Corlăţean: Au fost susţinători ai unor candidaţi care au îngreunat procesul de vot în diaspora

Corlăţean: Au fost susţinători ai unor candidaţi care au îngreunat procesul de vot în diaspora
Ministrul Titus Corlăţean a declarat, luni, că, pe lângă oamenii de bună credinţă, au fost susţinători ai unor candidaţi care au generat o stare de spirit care a dus la violenţele de la Paris, iar unele secţii din Germania, precum Stuttgart şi München, unii au venit special pentru a îngroşa coada.

Întrebat dacă are suspiciuni că s-ar fi întâmplat şi altceva decât un interes normal al românilor din diaspora de a merge la vot, Corlăţean a precizat că ştie foarte bine comunităţile româneşti de cel puţin 15 ani şi, pe lângă "foarte mulţi oameni de bună credinţă" care au dorit să voteze, au fost "oameni care sunt susţinători ai unor candidaţi, care acum, unii dintre ei, au ieşit din cursă şi care au putut să provoace şi să genereze o anume stare de spirit ajungând chiar la violenţe aşa cum a fost cazul la Paris", scrie Mediafax.

"Din informaţiile pe care le am au fost grupuri de oameni care au venit în mod special acolo pentru a îngroşa rândul, care au îngreunat o anumită deplasare", a spus, la Digi24, ministrul Afacerilor Externe.

Întrebat unde s-a întâmplat acest lucru, Corlăţean a menţionat Germania, la secţiile de votare din Stuttgart şi München.

Ministrul Titus Corlăţean a precizat, totodată, faptul că regretă "profund" situaţia în care cetăţeni români au fost puşi de "o procedură mai lentă (completarea declaraţiilor pe propria răspundere - n.r.) dar care a securizat votul" şi care "a generat în final cel mai ridicat număr de votanţi care a existat vreodată la prezidenţiale pentru România": 161.000 de votanţi faţă de 95.000 în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2009.

"Dincolo de emoţiile unor oameni de bună credinţă sau emoţiile interesate viscerale ale altora care au susţinut nişte candidaţi, noi am reuşit să oferim mult mai multor români capacitatea de a vota. Vrem să fie mai bine în 16 noiembrie şi vor fi luate măsuri", a spus ministrul de Externe.
Citeşte şi: Dragnea, despre procesul electoral din străinătate: MAE nu poate fi învinovăţit de nimic. Numărul de secţii din diaspora, mai mare decât la precedentele alegeri
Citeşte şi: PROTESTE ÎN STRĂINĂTATE: Peste 1.000 de români nu au putut vota la Londra şi au manifestat în faţa ambasadei. Zeci de alegători au intrat cu FORŢA în Ambasada din Paris/ PROTEST şi în faţa sediului MAE - VIDEO

Referitor la întâlnirea de marţi cu reprezentanţi ai BEC, Titus Corlăţean a explicat că MAE va propune simplificarea procedurilor legate de declaraţia pe propria răspundere, dar a subliniat că acest formulat şi întocmierea listei electorale suplimentare sunt obligatorii potrivit legii pentru votul din afara ţării şi "nu au cum să dispară".

 

Comenteaza