Cum se împart voturile în PDL Cluj

Cum se împart voturile în PDL Cluj
Deşi Emil Boc şi-a exprimat aproape explicit susţinerea pentru Elena Udrea, în PDL Cluj par să fi apus vremurile în care nimeni nu ieşea din cuvântul său.

Traian Băsescu a fost la Cluj să ceară susţinere pentru Elena Udrea, Emil Boc şi Daniel Buda au recepţionat şi transmis mai departe mesajul, dar se pare că nu chiar toţi democrat-liberalii clujeni sunt gata să-şi dea votul fostei „blonde de la Cotroceni". În schimb, majoritatea sunt convinşi că alegerile vor fi corecte şi nu aranjate, cum şi-au manifestat temerile Gheorghe Ştefan şi Elena Udrea.

„Nu suntem comunişti, la noi niciodată nu s-au dat indicaţii cum să se voteze. Delegaţii clujeni au ştiut întotdeauna să decidă singuri ce e mai bine pentru partid", declara preşedintele PDL Cluj Daniel Buda. El este contrazis, însă, de unii dintre liderii importanţi în organizaţie. Buda şi-a exprimat convingerea că în 23 martie va fi o Convenţie Naţională a PDL corectă, fără alegeri aranjate.

Cel mai apropiat de Blaga pare a fi senatorul Alin Tişe, care este şi vicepreşedinte în Biroul Permanent Naţional al "buldogului". Inclus în comitetul de organizare a convenţiei, Tişe n-a ezitat să-şi exprime public protestul faţă de afirmaţiile Elenei Udrea care aruncau suspiciunea trucării rezultatelor congresului asupra membrilor comitetului respectiv, dar şi faţă de împărţirea democrat-liberalilor în „reformişti" şi „fesenişti" de către Cristian Preda, din tabăra Monicăi Macovei. Totuşi, el a precizat că va alege candidatul pe care îl va vota abia după ce va studia toate moţiunile. „În orice caz voi avea în vedere soluţia cea mai bună, care să ţină partidul unit", a spus Tişe. El a precizat că va fi un garant al corectitudinii alegerilor. „Nu voi permite nici cea mai mică abatere de la regulament şi de la statut, indiferent de numele candidatului. Dacă voi simţi cel mai mic element că alegerile ar putea fi aranjate, voi demisiona din comisie", a declarat Tişe.

Prim-vicepreşedintele PDL Cluj, primarul de Turda Tudor Ştefănie, o va vota pe cea cu care a jucat mini-golf în salină şi îşi contrazice şeful direct, susţinând că delegaţii clujeni la congres vor merge cu votul stabilit unitar de acasă. „Eu, personal, merg cu Elena Udrea, pentru că o cunosc mai bine. În plus, eu am mai spus că actuala conducere nu va putea duce partidul peste 14-16% până în 2016, e nevoie de un suflu nou. Pe de altă parte, Vasile Blaga are o credibilitate mai mare şi se bazează pe structurile vechi ale partidului. Nu ştiu dacă ceilalţi candidaţi vor reuşi să convingă suficiente organizaţii. Vasile Blaga are, clar, prima şansă, Elena Udrea e o altă generaţie şi e mai ambiţioasă, Gheorghe Falcă, ultima oară când l-am văzut, era nesigur, dar probabil va candida, iar candidatura Monicăi Macovei era aşteptată, dar repet, Blaga are un plus de valoare şi de susţinere în partid. Rămâne de văzut ce poziţie va adopta Clujul, pentru că nu vom fi o organizaţie ruptă în două, în trei, chiar dacă unii mar putea avea alte opţiuni", a declarat Ştefănie. În privinţa posibilităţii „aranjării" alegerilor, primarul Turzii a lăsat loc la interpretări. „Nu cred în alegeri aranjate mai mult decât permite statutul", a spus Ştefănie.

Şi preşedintele OT-PDL Cluj Radu Moisin îl contrazice pe Buda şi spune că va vota disciplinat, aşa cum i-o va cere organizaţia, motiv pentru care votul său poate fi deja alocat Elenei Udrea. Totuşi, el recunoaşte că voturile date în convenţie au la bază un singur germene: negocierea. „Aştept discuţiile în biroul judeţean. Orice organizaţie trebuie să meargă pe o linie strategică, forţa unei organizaţii se vede atunci când negociază în numele unei colectivităţi, nu individual", a spus Moisin. Deşi recunoaşte că voturile în PDL se negociază, fostul primar interimar spune că alegerile din 23 martie vor fi corecte. „N-am nici un indiciu care să mă facă să cred că nu vor fi alegeri corecte", a afirmat Moisin.

Deputatul Adrian Gurzău spune că va vota echipa şi nu omul, dar admite că are „mari aşteptări" de la moţiunea Elenei Udrea. „Niciunul dintre candidaţi nu e acel lider carismatic, capabil să tragă partidul după el, de aceea contează foarte mult echipa. Am mari aşteptări de la prezentarea de miercuri a moţiunii doamnei Elena Udrea şi aştept cu mare interes prezentarea tuturor moţiunilor şi repet, contează foarte mult echipa, chiar mai mult decât candidatul", a declarat Gurzău.

Fostul ministru Mihail Hărdău pare să nu fie, deocamdată, în nici o tabără. „Aştept să văd programele candidaţilor şi abia apoi mă voi decide, dar categoric voi vota cum voi crede de cuviinţă, nu cum îmi vor spune alţii, Aşa am procedat întotdeauna, încă de pe vremea lui Păcurariu (Iuliu Păcurariu, fost preşedinte PD Cluj - n.red.). Ştiţi cum e: îi asculţi pe toţi, dai din cap ca şi căţeii ăia cu arc, care se puneau, pe vremuri, în maşini, în spate, dar apoi votezi conform propriului proiect", a explicat Hărdău. În schimb el îi ironizează pe Gheorghe Ştefan şi Elena Udrea, care au spus că se tem de aranjamente. „Asta e ca şi aia cu hoţul strigă «hoţii!». Toţi au procedat aşa, toţi şi-au făcut lobby, toţi au umblat prin teritoriu şi şi-au găsit oameni care să-i susţină", a afirmat Hărdău.

 

Comenteaza