Cu cine ar putea reveni Clujul în guvern

Cu cine ar putea reveni Clujul în guvern
După o absenţă de mai bine de jumătate de an clujenii ar putea fi din nou reprezentaţi la masa guvernului. Viitorul ministru ar putea fi liberal.

Anunţul privind posibilitatea ca, în curând , Clujul să aibă un secretar de stat şi chiar un ministru a fost făcut de vicepreşedintele PNL Horea Uioreanu în emisiunea „Clujul în Realitate" difuzată luni seara la REALITATEA TV Cluj. Şeful judeţului a refuzat să dezvăluie numele ministeriabilului sau portofoliul vizat. Potrivit surselor din PNL Cluj există mai multe nume vehiculate pentru Interne, sau Justiţie sau pentru funcţii de secretari de stat.

Potrivit surselor liberale, cel la care s-ar fi referit Uioreanu ar putea fi fostul director al Direcţiei Generale de Combatere a Criminalităţii Organizate, fostul chestor Toma Rus. Acesta ar urma să-i ia locul actualului ministru de Interne Radu Stroe, în jurul căruia s-ar fi înmulţit vocile care îi cer demisia. Rus a plecat din minister, pensionându-se la doar 43 de ani, după ce a fost scos de sub urmărire penală de către procurorii DNA în urma unui denunţ al patronului echipei de fotbal CFR Cluj, Arpad Paszkany. Ajuns cadru universitar la Universitatea Babeş-Bolyai (UBB), Rus a fost în staff-ul de campanie electorală al lui Marius Nicoară la ultimele alegeri locale. Numele său a mai fost vehiculat în iarnă, la formarea cabinetului Ponta II, pentru un post de secretar de stat în Ministerul de Interne.

Un alt posibil ministeriabil liberal clujean ar putea fi cancelarul general al UBB Radu Catană, fost „ministru al Justiţiei" în guvernul din umbră al PNL. Numai că, în ipoteza în care actualul ministru Mona Pivniceru va alege „job-ul" de judecător la Curtea Constituţională, potrivit surselor de la Bucureşti, la rând ar sta, înaintea lui Catană, fostul ministru Tudor Chiuariu şi chiar europarlamentarul Norica Nicolai. În organizaţia liberală clujeană mai sunt luate în calcul două posibile reveniri pe funcţii ocupate în cabinete mai vechi. Este vorba de Liviu Radu, fost şi posibil viitor secretar de stat la Administraţie şi Mircea Puşcă, secretar de stat la Cercetare.

Social-democraţii clujeni susţin că, cel puţin pentru moment, nu iau în calcul trimiterea vreunor oameni în guvern. „Acum avem cu totul şi cu totul alte priorităţi decât să ne gândim cine ar putea ajunge ministru sau secretar de stat. Am avea oameni capabili pentru aşa ceva, dar n-are sens să ne ocupăm acum cu asta, atâta vreme cât, deocamdată, nu se pune problema. Ar fi pierdere de vreme", a declarat preşedintele PSD Cluj Remus Lăpuşan. În condiţiile în care celebra tripletă Rus-Dâncu-Puşcaş pare să fi renunţat, cel puţin pe moment, la noi ambiţii ministeriale, social-democraţii clujeni au fost la un pas să dea un ministru în guvernul Ponta II. Este vorba de senatorul Alexandru Cordoş, care a fost alegerea lui Victor Ponta pentru funcţia de ministru al Muncii. Cum în cele din urmă portofoliul a rămas în proprietatea liberalilor, Cordoş a ieşit din calcul. Surse din PSD Cluj spun că luaţi în calcul pentru eventuale funcţii de secretar de stat ar fi actualul vicepreşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Funcţionari Publici, cu rang de subsecretar de stat, Mircea Jorj şi deputatul Aurelia Cristea.

Comenteaza