Cooperarea dintre Parlament şi Executiv, subiect discutat de Predoiu cu oficiali ai Bundestag-ului

Cooperarea dintre Parlament şi Executiv, subiect discutat de Predoiu cu oficiali ai Bundestag-ului
Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a discutat luni cu preşedintele Subcomisiei de Drept Comunitar a Bundestag-ului, Patrick Sensburg, şi cu preşedintele Comisiei de Afaceri Europene a Bundestag-ului, Gunther Krichbaum, despre cooperarea în procesul elaborării legilor de drept comunitar.

Cătălin Predoiu a deschis luni lucrările conferinţei "Drepturile Parlamentelor naţionale în contextul Tratatului de la Lisabona", organizată la Ministerul Justiţiei, cu ocazia vizitei în România a profesorului Patrick Sensburg, preşedintele Subcomisiei de Drept Comunitar a Bundestag-ului.

Conferinţa a avut ca scop aducerea în prim-planul agendei publice a mecanismelor de cooperare dintre Parlament şi Executiv în procesul de elaborare a instrumentelor legislative de drept comunitar.

Conferinţa a fost precedată de o întâlnire bilaterală între ministrul Justiţiei şi cei doi demnitari germani, profesorul Patrick Sensburg şi Gunther Krichbaum, preşedintele Comisiei de Afaceri Europene a Bundestag-ului.

Un subiect important pe agenda discuţiilor celor trei oficiali a fost reprezentat de întărirea cooperării bilaterale dintre cele două ţări şi perspectiva organizării, pe parcursul anului viitor, a unei conferinţe care să reunească membri ai Parlamentului german cu experţi din cadrul Ministerului român al Justiţiei, pe marginea aspectelor juridice importante.

"Priorităţile legislative ale Ministerului pentru această toamnă sunt proiectele de lege pentru punerea în aplicare a Codurilor de procedură, proiectul de lege privind promovarea la Înalta Curte de casaţie şi Justiţie (ICCJ), proiectul de lege privind personalul de specialitate, proiectul de lege privind răspunderea disciplinară. În paralel, ne concentrăm să stabilim cel mai realist calendar de punere în aplicare a noului Cod de procedură civilă, a noului Cod penal şi a noului Cod de procedură penală", a precizat Predoiu.

Ministrul susţine intenţiile CSM de a avansa cu privire la redistribuirea resurselor umane în sistem, operaţiunea prealabilă evaluării necesarului de resurse umane suplimentare în sistem, susţine angajamentul preşedinţilor de curţi de apel de a intensifica discuţiile cu colegii din instanţe pentru promovarea obiectivelor MCV, exprimat cu ocazia întâlnirii recente de la Bucureşti, salută prezenţa parlamentarilor germani la Bucureşti şi, în general, excelenta colaborare în domeniul Justiţiei cu autorităţile germane.

"Am discutat despre Justiţie, despre cooperarea în planul elaborării legislative, despre sprijinirea intereselor României în cadrul JAI, cu specială privire asupra extinderii Spaţiului Schengen, despre construcţia europeană şi am ajuns la multe puncte de vedere comune şi proiecte de acţiuni instituţionale concrete în plan bilateral şi comunitar", a declarat ministrul Justiţiei, citat în comunicat.

Oficialii germani au apreciat caracterul concis al întâlnirii şi evoluţiile înregistrate în cadrul reformei sistemului judiciar şi şi-au exprimat speranţa că un efort susţinut al tuturor instituţiilor responsabile cu reforma judiciară va conduce la modernizarea completă a sistemului judiciar românesc şi la consolidarea Românei ca Stat Membru al Uniunii Europene.

La conferinţă au mai participat şi preşedintele Comisiei de Afaceri Europene a Bundestag-ului, Gunther Krichbaum, secretarul de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Anton Niculescu şi deputatul Tudor Chiuariu, de la Comisia pentru Afaceri Europene a Camerei Deputaţilor, fost ministru al Justiţiei.

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a anunţat finalizarea proiectului privind tipărirea ediţiei oficiale a noului Cod civil, care urmează a fi distribuită gratuit magistraţilor.

În continuare, ministrul Justiţiei a amintit că lansarea unei dezbateri pe tema rolului Parlamentelor naţionale în contextul Tratatului de la Lisabona a fost discutată cu oficialii germani de aproximativ un an şi jumătate, iar în momentul de faţă este bucuros că acest proiect este îndeplinit.

"Conferinţa de astăzi (n.r. luni) are ca scop aducerea în prim planul agendei publice a mecanismelor de cooperare dintre Parlament şi Executiv în procesul de elaborare a instrumentelor legislative de drept comunitar. Avem nevoie de mai multă eficienţă în elaborarea unui drept european. Piaţa unică europeană are nevoie de legislaţie europeană uniformă şi nu mai putem întârzia acest proces. Proiectul de Regulament privind transferurile transfrontaliere este un exemplu de astfel de proiect", a precizat Predoiu în comunicat.

În opinia demnitarului român, cooperarea între Guvern şi Parlament este o chestiune care suscită un interes major la nivel european, mai ales din perspectiva întăririi rolului Parlamentelor naţionale în contextul Tratatului de la Lisabona. Din această perspectivă, cooperarea dintre Guvern şi Parlament trebuie întărită.

Precondiţia eficienţei în cooperarea dintre Guvern şi Parlament este reprezentată de expertiza din partea ambelor instituţii. Predoiu pledează pentru flexibilitate în această relaţie. Proiectul de lege privind colaborarea dintre Guvern şi Parlament oferă o serie de pârghii prin care rolul Parlamentului poate fi întărit din perspectiva consolidării sistemului normativ european în domeniul afacerilor europene.

Gunther Krichbaum a vorbit despre necesitatea extinderii politicii europene de la Comisiile pentru Afaceri Europene la toate celelalte Comisii de specialitate şi a subliniat oportunitatea pe care Tratatul de la Lisabona o oferă Parlamentelor naţionale de a acţiona înainte ca problema să ajungă la nivelul Comisiei Europene.

Patrick Sensburg a pus accentul pe creşterea drepturilor Parlamentelor naţionale în contextul Tratatului de la Lisabona, şi, concomitent pe rolul întărit al iniţiativelor cetăţeneşti, explicând în context mecanismele pe care Tratatul le pune la dispoziţia Parlamentelor naţionale, principiul subsidiarităţii şi al proporţionalităţii şi cum funcţionează mecanismul de control la nivelul Parlamentului german.

Secretarul de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Anton Niculescu, a subliniat importanţa Protocolului nr. 1 la Tratatul de la Lisabona şi evidenţiind că, din perspectiva ţării noastre, există o reacţie eficientă şi eficace în direcţia întăririi statutului de Stat Membru al Uniunii Europene şi importanţa exploatării instrumentelor oferite de Tratatul de la Lisabona pentru promovarea poziţiei României.

La rândul său, deputatul Tudor Chiuariu a susţinut că Tratatul de la Lisabona este o invitaţie de a ne apropia de standardele europene iar, din punct de vedere formal, Parlamentul României reacţionează la stimulii acestui Tratat, însă dialogul în materie trebuie eficientizat, iar Legislativul trebuie să acţioneze în direcţia întăririi rolului său la nivel european.

 

Comenteaza