Video Cum i-a fost „suflat” Clujului un Cloud Regional de 31 mil. euro de către un orășel din Bistrița: „Clujul a luat destul și are prea multe”

Cum i-a fost „suflat” Clujului un Cloud Regional de 31 mil. euro de către un orășel din Bistrița: „Clujul a luat destul și are prea multe”
| Foto: Facebook.com/BolosIoanMarcel

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, anunța, în urmă cu o săptămână, la o întâlnire cu reprezentanții Regiunii Nord-Vest, construirea unui Cloud Regional. Se pare că acesta va fi edificat în orășelul Beclean din Bistrița-Năsăud, și nu în Cluj, care este un important centru IT și mai avea și clădirea pregătită pentru o asemenea investiție.

„Este pasul firesc ce va asigura complementaritatea cu clodul guvernamental, la care am lucrat când eram ministrul al Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării - România. Pentru că adevărata digitalizare se va realiza doar atunci când reușim interoperabilitatea bazelor de date”, spunea atunci ministrul Boloș.

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a vorbit, la ZIUA LIVE (VIDEO la finalul articolului) despre acest subiect, precizând că va contesta decizia deoarece este frustrant ca județul Cluj să piardă un astfel de proiect doar pe motiv că are deja prea multe.

În urmă cu câteva zile a fost organizată o ședință a Regiunii Nord-Vest pentru a se decide înființarea în regiune a unui cloud de IT. Și pe principiul că Clujul are prea multe și a luat tot s-a decis, cel puțin provizoriu, ca acesta să fie dus pe la Bistrița-Năsăud, Beclean. Vă dați seama câți IT-iști au domnii de acolo și ce institut se va face acolo, câtă vreme se știe că toți tinerii din Transilvania vin la Cluj la facultate, că aici doresc să lucreze și că aici avem un hub de IT.

Aveam și clădire potrivită deja să-i dăm drumul. Pe principiul că Clujul a luat destul s-au coalizat toți împotriva Clujului și au spus trebuie să-l ducem în altă parte. Este chiar ridicol de-a dreptul. N-au găsit altă locație decât un sătuc din Bistrița. Despre asta vorbim, orășelul acela este un sătuc. Vă dați seama dacă la modul acesta se gândește.

Sigur, eu voi ataca și contesta toate aceste decizii. Într-adevăr este frustrant. Argumentul era că noi avem prea multe. Am devenit un centru de dezvoltare în regiune și în România. Nu poți să-i iei unui oraș atuurile pe motiv că are prea multe. Trebuie să-ți dezvolți orașul tău, județul tău și să obții ce meriți”, a declarat, la ZIUA LIVE, Alin Tișe.

Clujul a propus ca noul Cloud Regional să fie găzduit de fostele clădiri și hale ale fabricii Clujana, intrată între timp în faliment.

Potriviv unui document al Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Vest, Clould-ul Regional ar urma să interconecteze sistemele digitale ale sectorului public din regiune.

Finanțarea acestui proiect ar putea fi asigurată prin Prioritatea 2 - O regiune cu localități SMART din cadrul Programului Regional Nord-Vest 2021-2027. Din cei 60 de milioane de euro alocați acestei Priorități, 31,45 de milioane de euro este bugetul destinat realizării centrului de date regional.

Comenteaza