Cum a semănat votul de la referendum cu cel de la locale în Cluj

Cum a semănat votul de la referendum cu cel de la locale în Cluj
Prezenţa la vot în secţiile colegiilor uninominale din judeţul Cluj la referendum este în strânsă legătură cu votul politic exprimat la algerile locale din iunie 2012.

Rezultatele prezenţei la vot în colegiile uninominale din Cluj pentru alegerea parlamentarilor la referendumul de duminică pentru demiterea preşedintelui României sunt în corelanţă cu rezultatele votului politic (cel exprimat pentru listele de consilieri judeţeni ale partidelor) la alegerile locale din luna iunie 2012. Prezenţa mai mare se observă în colegiile "câştigate" de USL la ultimele alegeri locale şi mai mică acolo unde PDL s-ar fi clasat pe prima poziţie. În toate colegiile uninominale, la referendumul de duminică, votul a fost covârşitor "DA" pentru suspendarea lui Băsescu.

Rezultatele analizei ZIUA de CLUJ au fost obţinute prin însumarea voturilor din fiecare secţie componentă a fircărui colegiu uninominal pentru alegerea parlamentarilor clujeni. Rezultatele pe secţii ne-au fost oferite de Direcţia Regională de Statistică Cluj.

În Colegiul 1 Cluj-Napoca (Mănăştur - Grigorescu), prezenţa la referendumul de duminică a fost de 32%, în cel de-al doilea (Zorilor, Hasdeu, Andrei Mureşanu, parte Mănăştur) - 31% şi în cel de-al treilea (Centru, Gheorgheni, parte Andrei Mureşanu) - 33%. În aceste trei colegii, cu circa două luni în urmă, votul politic a fost vaforabil USL. În schimb, în Colegiul 4 Cluj-Napoca (Dâmbu Rotund, Iris, Gruia, Mărăşti şi Someşeni), unde votul a fost dat la locale pentru PDL, prezenţa e cea mai mică din municipiu şi din judeţ: 28%.

Colegiile 5 (zona Gherla) şi 6 (zona Dej), unde în urmă cu două luni votul politic pentru USL era de peste 50%, sunt şi deţinătoarele recordurilor de prezenţă la vot la referendumul pentru demiterea preşedintelui României: 45%, respectiv 43%. În Colegiul 7 (zona Câmpia Turzii) şi în 8 (zona Turda), „câştigate" la locale tot de USL, prezenţa la vot a fost de 33%, respectiv de 35%. În Colegiul 10 (zona Huedin), câştigată politic de PDL, prezenţa la vot a fost, duminică de 30%. O execepţie de la regula corelării prezenţei la votul pentru referendum de rezultatul politic al alegerilor locale din luna iunie a acestui an este în Colegiul 9 (zona de munte). În iunie, votul politic a fost favorabil PDL, iar acum prezenţa a fost mare faţă de media judeţeană: 37%. O parte a prezenţei a fost însă asigurată de turiştii care au votat masiv în zona Băişoara şi Beliş, aflate în acel colegiu.

Dintre colegiile senatoriale, recordul prezenţei este în Colegiul 3 (zona Dej, Gherla, Câmpia Turzii): 40%. În celelalte, prezenţa a fost de 32%, 31% şi 34%. Votul politic acordat la locale arată în Colegiul 3 un ecart imens între USL şi PDL, în favoarea primei formaţiuni.

În 22 de secţii electorale din cele 614 organizate în judeţul Cluj s-au înregistrat duminică prezenţe la vot mai mari de 100%, deci acolo s-au prezentat la vot mai mulţi cetăţeni decât cei cuprinşi în lista electorală permanentă a secţiei respective. De regulă, cele mai mari prezenţe s-au înregistrat în zone turistice, unde se putea vota la orice secţie pe o listă suplimentară. Astfel, secţia 383 din clădirea restaurantului Cojocna Băi deţine recordul prezenţei la vot: 383%. Următoarele trei sunt tot din zone turistice: la secţia 307 din Smida, Beliş, prezenţa a fost de 378%, la cea din incinta noului corp administrativ al Grădinii Zoologice din Turda (zona băilor), unde s-a înregistrat o prezenţă de 253% şi la cea amenajată în Hotel Alpin din staţiunea Muntele Băişorii (208%). Prezenţe mai mari de 100% s-au mai înregistart în unele secţii electorale din Iara, Corneşi, Beliş (Dealu Botii), Corneşti (Morău), Aluniş, Beliş (Căminul Cultural), Sânmărtin, Recea Cristur (Elciu), Sânmartin (Diviciorii Mici), Beliş (Bălceşti), Bobâlna, Recea Cristur, Vad, Mintiu Gherlii, Câţcău, Sânmărtin, Gârbău, Săvădisla.

Cele mai mici prezenţe la vot sunt în secţii din localităţi cu populaţie preponderent maghiară ori conduse de primari PDL realeşi în iunie 2012. O prezenţă de circa 8% s-a înregistrat în secţii din comunele Feleacu (secţia 403), Sic (secţia 577) şi Izvoru Crişului (secţia 458). Recordul absenteismului s-a înregistrat în secţia 267 din Aghireşu, unde s-au prezentat la vot circa 7% dintre cei înscrişi pe listele electorale.

Rezultatele pe colegii

La votul pentru referendumul de duminică la întrebarea „Sunteţi de acord cu demiterea preşedintelui României" s-au înregistrat următoarele rezultate în colegiile din Cluj:

Camera Deputaţilor:
Colegiul 1 DA - 85%, NU - 14%
Colegiul 2 DA - 84%, NU - 15%
Colegiul 3 DA - 85%, NU - 13%
Colegiul 4 DA - 82%, NU - 17%
Colegiul 5 DA - 80%, NU - 19%
Colegiul 6 DA - 84%, NU - 14%
Colegiul 7 DA - 82%, NU - 17%
Colegiul 8 DA - 84%, NU - 15%
Colegiul 9 DA - 79%, NU - 20%
Colegiul 10 DA - 77%, NU - 21%

Senat:
Colegiul 1 DA - 84%, NU - 14%
Colegiul 2 DA - 84%, NU - 15%
Colegiul 3 DA - 82%, NU - 17%
Colegiul 4 DA - 80%, NU - 18%

Alina BÎRSAN, Titus CRĂCIUN

 

 

Comenteaza