Live Foto CORESPONDENȚĂ din Bruxelles | Consiliul JAI votează astăzi dosarul aderării României la Schengen / SOSIREA delegațiilor

Aderarea României, Bulgariei și Croației la Schengen se află pe agenda Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI) din 8-9 decembrie 2022. Dezbaterea pe subiect va începe la ora 13.25, ora României.

Jurnalista ZIUA de CLUJ, Anca Mureșan, este prezentă chiar la locul cel mai „fierbinte” al acestei probleme, la Bruxelles, la Consiliului JAI, acolo unde România va afla oficial dacă va adera la Schengen sau nu.

 

Programul oficial al ședinței:

Președinți:
Vít Rakušan, ministrul ceh de interne
Pavel Blažek, ministrul ceh al justiției

Joi, 8 decembrie – AFACERI INTERNE

10.00 Cuvântul de deschidere al lui Vít Rakušan, ministrul ceh de interne

11.00 În marja Consiliului: Comitetul mixt Schengen („Consiliul Schengen”)

– Adoptarea ordinii de zi

– Situația generală a spațiului Schengen

– Aplicarea integrală a acquis-ului Schengen în Bulgaria, Croația și România

– Diverse: propuneri legislative actuale

13.25 Consiliul Justiție și Afaceri Interne (Afaceri Interne)

– Adoptarea ordinii de zi

– Aprobarea punctelor „A”: lista nelegislativă

Situația generală a spațiului Schengen

Aplicarea integrală a acquis-ului Schengen în Bulgaria, Croația și România

Cooperarea între autoritățile competente în materie de combatere a terorismului

Primele declaraţii în urma Consiliului JAI, care vor fi făcute de ministrul ceh de interne, sunt aşteptate în jurul orei 13:15 (14:15, ora României), după care urmează o pauză de prânz, iar miniştrii de interne din UE îşi vor relua discuţiile de la ora 15:15 (16:15, ora României).

Conferinţa de presă finală, de la încheierea reuniunii, este programată la ora 19:00 (20:00, ora României), potrivit programului transmis de Consiliul UE.

Austria cere un calendar de aderare la primăvară pentru România și Bulgaria

Cancelarul austriac Karl Nehammer a evitat, miercuri seară, să spună cum va vota Austria în consiliul JAI de joi, unde se va dezbate extinderea Schengen. El a spus că Austria are o problemă cu imigrația și că Ministerul de Interne vrea un nou calendar de aderare pentru România și Bulgaria la primăvară.

„România și Bulgaria nu sunt în acest moment parte din Schengen. Dar asta nu este o discuție politică, cât o discuție de securitate. Miza este securitatea cetățenilor noștri”, a declarat cancelarul austriac miercuri seară după o întâlnire cu șeful popularilor din Parlamentul European, Manfred Weber.

„Avem oameni care trec granițele cu miile, despre care nu știm deunde vin, dacă sunt traficanți de droguri. Este o problemă de securitate. Miza este securitatea cetățenilor noștri, avem 75.000 de oameni care au trecut granițele ue fără a fi înregistrați”, a spus Nehammer.

Întrebat cum va vota joi, în Consiliul JAI, cancelarul a evitat un răspuns tranșant, susținând că România și Bulgaria trebuie ajutate în problema migranților.

 

loading...
Comenteaza