Exclusiv Cu cine merge PSD Cluj la parlamentare: E "bătaie" mare la Camera Deputaților / La Senat clujenii visează la Vasile Dâncu

Cu cine merge PSD Cluj la parlamentare: E "bătaie" mare la Camera Deputaților / La Senat clujenii visează la Vasile Dâncu
| Foto: facebook.com/vasilesebastiandincu

La cererea membrilor PSD Cluj, profesorul Vasile Dâncu ar putea să fie candidatul „vedetă” al organizaţiei la alegerile parlamentare și ar putea ocupa prima poziţie la Senat.

Chiar dacă liderii PSD de la București se opun organizării alegerilor parlamentare în 6 decembrie, social-democrații din județul Cluj pregătesc listele de candidați pentru Senatul României și Camera Deputaților.

Potrivit surselor ZIUA de CLUJ, organizaţia judeţeană i-a propus preşedintelui Consiliului Naţional al PSD, Vasile Dâncu, să fie "locomotiva" partidului la parlamentare şi să ocupe prima poziție la Senat pe listele PSD Cluj.

Fost senator și ministru al Informaţiilor publice în Guvernul Năstase, fost vicepremier și ministru al Dezvoltării regionale și administrației publice în Guvernul Cioloș, Vasile Dâncu (58 de ani) a revenit în PSD anul trecut, când s-a înscris în organizația din județul Bistrița-Năsăud. Este, însă, greu de crezut că va accepta să candideze la Cluj, întrucât prima poziţie la Senat nu este considerată eligibilă pentru PSD Cluj, având în vedere rezultatul de la alegerile locale.

Doi pe primul loc la Camera Deputaţilor. Deocamdată

La Camera Deputaților, lupta pentru prima poziție, singura considerată eligibilă, se anunță aprigă și se dă între președintele interimar al PSD Cluj, Alexandru Cordoș, și Gabriela Ciot, cadru universitar şi fost secretar de stat.

Fost senator de Cluj (2008-2012), Alexandru Cordoş, își dorește de această dată un mandat de deputat. Reîntors anul trecut în PSD, el a fost numit în luna iulie a acestui an lider interimar al organizației social-democraților din județul Cluj.

Gabriela Ciot a fost secretar de stat pentru afaceri europene în cadrul MAE, în timpul guvernării Vioricăi Dăncilă. De asemenea, este conferențiar universitar doctor la Facultatea de Studii Europene a Universității Babeș-Bolyai.

Poziția a doua pe lista pentru Camera Deputaţilor ar putea fi ocupată de Ovidu Secară, fost director general adjunct al Poștei Române și șeful Oficiului Județean de Poștă Cluj.

Poziţia a treia pe lista PSD Cluj i-ar fi fost oferită lui Valentin Cuibus, candidatul social-democraţilor la Primăria municipiului Cluj-Napoca la ultimele alegeri locale și fost şef al Inspectoratului Şcolar Județean (ISJ). Situaţia acestuia este una mai complicată. În momentul în care s-a "sacrificat" şi a candidat împotriva lui Emil Boc, lui Cuibus i s-a promis poziţia 1 pe lista pentru Cameră. După ce fostul şef al ISJ Cluj a scos un scor sub cel al partidului, colegii săi de partid au decis că nu mai e cazul să îşi respecte promisiunea.  

Ținând cont de voturile obținute la alegerile locale recent încheiate, PSD consideră direct eligibil un singur loc de parlamentar, prima poziţie la Camera Deputaţilor.

13,32% au obținut social-democrații la votul politic pentru Consiliul Judeţean Cluj la alegerile locale din 27 septembrie, adică 33.362 de voturi.

La alegerile parlamentare din 2016, PSD a obținut în județul Cluj 26,17% la Senat și 25,92% la Camera Deputaților, ceea ce s-a "tradus" într-un mandat de senator (Vasile Ilea) și trei de deputați (Horia Nasra, Cornel Itu, Cristina Burciu). Niciunul dintre aceștia nu mai intră în calculele social-democraților pentru noi mandate în Parlament.

PSD Cluj - Senat:

1. Vasile Dâncu

PSD Cluj - Camera Deputaților:

1.  Alexandru Cordoș / Gabiela Ciot

2. Ovidiu Secară

3. Valentin Cuibus

Comenteaza