât să poată să-și depună ofertele. Da, este prelungită până la data de 22 august 2022, conform legislației în vigoare”, a declarat Dan Tarcea.

Acesta a mai spus că legea despre care vorbește Cătălin Drulă nici măcar nu a fost promulgată.

Comenteaza