Cum îi face Klaus Iohannis pârtie lui Vasile Dâncu spre fotoliul de premier

Cum îi face Klaus Iohannis pârtie lui Vasile Dâncu spre fotoliul de premier
„Eu, preşedinte României, nu voi desemna o persoană urmărită penal sau condamnată penal”, a spus Klaus Iohannis. Vorbele preşedintelui l-au iritat pe condamnatul penal Liviu Dragnea. Lista premieriabililor PSD se subţiază la aproape un singur nume: Vasile Dâncu.

Preferinţa şefului statului pentru Dacian Cioloş drept şef al guvernului după alegerile din 11 decembrie nu este doar cunoscută ci ea a fost chiar exprimată explicit de „neamţul" de la Cotroceni. Cu toate acestea, ipoteza în care Iohannis s-ar vedea obligat să accepte un premier propus de o viitoare majoritate controlată de PSD are un grad de probabilitate extrem de ridicat.

Cel mai vehiculat, destul de explicit, nume de viitor premier în PSD este tocmai cel al liderului partidului Liviu Dragnea. Numai că acesta are deja o condamnare definitivă la doi ani de închisoare cu suspendare în dosarul „Referendumul" şi e urmărit penal pentru fapte de corupţie într-un dosar în care pilon principal e fosta soţie a şefului social-democraţilor, iar aluzia la Dragnea este mai mult decât străvezie în rostirea lui Iohannis.

Deşi deocamdată poartă doar eticheta de „premierul PRU" (un partid cu şanse de a intra în parlament ţinând mai degrabă de domeniul fanteziei), redevenit extrem de activ politic în ultimele luni, Victor Ponta e, de asemenea, un nume care ar putea fi luat în calcul de social-democraţi, numai că, trimis deja în judecată pentru fapte de corupţie, nici el nu îndeplineşte „condiţia eliminatorie" enunţată de preşedinte.

Dacă nu luăm în calcul posibilitatea ca socilal-democraţii să forţeze, în mod deliberat, o criză politică de Sărbători, insistând cu propunerea unui personaj cu probleme penale sau de integritate, ei ar mai avea două nume „în mânecă", ambii clujeni, ambii vehiculaţi în repetate rânduri ca posibili premieriabili PSD, ambii pseudo-tehnocraţi, posesori, însă, ai unui solid trecut PSD-ist: George Maior şi Vasile Dâncu.

Cum fostul şef al SRI a afirmat tranşant că nu renunţă la postul călduţ de ambasador la Washington, fostul strateg-şef al social-democraţilor, actualul vicepremier Vasile Dâncu, ar rămâne cam singurul nume care, dacă va fi livrat în plic preşedintelui, îl va pune pe acesta din urmă în situaţia de a găsi extrem de greu motive plauzibile pentru a-l respinge.

Dacă liderul PSD s-a declarat de-a dreptul vexat de afirmaţia tranşantă a şefului statului, în mod firesc, nu altfel putea reacţiona cel pe care Dragnea însuşi l-a cococţat în fruntea social-democraţilor clujeni. „Domnul preşedinte Iohannis a făcut, în utlima săptămână, mai multe consideraţii despre cine ar trebui să fie premier, a insinuat chiar că Dacian Cioloş ar trebui să se înregimenteze politic. Ce-aş mai putea să comentez, dacă el nu mai doreşte poziţia de independent al premierului străzii? La zece luni se suceşte. Nu ştiu ce aş putea să mai cred din ce spune preşedintele. Ar trebui să se rezume la exercitarea prerogativelor care îi revin şi să emită comentarii mai puţine, pentru că încalcă grosolan Constituţia. Klaus Iohannis a devenit Traian Băsescu 2", a afirmat preşedintele interimar al PSD Cluj Horia Nasra.

Fireşte, cu totul altfel sună cuvintele lui Iohannis pentru liberali. „Nu numai că declaraţia preşedintelui e corecrtă, dar e şi responsabilă şi necesară, pentru că nu-şi poate permite să desemneze un prim-ministru cu probleme penale. E o chestiune de responsabilitate atât a domniei sale, cât şi a partidelor politice", a apreciat preşedintele PNL Cluj, eurodeputatul Daniel Buda.

Şeful UDMR Cluj, Csoma Botond, interpretează ceva mai nuanţat „condiţia eliminatorie" a lui Iohannis. „Nu se pune problema că ar fi încălcat Constituţia prin această afirmaţie, ci problema este dacă în România se respectă sau nu prezumţia de nevinovăţie. Dau un exemplu: dacă preşedintele poate suspenda din funcţie un ministru împotriva căruia s-a declanşat urmărirea penală, înseamnă că nu mai există prezumţie de nevinovăţie. Doar judecătorii, prin sentinţă definitivă pot stabili vinovăţia cuiva. Ar trebui, prin legi clare să definim foarte clar prezumţia de nevinovăţie", a spus Csoma.

 

Comenteaza