Cum vor social democrații clujeni să îi „salveze” pe IT-iști

Cum vor social democrații clujeni să îi „salveze” pe IT-iști
| Foto: Anca Colibășanu

Candidatul PSD Cluj la Primăria municipiului Cluj-Napoca, Aurelia Cristea, consideră că angajații din domeniul IT care au rămas fără loc de muncă ar putea ajuta la digitalizarea administrației publice.

„Înființarea acestui Institut de Cercetare în Inteligența Artificială (la inițiativa UTCN – n.red) ne pune pe harta lumii în ce privește proiectele de cercetare care pot să asigure o dezvoltare durabilă și sustenabilă și care integrează în activitatea administrației publice dar nu numai, acele tehnologii de cea mai înaltă inovație.

Ele sunt cele care își aduc aportul în dezvoltarea economică a județului, a municipiului Cluj-Napoca și a întregii Transilvanii.

Transformarea digitală, până când să ajungem la inteligența artificială, este un proces complex. Eu îmi doresc și am inclus în proiectul cu care candidez la Primăria Cluj-Napoca, transformarea digitală a administrației locale. Nu este o chestiune care are legătură doar cu publicarea unor informați pe care le găsim pe site-ul primăriei, ci are legătură cu posibilitatea de a pune într-un singur loc o bază de date cu toate informațiile de care avem nevoie.

Dar până să ajungem acolo, aș dori ca la Cluj să avem un proiect pilot prin care realmente transformăm administrația publică locală și județeană într-o administrație digitalizată complet. Asta ne va ajuta în a reduce niște costuri, în a crea în cadrul departamentelor o cultură a colaborării și a soluționării mult mai rapide a solicitărilor cetățenilor. Primăria ar trebui să aibă un portal în care fiecare cetățean să se înscrie și pe baza ID-ului să aibă acces la informațiile care îl privesc și să poată să își rezolve problemele.

Transformarea digitală rezolvă practic o chestiune de care toată lumea în Cluj se plânge, transparența. Noi nu avem transparență în actul public din administrația publică”, a declarat Aurelia Cristea, în cadrul unei conferințe de presă.

În opinia social democratei clujene, la acest proces ar putea pune „umărul” și IT-iștii, care, în momentul de față se confruntă cu o criză. „La Cluj avem o comunitate de peste 20.000 de persoane care lucrează în IT. În momentul acesta ne confruntăm și vedem în spațiul public o criză în domeniul acesta, începe să se manifeste, avem deja peste 1000 de angajați care au fost concediați, urmează și mai sunt companii în această situație. Companiile stau în acest moment în proporție de 70 la sută cu angajați care nu au de lucru și sunt menținuți.

Ce putem face noi aici la Cluj având acest know-how de resursă umană calificată și care poate extracalificată, este să folosim această resursă în acest proces de digitalizare a administrației, să nu îi lăsăm să plece cu companiile care se relocă, spre exemplu, în India. Să le oferim aici posibilitatea de a lucra împreună cu administrația și agenții economici în această tranformare digitală de care avem nevoie și care este viitorul.

Deci propunerea aceasta este, să agreăm un proiect pilot de transformare digitală a administrației din Cluj astfel încât el să fie replicat la nivel național și în toate administrațiile. Nu e doar inovație tehnologică în ceea ce înseamnă transformare digitală, ci și inovație socială, care ne ajută să ne conectăm mai bine înteresele”, a mai spus Aurelia Cristea.

La conferința de presă a PSD Cluj au mai participat ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan, președintele Consiliului Județean Bistrița Emil Radu Moldovan și candidatul PSD Cluj la șefia CJ Cluj, Alexandru Cordoș.

Comenteaza