Cu mască sau fără mască la vot? Ce spun experții

Cu mască sau fără mască la vot? Ce spun experții
| Foto: digi24.ro

O decizie finală în privința purtării măștii de protecție la alegerile locale din septembrie va fi luată după jumătatea lunii, abia după ce se va vota din nou pentru starea de alertă.

Încă nu este clar cum se va merge la vot pe 27 septembrie, adică dacă va fi obligatorie purtarea, sau nu, a măștii de protecție, la intrarea în secţia de votare.

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Florin Mitulețu, spune că nu el nu poate recunoaşte pe cineva cu mască, dacă i-ar arăta buletinul, dar că identificarea de două ori este obligatorie în procesul electoral.

Septimius Pârvu, de la Expert Forum, consideră că identificarea cu mască va fi dificilă, dar că procedura, oricare ar fi ea, trebuie anunţată din timp.

„Ajungi în secţia de votare, te opreşti la persoana care verifică dacă nu ai mai votat, iar mai apoi te duci să te cauţi pe liste, să îţi iei buletinul de vot şi ştampila. Eşti obişnuit cu asta de la ultimele ture de alegeri. Doar că acum situaţia este puţin mai complicată şi cred că te pune şi pe tine pe gânduri. Legea spune că trebuie să fii identificat obligatoriu de două ori, adică să vadă dacă faţa ta e aceeaşi cu cea din buletin”, a declarat Pârvu, potrivit Mediafax.

Florin Mituleţu a precizat că „Identificarea este obligatorie de două ori în cadrul secţiei de votare”. El a mai spus că este imposibil ca o persoană să fie recunoscută cu fața acoperită.

„Această operaţiune se desfăşoară în acest moment la toate autorităţile la care necesită identificarea cetăţeanului, vorbim de aeroport, identificarea se face prin această  metodă de eliberare a feţei de mască pentru a fi identificat, se pune masca înapoi la loc în aeroport şi cetăţeanul are acces pentru a călători.

Drept urmare, un cetăţean trebuie identificat în cele două etape astfel încât să prevenim un vot multiplu şi în cea de-a doua etapă să vedem dacă cel care semnează în lista electorală care se validează şi care finalizează procedura electorală este acelaşi cu cel din actul de indentitate”, a spus Mituleţu.

Septimius Pârvu a afirmat că, „acuma, stăm să ne gândim care mai e rolul măştii dacă punem mâna pe ea, o tragem mai ştiu eu cum, neregulamentar, contrar indicaţiilor autorităţilor sanitare, dar, într-un fel va trebui să se facă această identificare.

Nu ştiu dacă de două ori, poate, cumva ar trebui să reducem cumva riscul de a pune mâna pe faţă, pe mască. Ceea ce e important este ca această procedură să fie gata din timp, ca alegătorii să înţeleagă ce înseamnă mersul într-o secţie de votare”, a explicat Pârvu.

Acesta a mai spus că vrea ca aceste măsuri să se facă şi prin discuţii cu cei care vor fi în secţiile de votare, cu experţi electorali şi „să nu se publice, sperăm, pe 26 septembrie noaptea”.

Comenteaza