Corina Crețu, despre România: „UE nu este perfectă, dar nu văd alt viitor pentru români”

Corina Crețu, despre România: „UE nu este perfectă, dar nu văd alt viitor pentru români”
| Foto: mediafax

Corina Crețu, fost comisar european, a spus cât de mult își apără România, prezentă la masa UE, interesele și proiectele.

Europarlamentarul Corina Crețu ne dezvăluie care este marea ei îngrijorare încă de la începutul pandemiei. Ce spune despre partidele antieuropene nou-înființate și ce consideră că ar trebui făcut, într-o perioadă în care mare parte a forțelor politice se redefinesc?

Corina Crețu: Eu sunt îngrijorată de faptul că, de la începutul pandemiei, în 5 țări din UE au avut loc alegeri. În majoritatea dintre acestea au apărut partide antieuropene care au câștigat în aceste țări semnificativ.

Bogdan Nicolae: Și pe la noi cred că așa s-a întâmplat…

Corina Crețu: Și la noi, iarăși cred că se maschează… Acest partid nou-apărut spune că este suveranist, dar nu explică cetățenilor ce înseamnă suveranism, pentru că altfel eu mi-aș explica votul din diasporă. Sincer, oameni care lucrează și care s-au stabilit acolo ce vor, să fie expulzați ca românii din Marea Britanie?

Este România, aflată la masa UE, suficient de vocală și gata să-și apere interesele atunci când situația o impune?

„La această oră, cam toate forțele politice se redefinesc și cred că ar trebui să fie un efort comun de a ne sprijini ca forțe democratice care aparținem Parlamentului European. S-a făcut un așa numit cordon sanitar, dând de-o parte partidele extremiste, pentru că mi se pare ipocrit să fii membru al Parlamentului European și să vii să dărâmi din interior. (…)    

Dar acum avem declarații antieuropene. Oameni, membri ai Parlamentului European. Deci, comunicarea este absolut esențială, comunicarea a ceea ce face UE. Așa cum am spus mai devreme, meritele UE trebuie subliniate. Acolo unde UE greșește, România este la aceeași masă. Nu o oprește nimeni – așa cum nu este oprită nici Ungaria, nici Polonia – să-și apere interesele. Deci, îmi pare foarte rău, dar câteodată trebuie să spui niște lucruri care nu se spun”, a spus Corina Crețu.

Bogdan Nicolae: Pe care România nu le spune…

Corina Crețu: Pe care România nu le spune. Nu zic că UE este perfectă, dar nu văd alt viitor pentru români, un viitor pentru generațiile următoare.

Interlocutoarea lui Bogdan Nicolae analizează, prin prisma experienței acumultate, șansele pierdute de România, de-a lungul timpului, în ceea ce privește gestionarea fondurilor europene și transformarea lor în proiecte viabile pentru țara noastră, potrivit alephnews.ro

Corina Crețu: Exercițiul financiar 2007-2013 a fost încheiat cu 92%, cifră despre care nu mai vorbește nimeni, cu eforturi uriașe. Dar și cu artificii pentru care, ca și comisar-european, România a primit derogări din partea Comisiei Europene, aceea de a prelua pe fonduri europene creditele pe care le avea.

De pildă, Autostrada Soarelui, București-Constanța, era făcută o parte pe fonduri europene, o parte din fonduri naționale și o parte din credite către Banca Europeană de Investiții. Deci, aproape 5 miliarde de euro am preluat pe fonduri europene, așa că am putut ajunge la 92% rată de absorbție. Din păcate, pentru primul exercițiu financiar al României, pentru că știți că bugetul UE este făcut pe 7 ani, s-au pierdut 2 miliarde de euro în domeniul cel mai dramatic și cu cele mai multe nevoi în România, cel al trasporturilor.

Bogdan Nicolae: S-au pierdut în sensul că nu i-am mai accesat sau i-am returnat?

Corina Crețu: Da, au fost pierduți definitiv. Fie că erau pierduți în instanță, fie că nu au mai fost folosiți la timp, fie că nu au fost proiecte. E o lecție care trebuie învățată odată. Avem acum o alocare istorică. Pentru țara noastră este o alocare istorică pentru cadrul financiar 2021-2027, 28 de miliarde, aproape cât PNRR, numai pentru politica de coeziune, la care se adaugă 20 de miliarde pentru agricultură.

Deci, eu când aud, mai văd și comentarii pe facebook RoEXIT, mă întreb totuși dacă oamenii aceștia înțeleg ce ar presupune existența României în afara UE. Așa cum spuneam, noi suntem în UE, depinde de poporul român să-și aleagă oamenii care să le reprezinte interesele în interiorul UE.

Comenteaza