Cum explică Iohannis alianţa liberalilor cu PSD: „Avem o soluţie atipică pentru guvernarea ţării, pentru a trece peste o încercare istorică"

Cum explică Iohannis alianţa liberalilor cu PSD: „Avem o soluţie atipică pentru guvernarea ţării, pentru a trece peste o încercare istorică"
| Foto: republica.ro

Cu un discurs dur în toți anii de mandat împotriva social-democraților, președintele Klaus Iohannis a fost unul dintre artizanii alianței dintre PNL și PSD pentru formarea guvernului Ciucă.

Evenimentele ultimelor luni au accentuat sentimentul de neîncredere în clasa politică, dar avem o soluţie atipică pentru guvernarea ţării, pentru a trece România peste o încercare istorică, spune șeful statului în discursul de la recepţia dată de Ziua Naţională.

„La fiecare 1 Decembrie, de Ziua noastră Naţională, simţim aceeaşi emoţie puternică ce ne uneşte în jurul unei sărbători care ne aparţine tuturor, indiferent de locul în care ne aflăm. 1 Decembrie este despre cum un ideal naţional, visat de generaţii întregi, a devenit realitate în 1918. 1 Decembrie este despre solidaritate, despre coeziune în jurul unor obiective comune, despre rememorarea tuturor reuşitelor şi a sacrificiilor care le-au făcut posibile.

1 Decembrie reprezintă însă şi amintirea dificultăţilor, deloc puţine, care ne-au marcat istoria, a perioadelor în care speranţa părea pierdută. Să onorăm memoria tuturor înaintaşilor noştri care, prin jertfă, cu angajament şi viziune, au construit o patrie a tuturor cetăţenilor ei, un contribuitor responsabil la echilibrul şi pacea în regiune. România de astăzi este ţara care şi-a împlinit vocaţia democratică după Revoluţia din Decembrie 1989”, a spus Klaus Iohannis în alocuţiunea ţinută la recepţia dată cu prijel Zilei Naţionale.

Șeful statului a afirmat că dezinformarea trebuie combătută şi a abordat şi actuaitatea politică din ţara noastră.

„Trebuie să fim conştienţi că pandemia nu a generat doar o criză sanitară profundă, ci şi o criză a încrederii, valurile de ştiri false şi dezinformări tensionând suplimentar climatul social, deseori cu punerea în pericol a vieţii şi a demnităţii umane. În faţa acestor curente toxice, trebuie să reacţionăm. În acelaşi timp, evenimentele ultimelor luni au accentuat sentimentul de neîncredere în clasa politică.

De aceea, clasa politică în ansamblul ei are nu doar responsabilitatea, ci obligaţia de a recâştiga încrederea cetăţenilor prin fapte şi promisiuni îndeplinite, şi nu prin declaraţii de intenţie, care nu mai pot convinge astăzi. Este vremea rezultatelor măsurabile şi a reformelor care au întârziat prea mult timp. Astăzi avem o soluţie atipică pentru guvernarea ţării, pentru a trece România peste o încercare istorică. Dar această soluţie reprezintă, totodată, o oportunitate pentru politicieni de a arăta că au maturitatea de a pune pe primul loc interesul românilor, chiar cu preţul unor compromisuri personale şi doctrinare dificile.

Nu trebuie să uităm nicio clipă că obiectivul nostru fundamental este asigurarea viitorului democratic şi european al României, stabilitatea şi buna funcţionare a statului. Doar cu voinţă politică vom reuşi să construim consens, nu numai declarativ, ci şi prin acţiuni concrete, care să genereze progres şi prosperitate pentru oameni. Sunt optimist că lucrurile vor funcţiona şi că rezultatele nu vor întârzia să apară”, punctează Klaus Iohannis.

Comenteaza