Criza politică se prelungeşte. Guvern tehnocrat sau de uniune naţională? Ce spun analiştii clujeni

Criza politică se prelungeşte. Guvern tehnocrat sau de uniune naţională? Ce spun analiştii clujeni
Încă nu a fost desemnat de către preşedinte un candidat pentru funcţia de prim-ministru şi nu ştim nici ce fel de guvern va avea România. Analiştii politici clujeni au avansat câteva soluţii pentru ieşirea din criză.

În opinia lui George Jiglău, lector universitar în cadrul Departamentului de Ştiinţe Politice al UBB, cheia rezolvării acestei crize politice este tot la partide, „că ne place, că nu ne place".

„Nu avem cum să ocolim partidele. Contează foarte mult şi nominalizarea pe care o va face preşedintele Iohannis pentru funcţia de premier, dar partidele ar trebui să-şi asume ieşirea din acest blocaj. Eu personal cred că cea mai bună soluţie ar fi un guvern de uniune naţională care să funcţioneze până la alegerile parlamentare de anul viitor. Un guvern de tehnocraţi, despre care vorbeşte multă lume acum, nu cred că este fezabil. Un asemenea guvern ar trebui să discute cu parlamentul pentru orice proiect pe care ar vrea să-l promoveze. Prim-ministru ar trebui să vină o personalitate credibilă, care să calmeze spiritele din stradă şi din societate", este de părere analistul politic George Jiglău.

Întrebat de ZIUA de CLUJ, dacă în contextul în care protestatarii cer resetarea întregii clase politice actuale, vede posibilă apariţia unor noi forţe politice şi a unor noi figuri la alegerile de anul viitor, George Jiglău a afirmat: „E foarte important ce se întâmplă la alegerile locale din iunie 2016. La locale va fi mai uşor pentru mişcări politice noi să aibă succes, iar dacă acest lucru se va întâmpla probabil vor fi încurajate să încerce şi la nivel naţional, câteva luni mai târziu."

Analistul politic Radu Albu Comănescu, lector universitar la Facultatea de Studii Europene a UBB, apreciază că, deşi legitimitatea unui guvern vine printr-o victorie într-un proces electoral, situaţia actuală impune o măsură excepţională.

„Până în noiembrie 2016 ar trebui instituit un guvern tehnocrat 100%. Lumea a ieşit în stradă împotriva interesului de clică al politicienilor. Mai degrabă s-ar calma lumea dacă ar veni un guvern cu un premier şi cu miniştrii tehnocraţi. Depinde care va fi şi numele premierului desemnat de preşedinte să formeze guvernul. Ar trebui să fie oameni cu credibilitate. Am văzut că se vehiculează în presă nume precum cele ale lui George Maior (n.red. - fost director SRI, actual ambasador în SUA) şi Vasile Dâncu (n.red. - fost senator, ministru PSD, actualmente director IRES), astfel de oameni care au ieşit din politică şi şi-au consolidat imaginea publică ar putea fi o soluţie", consideră analistul Radu Albu Comănescu.

Analistul clujean crede că partidele politice ar accepta un guvern tehnocrat pentru că România are nevoie urgentă de un guvern care să elaboreze Bugetul de Stat pe 2016 dar şi sub presiunea puternică a străzii.

Radu Albu Comănescu este mai degrabă sceptic cu privire la posibilitatea de a vedea noi formaţiuni politice la alegerile parlamentare de anul viitor. „E greu de crezut că vor putea să fie pregătite într-un timp atât de scurt să participe la alegerile viitoare. Cred că în cadrul societăţii civile ar fi trebuit să existe de mult o platformă de acţiune pregătită să se implice în viaţa politică", a mai precizat analistul politic clujean.

 

Comenteaza