Cum se vede de la Cluj scenariul Klaus Iohannis - președintele Consiliului European: „Datele nu pot fi ignorate. Sunt șanse”

Cum se vede de la Cluj scenariul Klaus Iohannis - președintele Consiliului European: „Datele nu pot fi ignorate. Sunt șanse”
| Foto: Profimedia Images

Președintele Klaus Iohannis ar fi în cărți să devină șef al Consiliului European. Subiectul a fost vehiculat de mai multă vreme în cercurile politice, iar discuția la începutul „super anului” electoral 2024 este tot mai intensă.

Șeful statului ar putea renunţa la Cotroceni pentru a conduce Consiliul European, iar Nicolae Ciucă, din poziţia de şef al Senatului, ar deveni președinte interimar. Totul este în contextul în care preşedintele actual al Consiliului European, Charles Michel, a luat decizia de a pleca mai devreme din funcție.

O cutumă la nivelul Uniunii Europene este alegerea celui mai longeviv politic lider. Cei mai vechi membri ai Consiliului sunt, în ordine, Viktor Orban și Iohannis. Mulți lideri europeni nu-l doresc pe premierul maghiar, iar asta i-ar aduce șanse reale președintelui României.

ZIUA de CLUJ a stat de vorbă cu europarlamentarul Daniel Buda, dar și cu câțiva specialiști ai Clujului pe zona politică, pentru a afla ce opinie au în legătură cu scenariul Iohannis - președintele Consiliului European.

Daniel Buda este de părere că sunt șanse pentru ca acest scenariu să devină realitate. Liberalul susține că Viktor Orban nu are ce căuta într-o astfel de funcție.

Sunt niște proceduri care trebuie parcurse în momentul în care are loc vacantarea acestui post. Vom vedea ce se va întâmpla după alegerile europarlamenare din vara acestui an. Dacă pleacă Charles Michel din funcția de președinte al Consiliului European, postul se vacantează și atunci ar trebui să fie preluat de cel mai longeviv șef de stat sau de Guvern. În această ecuație avem de-a face cu două persoane: premierul maghiar Viktor Orban și Klaus Iohannis.

Din punctul meu de vedere, Orban nu are ce căuta într-o astfel de funcție. Domnia sa s-a poziționat în mod clar împotriva Uniunii Europene prin tot ceea ce face. A doua variantă ar fi președintele Iohannis. Acestea sunt datele tehnice deocamdată. Am auzit analiști politici care spuneau că nu sunt șanse, dar datele nu pot fi ignorate. Sunt șanse. Cifrele sunt reci și vorbesc cât se poate de clar.

Orice este posibil. Rămâne să vedem care va fi decizia lui Charles Michel și a șefilor de state și guverne. Referitor la numirea lui Nicolae Ciucă, nu se poate vorbi că ar fi pus de cineva în funcția de președinte. Este o ordine constituțională care spune ce se întâmplă dacă președintele țării vacantează postul. Președintele Senatului ar ocupa această poziție. Evident că ar fi o chestie importantă pentru domnul Ciucă, dar și pentru PNL. Ne-ar responsabiliza cu siguranță”, a declarat, pentru ZIUA de CLUJ, Daniel Buda.

Radu Albu-Comănescu, lector al Universității Babeș-Bolyai, consideră că mai este cale lungă și negocieri complicate până când am putea asista la numirea lui Iohannis ca lider al CE.

În teorie cel puțin, posibilitatea ca președintele României să treacă în poziția de președinte al Consiliului European este îmbucurătoare din punct de vedere al confirmării țării noastre ca un partener (suficient) de încredere și cu capacități crescute de gestiune în cadrul Uniunii Europene. Dar până acolo avem cale lungă, brăzdată cu negocieri nu neapărat ușoare, și cu interese ale unor state cel puțin cu greutate demografică similară, sau cu o dinamică politică mai bine calibrată pe realitățile europene decât o are România. Ar fi cazul Olandei cu Mark Rutte sau chiar al Luxemburgului cu Xavier Bettel.

Altfel spus, cu excepția dezideratului de a echilibra distribuția șefilor de stat și de guvern care se succed la vârful Consiliului European pe o axă Est-Vest, candidatura lui Klaus Iohannis are încă nevoie de consolidare. Dacă ea ar avea succes, faptul că fostul prim-ministru Ciucă ar deveni președinte interimar nu înseamnă că acestea ar putea să se mențină în poziție după expirarea termenului; statura de prezidențiabil nu a fost construită cu efort și abilitate, iar opinia publică nu s-a arătat neapărat solidară cu ideea unui mandat prezidențial din partea sa. Altfel spus, cursa lui Ciucă pentru Cotroceni are un handicap care e puțin probabil să fie recuperat.

Pentru prezidențialele din 2024 ar fi util să ne uităm către personaje care au un calibru internațional dobândit, au rodaj în politica românească și suficientă abilitate de a știi de unde bate vântul, au o rețea internațională suficient de consistentă și care s-ar putea să candideze independent. S-ar putea ca aceștia să capteze mai mult din voturile celor care au fost dezamăgiți de partidele clasice, dar care nu sunt adepții extremei”, ne-a transmis Radu Albu-Comănescu.

Sergiu Mişcoiu, profesor universitar la Facultatea de Studii Europene din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, crede că numirea lui Ciucă ca președinte interimar, în cazul în care Iohannis ajunge la șefia CE, ar putea dinamita și chiar rupe coaliția de guvernare PSD-PNL.

Scenariul acesta este unul posibil, chiar de luat în calcul. Totuși, aș spune că este puțin probabil din mai multe motive. Cel mai important este că, în urma negocierilor, conform cutumei, partidul care are cea mai mare influență în Parlamentul European din coaliția care conduce PE, fiind foarte probabil să rămână Partidul Popularilor Europeni, va desemna președinta Comisiei Europene. Probabil va fi reînnoit mandalul Ursulei von der Leyen.

Iar socialiștii și liberalii își vor împărți celelalte posturi de conducere. Asta ar însemna că președinția Consiliului European va reveni, foarte probabil, fie socialiștilor, fie liberalilor. Dacă s-ar concretiza scenariul cu Iohannis, ar fi pozitiv pentru România din perspectiva imaginii internaționale. Însă, ar complica lucrurile în guvernarea națională și mai ales în coaliția guvernamentală.

Domnul Ciucă ar fi președinte interimar până la finalul anului. Din această poziție, ar fi posibil să candideze la președinție. Asta ar crea un conflict destul de important cu cei de la PSD. Acest lucru ar duce într-o direcție belicoasă această coaliție. Vom putea asista inclusiv la ruperea ei în perioada electorală, care oricum este încărcată, iar partidele se vor înfrunta pe diferite aliniamente”, a afirmat Sergiu Mișcoiu.

Comenteaza