Cum şi-ar putea salva mandatul de deputat Steluţa Cătăniciu

Cum şi-ar putea salva mandatul de deputat Steluţa Cătăniciu
În dezbaterea Senatului se află un proiect de lege care se bate cap în cap cu o decizie a CCR în cazul conflictului de interese şi al incompatibilităţilor.

Respectivul proiect de lege se află acum la Comisia Juridică a Senatului, ca for decizional, după ce a fost adoptat de Camera Deputaţilor. Această lege, dacă va fi aprobată, i-ar putea salva mandatul deputatului de Cluj Steluţa Cătăniciu, pentru care Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a cerut la începutul lunii martie 2017 vacantarea postului.

Propunerea legislativă respectivă include modificarea art 25, alin 2 din Legea nr.176 din 1 septembrie 2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice şi modificarea Legii de funcţionare a ANI şi prevede că demnitarii nu mai au voie să ocupe timp de trei ani „aceeași funcție publică" pe care o aveau atunci când au fost găsiți în incompatibilitate sau în conflict de interese, dar pot ocupa orice altă funcție.

Astfel, potrivit acestui proiect, o persoană care a ocupat funcția de primar, viceprimar, consilier local sau consilier județean, deputat sau senator, nu mai poate ocupa timp de 3 ani de zile exact aceeaşi funcţie pentru care a fost declarat incompatibil sau în conflict de interese.

De exemplu, deputatul Steluţa Cătăniciu şi-ar putea păstra actualul mandat de deputat, pentru că a fost declarată în conflict de interese pe când era consilier local municipal la Cluj-Napoca.
Agenția Națională de Integritate (ANI) s-a declarat împotriva acestor modificări legislative. „Prin aceste propuneri se instituie posibilitatea rotirii în funcțiile publice în condițiile în care sunt incompatibili sau în conflict de interese. Spre exemplu, un primar care a încălcat regimul conflictelor de interese sau al incompatibilităților, în exercitarea mandatului de ales local, ar putea candida pentru un mandat de membru al Parlamentului", a susţinut ANI, citată de romanialibera.ro

Aceste propuneri de modificare a regimului conflictului de interese şi al incompatibilităţilor se bat cap în cap cu o decizie a Curţii Constituţionale a României (CCR), nr. 418 din 2014, care fusese sesizată chiar de deputatul clujean Steluţa Cătăniciu.

CCR, cu majoritate de voturi, a admis prin Decizia nr 418 din 3 iulie 2014, excepţia de constituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile art.25 alin.(2) teza a doua din Legea nr. 176/2010 sunt constituţionale în măsura în care sintagma "aceeaşi funcţie" se referă la toate funcţiile eligibile prevăzute de art.1 din aceeaşi lege.

Adică toate funcţiile pentru care există obligativitatea depurerii declaraţiilor de avere şi interese.
Actualul articol 25 din Legea nr 176/2010 are următoarea formă:

"Persoana eliberată sau destituită din funcţie potrivit prevederilor alin. (1) sau faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică ce face obiectul prevederilor prezentei legi, cu excepţia celor electorale, pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului. În cazul în care persoana nu mai ocupă o funcţie sau o demnitate publică la data constatării stării de incompatibilitate ori a conflictului de interese, interdicţia de 3 ani operează potrivit legii, de la data rămânerii definitive a raportului de evaluare, respectiv a rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti de confirmare a existenţei unui conflict de interese sau a unei stări de incompatibilitate".

La începutul lunii martie 2017, ANI a cerut conducerii Camerei Deputaţilor vacantarea posturilor de parlamentari a doi aleşi, unul dintre aceştia fiind deputatul clujean al ALDE Steluţa Cătăniciu, după ce justiţia a confirmat definitiv că aceasta s-a aflat în conflict de interese pe când era consilier local municipal la Cluj-Napoca. Până acum, Camera Deputaţilor nu a dat niciun răspuns cererii ANI.

 

 

 

Comenteaza