CSM va sesiza CCR. Iohannis: Ceea ce a făcut Guvernul este o ofensă adusă Justiţiei VIDEO

CSM va sesiza CCR. Iohannis: Ceea ce a făcut Guvernul este o ofensă adusă Justiţiei VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis a participat, miercuri dimineaţa, la şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii, după decizia Guvernului de marţi seara privind legile în justiţie.

Klaus Iohannis, la ieșirea de la ședința CSM de miercuri:

"Am observat că există solidaritate în rândul CSM, justiția este independentă , magistrații sunt indignați de felul în care Guvernul a tratat această chestiune prin aprobarea acestor ordonanțe noaptea."

"Va trebui sesizată Curtea Constituțională (CCR) care are libertatea să decidă și să anuleze aceste ordonanțe."

"Problema e că nu se poate proceda astfel într-un stat de drept (...) România este și rămâne un stat de drept, pentru asta sunt președinte", a mai adăugat Klaus Iohannis imediat după ieșirea de la ședința CSM.

Independența justiției a fost încălcată grav de Guvern prin adoptarea OUG de modificare a Codurilor penale, a declarat miercuri președintele Klaus Iohannis, care a propus sesizarea CCR în acest caz pentru conflict instituțional.

"Singura cale pe care nu o accept este să nu facem nimic. (...) Părerea mea este că trebuie luată atitudine nu doar declarativ (...), ci și instituțional. Îmi imaginez că primul pas este sesizarea CCR, fiindcă este un conflict instituțional între sistemul de justiție și Guvern. Acest lucru vi-l propun, nu vi-l impun", a spus Iohannis, la ședința CSM.

"Este inadminisbil, inacceptabil este un scandal, o bătaie de joc. Nu se poate ca Guvernul să adopte noaptea, fără avizul CSM, fără să fie inclusă pe ordinea de zi, o ordonanţă de urgenţă într-un domeniu atât de sensibil cum este Codul Penal şi Codul de Procedură Penală. Această chestiune nu este torelabilă. Pentru a vedea cum vede sistemul de justiţie acestă chestiune am venit astăzi aici", a declarat preşedintele Klaus Iohannis la CSM.

Şeful statului va prezida şedinţa plenului Consiliului Superior al Magistraturii. Preşedintele CSM a precizat că se iau în calcul soluţii pentru oprirea efectelor ordonanţei de urgenţă.

 

Klaus Iohannis a transmis marţi, printr-un mesaj pe Facebook că statul de drept a primit ''o lovitură puternică'' de la ''adversarii justiţiei'', misiunea sa fiind aceea de a-l restabili.

''Astăzi este o zi de doliu pentru statul de drept. Statul de drept, care a primit o lovitură puternică de la adversarii justiţiei, dreptăţii şi luptei împotriva corupţiei. Guvernul PSD şi ALDE a ignorat visul şi năzuinţele a milioane de români liberi care vor să trăiască într-o ţară eliberată de corupţie. Astăzi, Guvernul PSD şi ALDE a anulat munca a zeci de mii de oameni oneşti şi curajoşi din Justiţia română care au dovedit în ultimii ani că nimeni şi nimic nu este mai presus de lege. Guvernul PSD şi ALDE a anulat eforturile făcute de milioane de români de a face din România o ţară respectată în Europa! De astăzi, recuperarea prejudiciilor devine foarte dificilă'', a comentat el decizia Guvernului de modificare a Codurilor penale.

 

Comenteaza