Culisele unui congres pe care PNL Cluj vrea să îl uite cât mai repede
- Scris de Ziua de Cluj
- 12 Iul 2025, 21:51
- Politica
- Ascultă știrea

Dezamăgire mare în tabăra liberalilor clujeni după congresul de sâmbătă, în care nici Alin Tișe, nici Daniel Buda nu au reușit să își adjudece funcțiile pentru care au candidat, prim-vicepreședinte, respectiv președinte al Curții de Arbitraj!
Patru posturi de președinte au fost puse în joc sâmbătă, cu opt pretendenți. În urmă cu câteva zile, în urma lobby-ului intern, organizația Cluj se baza pe 600-700 de voturi, suficiente pentru ca Alin Tișe să se claseze între primii patru candidați, spun sursele consultate de ZIUA de CLUJ.
Primele semne de întrebare au apărut miercuri, când liderii PNL Cluj și-au dat seama că multe dintre voturile promise lui Alin Tișe au fost promise și altor candidați. Deși se baza pe susținerea mai multor organizații din Transilvania, și chiar și pe voturi din sudul țării, președintele CJ Cluj a strâns doar 418 voturi, în condițiile in care “linia” s-a tras la 570 de voturi, atât cât a obținut Nicoleta Pauliuc, senator de Ilfov și președinta Organizației de Femei a PNL. Ceilalți trei prim-vicepreședinți sunt Cătălin Predoiu – 800 voturi, Adrian Veștea – 694 voturi și Ciprian Ciucu – 584 voturi.
Celălalt clujean care a candidat la Congresul PNL este președintele organizației județene, Daniel Buda, care urmărea să păstreze șefia Comisiei de Arbitraj a PNL. Deși părea favorit, în această săptămână acesta ar fi simțit că lucrurile nu sunt chiar așa simple și că o parte din PNL pregătea o alternativă. Aceasta s-a numit Ciprian Dobre, președintele de la Mureș, care a obținut 501 voturi, suficient cât să îl lase pe Buda fără funcție la nivel național pentru prima dată în mulți ani.
În fine, un al treilea clujean care putea obține o funcție în conducerea PNL, Mircea Abrudean, președintele Senatului, a aflat încă de miercuri că Ilie Bolojan îl va propune pe Dan Motreanu în funcția de secretar general așa că, cel puțin aici, supriza n-a mai fost surpriză.
Supărare în PNL Cluj, după congresul de la București
Liberalii clujeni, spun sursele ZIUA de CLUJ, nu au înghițit ușor rezultatul votului. Sâmbătă după-amiază se făceau scenarii și se căutau vinovați. S-a făcut apel la calm în interiorul organizației, s-a cerut răgaz pentru analiză, chiar dacă unii dintre cei care au avut de pierdut în urma congresului erau pregătiți să iasă public cu poziții dure.
Rămâne de văzut cum se va regrupa organizația PNL Cluj, atât la nivel național, cât și regional, unde a fost surclasată la congres de organizația Brașov, care a obținut funcția de prim-vicepreședinte pentru Adrian Veștea, de organizatia Mureș, care a câștigat Comisia de Arbitraj pentru Ciprian Dobre, și de organizația Bihor, care l-a promovat pe Florin Birta, primarul din Oradea, în functia de vicepreședinte pe regiunea Nord-Vest.
PNL Cluj este obligat să își mențină relevanța și influența la și nivel național, atât în partid, cât și în Guvern, pentru că performanța electorală la urmatoarele alegeri depinde de soarta marilor proiecte de infrastructură (centura metropolitană, metroul, spitalul pediatric etc.), care, la rândul lor, depind de finanțările și co-finanțările care vor veni dinspre București.