Cum se pregătesc partidele clujene de „sprintul final”

Cum se pregătesc partidele clujene de „sprintul final”
La intrarea în ultima săptămână de campanie, ZIUA de CLUJ a făcut un tur de orizont printre liderii principalelor formaţiuni politice locale încercând să descopere starea de spirit a acestora la un pas de momentul decisiv al votului.

Trei au fost întrebările adresate reprezentanţilor formaţiunilor politice clujene cu şanse verosimile de intrare în viitorul legislativ, încercând să aflăm cum li s-a părut campania electorală de până acum, dacă pregătesc ceva special pentru „sprintul final" dinaintea zilei votului şi care sunt speranţele lor cu o săptămână înaintea alegerilor.

Ca de obicei, şeful liberalilor clujeni, eurodeputatul Daniel Buda, este extrem de eliptic şi la fel de zgârcit în detalii. „Întotdeauna este loc de mai bine", au fost singurele cuvinte cu care Buda a analizat primele trei săptămâni de campanie electorală. În privinţa ultimei săptămâni în care mai pot fi convinşi alegătorii să-ţi dea votul, şeful PNL Cluj spune că liberalii vor face „tot ce trebuie pentru a obţine cât mai multe mandate". Nici referitor la ţinta electorală pe care şi-au stabilit-o liberalii clujeni nu e mai explicit. „Vrem să obţinem suficiente mandate astfel încât Clujul să contribuie la accederea PNL la guvernare", a afirmat Buda.

Mult mai volubil a fost preşedintele interimar al PSD Cluj, Horia Nasra. „Este pentru prima oară, în ultimii 27 de ani, când avem parte de o campanie electorală dusă în limitele bunului-simţ, cu puţine atacuri directe, ceea ce este un semn de maturitate atât a societăţii, cât ţi a clasei politice. Până acum am avut o campanie mult mai civilizată decât eram obişnuiţi", a apreciat Nasra.

El susţine că social-democraţii clujeni nu au pregătit nimic special pentru ultima săptămână de campanie electorală. „Vom face ce-am făcut şi în primele trei săptămâni, vom distribui ziarul nostru de campanie, vom discuta direct cu cetăţenii, dar şi on-line, pe facebook", a afirmat Nasra. El spune că aşteptările social-democraţilor din partea alegătorilor clujeni sunt de trei mandate de deputat şi unul de senator.

Senatorul UDMR Laszlo Attila zice că reprezentanţii Uniunii sunt singurii care au dus o campanie electorală raţională şi eficientă. „Mi-a plăcut foarte mult campania celorlalţi, s-o ţină tot aşa! A fost o campanie anostă, în care noi ne-am concentrat pe metodele şi evenimentele familiare. Cu excepţia UDMR, tonul campaniei a fost rupt de realitate, discuţiile din spaţiul public au fost paralele cu problemele oamenilor", a opinat Laszlo.

El a dezvăluit şi tema ultimei săptămâni de campaniei a Uniunii - mobilizarea electoratului. „La nivel naţional vrem să obţinem un rezultat bun, iar în Cluj să obţinem doi deputaţi şi un senator. Deşi nu va fi uşor, sperăm să ocupăm locul doi în judeţ", a spus Laszlo.

La rândul său, şeful USR Cluj, Elek Levente, consideră că oamenii lui Nicuşor Dan sunt singurii care au făcut o campanie electorală performantă. „Noi am avut o campanie electorală activă, în toate oraşele şi comunele judeţului, în vreme ce alţii au avut o campanie electorală ştearsă, chiar nu ştiu pe ce se bazează. Noi ne vom întâlni în continuare cu oamenii pe teren, dar vom avea, cum am mai avut, şi întâlniri organizate cu reprezentanţi ai diferitelor categorii sociale şi profesionale", a explicat Elek.

El şi-a păstrat ambiţia electorală enunţată în prima parte a campaniei. „Aşa cum am spus de la început, orice scor scris cu două cifre ne va mulţumi şi, cu cât prima cifră din cele două va fi mai mare, cu atât va fi mai bine", a precizat Elek.

Caracterul anemic al campaniei electorale a fost cubliniat şi de co-preşedintele ALDE Cluj, deputatul Mircea Irimie. „La toate partidele am observat o foarte slabă prezenţă, foarte puţine acţiuni, comparativ cu alte campanii, rar ai văzut partidele în stradă", s-a plâns Irimie.

Şeful ALDE Cluj spune că ultima săptămână de campanie va fi un fel de recapitulare a primelor trei. „Candidaţii şi oamenii noştri au bătut deja tot judeţul. În ultima săptămână vom relua, zilnic, tot circuitul din judeţ. Realist vorbind, ne aşteptăm să obţinem un mandat de deputat şi, cu puţin noroc, dacă anumite partide nu vor trece pragul - şi mă gândesc la PMP, ALDE, pentru că USR va face pragul - vom putea obţine şi un mandat6 de senator. Mă bazez şi pe faptul că, la Cluj, mandatele de senator au fost întotdeauna împărţite, niciun partid n-a avut doi senatori chiar dacă uneori erau diferenţe mari între primul şi al doilea clasat", a explicat Irimie.

Şi conducătorul organizaţiei clujene a partidului lui Traian Băsescu, Rareş Rusu, a semnalizat caracterul pal al campaniei electorale. „A fost o campanie mult mai liniştită decât în alţi ani, având în vedere şi noile prevederi legale, care, însă, te obligă la contacte mult mai directe cu oamenii. În ce ne priveşte, în ultima săptămână vom face ce am făcut şi până acum, vom merge între oameni să le ascultăm problemele şi să încercăm să le rezolvăm", a declarat preşedintele PMP Cluj. La fel ca omologul său din fruntea organizaţiei partidului lui Tăriceanu, şi Rusu trage nădejde să prindă câte un mandat de deputat, respectiv de senator.

 

Comenteaza