Cum vei putea scăpa de urmărirea penală dacă ești acuzat de evaziune fiscală

Cum vei putea scăpa de urmărirea penală dacă ești acuzat de evaziune fiscală

Plenul Senatului a adoptat marți un proiect de lege inițiat de deputatul PSD Cătălin Rădulescu și modificat de senatorii juriști care prevede că persoanele acuzate de evaziune fiscală scapă de urmărirea penală dacă achită prejudiciul integral, la care se adaugă 50% din suma datorată, prevedere de care poate beneficia o singură dată.

Proiectul a fost votat cu 74 voturi "pentru" și 33 "împotrivă" și merge la Camera Deputaților, care este decizională.

Ce prevede proiectul cu modificări:

"În cazul săvârșirii unei infracțiuni de evaziune fiscală prevăzute la art. 8 și 9, dacă, în cursul urmăririi penale, inculpatul va acoperi integral prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 50% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile și penalitățile, se va dispune, o singură dată, renunțarea la urmărirea penală."

"În cazul săvârșirii unei infracțiuni de evaziune fiscală prevăzute la art. 8 și 9, dacă, în cursul judecății, până la terminarea cercetării judecătorești, inculpatul va acoperi integral prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 50% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile și penalitățile, instanța va dispune, o singură dată, pedeapsa amenzii penale".

În expunerea de motive a proiectului, Rădulescu susține că, "având în vedere faptul că, în cazul infracţiunilor de evaziune fiscală, cel mai important este recuperarea prejudiciului suferit de stat, iniţiatorii propun o motivare a celor care comit astfel de fapte pentru a acoperi prejudiciul creat. În plus, trebuie avut în vedere că scopul pedepselor este prevenţia, reeducarea, dar şi recuperarea prejudiciilor şi nu menţinerea persoanei în detenţie, fapt ce atrage şi mai multe cheltuieli din partea statului.", scrie hotnews.ro.

Comenteaza