Cum se împart primele mandate în Cluj

Cum se împart primele mandate în Cluj
Conform numărătorii paralele efectuate în această noapte de reprezentanţii partidelor politice, la Cluj ar fi patru candidaţi care ar fi obţinut peste 50% plus 1 din numărul de voturi în colegiile lor.

Marius Nicoară (foto) (Colegiul 3 Senat), Cornel Itu (Colegiul 6 Camera Deputaţilor), Radu Zlati (Colegiu 5 Camera Deputaţilor) şi Elena Uioreanu (Colegiul 9 Camera Deputaţilor) - toţi USL - ar fi obţinut peste 50% plus unu din voturile exprimate în colegiile în care au candidat, asigurându-şi câte un mandat de parlamentar, susţin sursele citate.

Conform aceloraşi surse, Aurelia Cristea (USL, Colegiul 3 Camera Deputaţilor) se situează la 47% în colegiu, Irimie Popa (USL, Colegiul 4 Camera Deputaţilor) - la 45%. În Colegiul 2 Senat, Şerban Rădulescu (USL) era situat, conform numărătorii paralele parţiale, la 48%. De departe cele mai interesante bătălii s-au dat în Colegiul 1 Senat, unde Alin Tişe (ARD) şi Mircea Giurgiu (USL) se aflau umăr la umăr cu aproape 40% şi în Colegiul 2 Camera Deputaţilor, unde Steluţa Cătăniciu (USL) conducea în faţa lui Daniel Buda (PDL). La ora închiderii ediţiei, numărătoarea era departe de a fi încheiată.Mandatele se distribuie în două etape: la nivel judeţean, în funcţie de coeficientul electoral şi la nivel naţional, în funcţie de scorurile candidaţilor şi ale partidelor.

Clujul, codaş la prezenţă

Prezenţa la vot în Cluj a fost de 35,27%, arată Biroul Electoral Judeţean. Media naţională este de 41,72%. O secţie din Gheorgheni este cea cu cel mai mare număr de votanţi, 750, conform BEJ. În mediul urban procentul celor prezenţi la vot a fost de 36,15%, în vreme ce în mediul rural ponderea a fost mai redusă - 33,41%. În Cluj-Napoca media este de 37,53%. Prezenţa la vot, la nivel naţional, la alegerile parlamentare, la ora 21.00, a fost de 41,72%, a anunţat purtătorul de cuvânt al Biroului Electoral Central, Marian Muhuleţ. Astfel, judeţul Cluj se află în topul codaşelor, fiind pe locul al III-lea. Cea mai joasă prezenţă s-a înregistrat în Timiş (33,5%) Maramureş (33,7%).

Potrivit unei estimări a Institutului GEOPOL, la comanda REALITATEA TV, la ora 19:00, rezultatele, la nivel naţional, arătau în felul următor:
l USL - 57%
l ARD - 18%
l PP-DD - 14%
l UDMR - 5%

 

Comenteaza