Cum s-a transformat demisia, cel mai mare gest de onoare, în cel mai ieftin teatru din Parlament

Cum s-a transformat demisia, cel mai mare gest de onoare, în cel mai ieftin teatru din Parlament

Valul populist a pus stăpânire pe parlamentari, iar demisia, în alte vremuri cel mai mare gest de onoare, a devenit o modă în Camera Deputaţilor.

Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitaţi pagina principală ZIUA DE CLUJ

Ai văzut pesedişti şi userişti care s-au întrecut în a-şi da demisia din Parlament, doar pentru a nu beneficia de pensie specială. Eu îţi spun că este un gest complet inutil. O recunosc chiar şi unii dintre parlamentari. Liderul grupului PNL din Senat le-a explicat colegilor din PSD şi USR de ce este o atitudine doar de imagine, scrie Mediafax.

„Dacă vă uitaţi în statutul deputatului şi senatorului, în celebra lege 96 care a fost modificată, după cum ştiţi, în 2015 în articolul 49 şi articolul 50 se stipulează că parlamentarul beneficiază de dreptul la pensie pentru faptul că e parlamentar. Nu scrie nicăieri în lege că trebuie să ai mai puţin de un mandat întreg.

Aceste prevederi apar în normele de aplicare, care au un efect inferior legii. Deci, parlamentarii se confruntă cu următoarea situaţie: legea spune că beneficiază de pensie specială, în momentul în care ajung la vârsta necesară, iar normele adaugă la lege faptul că trebuie să aibă un mandat întreg. În această situaţie, demisia nu rezolvă nimic.

Dacă, să zicem ar face o cerere când împlinesc vârsta de 63 de ani  şi le-ar fi respinsă cererea, se duc în instanţă şi spun ”Domnule, în lege nu scrie aşa ceva. Câştigă în instanţă şi îşi iau banii”, a afirmat senatorul PNL Daniel Fenechiu.

Social-democraţii spun că nu au primit ordin de la preşedintele Ciolacu să-şi dea demisia în bloc.

„Este o decizie a parlamentarilor în funcţie şi cred că este necesar ca cei care renunţă la aceste mandate, banii care se economisesc să meargă în alocaţiile copiilor”, a afirmat deputatul Sorin Vrăjitoru. 

„Nu există niciun fel de economie. O minciună grosolană”, spune Şerban Nicolae, pentru că, în fapt, aleşii care îşi dau demisia azi ar primi aceste pensii abia la împlinirea vârstei de 65 de ani. Nicolae crede că toată discuţia este una inutilo-populistă.

„Dacă ar fi vrut să o facă fără scop electoral, şi doar din onestitatea lor de politicieni care nu se dedulcesc la binefacerile bugetului de stat, ar fi putut să o facă discret, după data alegerilor, după 6 decembrie”

Cu toate acestea, cei care au fluturat demisiile nu renunţă la gestul lor. Iar divergenţele continuă. „Este imaginea vechii clase politice. Probabil că o parte din aceşti oameni care sunt în Parlament astăzi au votat în 2015 legea aceea care instituie pensile speciale pentru parlamentari şi ştiţi cum e, o data ce te vezi cu sacii în căruţă, e greu să îi mai dai jos. 

Noi ce-am spus este că se poate organ iza un plen reunit chiar şi mâine în care să votăm acest proiect al USR care acum este la sertar, astfel încât să eliminăm aceste pensii speciale”, a declarat Cristina Prună, deputat şi candidat USR. 

Parlamentarii PMP sunt complet împotriva pensiilor speciale. „Pensiile speciale sunt un furt. Din acest punct de vedere, cred că ce au creat politicienii este o mare insultă la adresa cetăţenilor români, pentru că pensile trebuie oferite în funcţie de contributivitate. Or, aici aisistăm la o încercare de a se crea anumite ptivilegii care scindează societatea şi în mod justificat oamenii sunt nemulţumiţi. 

Una peste alta, toţi parlamentarii, indiferent de culoarea politică, sunt de acord că pensiile speciale trebuie să fie abrogate”, a afirmat Eugen Tomac, preşedintele PMP. 

Şi UDMR vede populism electoral în gestul demisiilor în bloc. Kelemen Hunor zice că singura soluţie echitabilă şi corectă (…) este ştergerea şi abrogarea tuturor pensiilor, inclusiv pensiile magistraţilor şi pensiile foştilor securişti, ofiţerilor. „Restul este un populism ieftin şi nu rezolvă absolut nimic”.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Loading...
Comenteaza