Cui i-e frică de partidul lui Cioloş?

Cui i-e frică de partidul lui Cioloş?

I-a trebuit mai bine de un an până să se hotărască să intre în politică. Însă odată ce şi-a anunţat înfiinţarea unui nou partid au şi început speculaţiile. De la cine va fura voturi? Pe cine încurcă? Fărâmiţează dreapta? 

Dacian Cioloş a jucat rolul fetei mari la alegerile din 2016, nu puţini fiind liberalii care îl consideră drept principalul vinovat pentru eşecul monumental al PNL de acum un an şi jumătate, deşi liberalii, de bună voie şi nesiliţi de nimeni, au ales să-şi lege imaginea partidului de fostul premier tehnocrat care refuza cu obstinaţie să-şi pună săgeata în piept şi, în locul unui program de guvernare serios, să le ceară românilor votul pentru o compunere de trei pagini, „România 100” , scrisă de acelaşi Cioloş.

După acel episod, fostul comisar european a avut nevoie de mai bine de un an pentru a se hotărî să intre în politică pe cont propriu. Şi au început speculaţiile. Unii spun că va lua voturi de la PNL, alţii, că va şterpeli de la USR (mai plauzibil, în condiţiile în care Mişcarea România Împreună (MRI) apare cu un mesaj copy-paste după mesajul cu care s-a lansat, la vremea lui, fostul partid al lui Nicuşor Dan, care continuă să dezamăgească).

Alţii se tem, nu fără temei, că va fărâmiţa voturile de dreapta cu riscul eternizării PSD la putere. De fapt nu despre voturi de dreapta e vorba – şi aici Cioloş a avut dreptate cu abstractizarea noţiunilor „stânga” şi „dreapta” – ci de voturi anti-PSD, iar fărâmiţarea acestora creşte riscul ca o bună parte dintre ele să se piardă, prin neatingerea pragului electoral, ceea ce, într-adevăr, ar echivala cu o uriaşă mână de ajutor dată actualului partid de guvernământ.

Tocmai de aceea am încercat să aflăm cum percep apariţia noii formaţiuni politice reprezentanţii partidelor cel mai direct afectate, PNL şi USR. Şeful PNL Cluj, eurodeputatul Daniel Buda, nu-şi ascunde dezamăgirea pentru apariţia unui nou concurent pentru voturile anti-PSD.

„Sigur, apariţia oricărui nou partid politic nu e altceva decât expresia unei democraţii autentice. Sincer, mi-aş fi dorit foarte mult ca atât Dacian Cioloş, cât şi membrii fondatori ai partidului său să vină în PNL, ca o formă de recunoştinţă pentru faptul că noi i-am susţinut la guvernare. Sunt absolut convins că PNL e partidul în jurul căruia trebuie să se coaguleze toate forţele pro-europene şi care doresc binele României, în lupta împotriva PSD, care, prin tot ceea ce face, îndepărtează România tot mai mult de valorile europene”, a comentat Buda.

Senatorul PNL Marius Nicoară crede că noua formaţiune politică nu va face mare brânză. „Din experienţa mea politică, nu dau foarte mari şanse unei asemenea construcţii politice. Au existat şi excepţii, dar USR a răzbit pe un anumit val şi apoi a dezamăgit, or tocmai această dezamăgire va scădea şansele MRI de a convinge prea multă lume. PMP e partid de lider, care se va dezumfla odată cu Traian Băsescu. Părerea mea e că, la următoarele alegeri, nu va mai intra în parlament”, a afirmat Nicoară.

În schimb, reprezentanţii USR par de-a dreptul încântaţi de apariţia noului lor concurent direct. „Salut intrarea domnului Cioloş în politică, era o mişcare pe care o aşteptam. Nu văd în asta niciun pericol pentru USR. Noi avem deja o colaborare cu dânsul pe diferite proiecte şi sunt convins că, de acum înainte, vom colabora şi pe alte paliere. Nu ne deranjează cu absolut nimic, e nevoie de cât mai mulţi oameni serioşi în politică. Pe noi nu ne sperie concurenţa”, a declarat liderul USR Cluj, Elek Levente.

La fel gândeşte senatorul USR Mihai Goţiu. „Ne mobilizează apariţia noului partid. Din punctul meu de vedere, e bine să avem cât mai multe partide noi cu oameni OK, care se gândesc la oameni, nu la ei înşişi şi colegii lor de pat de puşcărie, oameni care se gândesc cum să schimbe România în bine, nu cum să se protejeze pe ei înşişi şi afacerile acoliţilor lor. Pentru noi, cei din USR, e o provocare apariţia noului partid”, a spus Goţiu.

Am încercat să aflăm cum văd intrarea lui Dacian Cioloş în politică şi reprezentanţii unor formaţiuni politice care, cel puţin teoretic, vor fi mult mai puţin afectate din punct de vedere electoral de MRI. „E interesantă această nouă apariţie, o nouă haină îmbrăcată de fostul premier Dacian Cioloş. Nu ştiu dacă şi câte voturi va fura de la PNL sau USR, pentru că, în peste 20 de ani, PSD şi-a construit un anumit tip de electorat foarte greu de luat de alte partide, aşa că nu cred că MRI va afecta electoral PSD.

Principala expectanţă a electoratului de dreapta este ca cele două, trei partide să vină cu o alternativă economică şi socială, nu doar să critice legi şi măsuri care nu ţin de nivelul de trai al românilor. Sper să avem şi noi un concurent serios, cu o gândire serioasă economic şi social, care lipseşte de la PNL şi USR. PSD are nevoie de un concurent serios, sănătos, care să asigure alternanţa naturală la guvernare. Sper că noul partid va fi mai serios decât PNL şi USR. Trebuie să existe şi pe dreapta un partid sănătos”, a declarat preşedintele interimar al PSD Cluj, deputatul Horea Nasra.

Cu aceeaşi detaşare priveşte lucrurile şi senatorul UDMR Laszlo Attila. „Era de aşteptat, de obicei cu doi ani înainte de alegeri apar asemenea partide. A apărut partidul lui Cioloş, va apărea partidul lui Ponta şi probabil şi altele. Fiecare asemenea partid nou exploatează nemulţumirile existente în societate la un moment dat. Succesul, însă, depinde foarte mult de capacitatea de organizare şi de capacitatea de finanţare, care e foarte importantă. Experimentul USR n-a reuşit şi acum aceiaşi oameni încearcă un nou proiect. Lucrurile vor trebui accelerate, pentru că anul viitor vin alegerile europene, unde noile partide îşi vor testa susţinerea de care se bucură în rândul alegătorilor”, a comentat Laszlo.

Comenteaza