Corina Creţu, încă un avertisment: "Vor exista țări care vor pierde fonduri la final de an"

Corina Creţu, încă un avertisment: "Vor exista țări care vor pierde fonduri la final de an"

Comisarul european pentru politică regională, Corina Crețu, își exprimă dezamăgirea că unele țări vor pierde fonduri la final de an pentru că nu au fost în stare să elaboreze proiecte de calitate. 

,,Consider că am facut maximum posibil, împreună cu echipa mea din Cabinet și serviciile din subordinea mea, DG Regio, să ajutăm Statele Membre, implicit și România, să folosească la maximum banii europeni nerambursabili, pentru proiecte de succes, care îmbunătățesc viața oamenilor'', scrie comisarul european.

,,Cel mai important succes pentru mine, în acest an, a fost propunerea privind bugetul european pentru perioada 2021-2027, unde, pentru prima oară, politica de coeziune are prevăzută cea mai mare anvelopă financiară: 373 miliarde de euro, pentru cele 27 state membre. 

Am reușit să găsim indicatori de alocare a fondurilor politicii de coeziune prin care să nu lăsăm nici o regiune în urmă, iar peste 80% din aceast buget ar urma să sprijine regiunile cu cele mai mari nevoi. Astfel, dacă Parlamentul European și Consiliul vor vota formula propusă de Comisie, țări ca România, Bulgaria, Grecia, Italia și Spania vor avea alocări semnificativ mai mari față de perioada 2014-2020'', adaugă aceasta.

,, Dar banii nu sunt totul! Proiectele de calitate, capacitatea administrativă, colaborarea între instituțiile din fiecare țară, reducerea birocrației, coordonarea, voința politică - toate acestea sunt esențiale. Din păcate, vor exista țări care vor pierde fonduri la final de an, dar situația exactă o vom cunoaște abia la finalul lunii ianuarie'', concluzionează comisarul european.

Comenteaza