Dă Clujul pe Bruxelles? Primarul Boc, luat în calcul de PNL pentru a deschide lista la europarlamentare / Rareş Bogdan va candida pentru un nou mandat

Dă Clujul pe  Bruxelles? Primarul Boc, luat în calcul de PNL pentru a deschide lista la europarlamentare / Rareş Bogdan va candida pentru un nou mandat

Primarul Clujului, Emil Boc, şi fostul director al SRI, Eduard Hellvig, sunt principalele nume luate în calcul de conducerea PNL pentru a deschide lista la europarlamentare, susţin surse liberale pentru News.ro. De asemenea, o variantă de lucru este aceea în care ministrul de Externe, Luminiţa Odobescu, să fie susţinută de PNL pentru un post de comisar european, dar aceasta depinde de negocierile de la Bruxelles pentru împărţirea funcţiilor în viitoarea Comisie Europeană.

”În acest moment, variantele pentru a fi cap de listă la europarlamentare sunt Emil Boc şi Eduard Hellvig. Boc stă foarte bine în sondaje. Dintre actualii europarlamentari, vor fi pe locuri eligibile Adina Vălean, Siegfried Mureşan şi, posibil, Cristian Buşoi. Daniel Buda depinde de candidatura lui Emil Boc, fiind amândoi din filiala Cluj, iar Dan Motreanu şi Rareş Bogdan sunt sub semnul întrebării, în sensul că ar putea candida pentru Parlamentul naţional. Restul vor fi aşezaţi în funcţie de negocieri”, susţin surse din conducerea PNL pentru News.ro. 
 
PNL mizează pe 7 locuri eligibile la alegerile pentru Parlamentul European, ceea ce ar presupune ca partidul să reuşească un scor de cel puţin 20% la euroalegeri. La scrutinul din 2019, PNL a obţinut 10 mandate pe fondul unor proteste masive anti-Dragnea.

”Dintre actualii eurodeputaţi, Marian-Jean Marinescu se retrage, Vlad Nistor ar urma să fie susţinut de partid pentru un post de diplomat, iar Vasile Blaga şi Mircea Hava sunt luaţi în calcul la alegerile parlamentare, pentru Senat şi pentru Camera Deputaţilor. Situaţia lui Falcă e deocamdată incertă. El are o situaţie dificilă în propria filială: e în relaţii reci cu primarul din Arad, Călin Bibarţ. Dan Motreanu şi Rareş Bogdan ar putea candida la europarlamentare, dar în toamnă să fie pe listă şi la alegerile parlamentare. Asta ar însemna să demisioneze în decembrie din Parlamentul European, să vină în România şi la Bruxelles să urce următorii doi din listă. Deci lupta pentru Parlamentul European e, de fapt, tot pe vreo 10 locuri eligibile”, susţin sursele citate.  
 
În interiorul partidului, şi-au mai arătat intenţia de a candida pentru Bruxelles mai mulţi miniştri, printre care: Alina Gorghiu (Justiţie), Raluca Turcan (Cultură), Cătălin Predoiu (Interne) şi Luminiţa Odobescu (Externe).
”În cazul în care Klaus Iohannis nu va obţine funcţia de Înalt Reprezentant al UE pentru politică externă sau funcţia de preşedinte al Consiliului European, Luminiţa Odobescu va fi susţinută de partid pentru un portofoliu de comisar european. Momentan se discută despre portofoliul privind politica de extindere a UE”, susţine unul dintre vicepreşedinţii partidului, referindu-se la informaţiile vehiculate potrivit cărora preşedintele Iohannis ar fi interesat de una dintre cele două funcţii.
 
Eurodeputatul PNL Rareş Bogdan a anunţat, la Prima TV, că va candida pentru un nou mandat în Parlamentul European, în ciuda opoziţiei unor colegi de partid. ”Vreau eu să vin la Bruxelles şi o să vin la Bruxelles. Voi fi pe listă pentru că au nevoie de mine, nu pentru că m-ar iubi toţi”, a spus Rareş Bogdan. 
 
Prim-vicepreşedintele PNL a fost întrebat dacă Eduard Hellvig va fi pe lista PNL pentru europarlamentare. ”De unde să ştiu ce vrea Edi? Oricând e binevenit în PNL. Are uşile deschise oricând la PNL. Oricând. Nu rupe partidul. Edi a luptat să adune liberalii, niciodată să-i despartă. E un om foarte raţional, foarte echilibrat, care a scos SRI din zona judiciară şi din zona economică şi i-a băgat din nou în cazărmi. E un om care a reformat sistemul”, a spus Rareş Bogdan în emisiunea Insider politic, difuzată sâmbătă la Prima TV. 
 
Şi preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, în urmă cu o săptămână, că a lucrat foarte bine cu Eduard Hellvig, că îl apreciază foarte mult pentru ceea ce a făcut în politică şi la conducerea SRI şi că este oricând binevenit în PNL.

Comenteaza