Dacian Cioloş, desemnat de Iohannis pentru funcţia de premier

Dacian Cioloş, desemnat de Iohannis pentru funcţia de premier
Preşedintele Klaus Iohannis l-a desemnat, marţi după-amiază, pe Dacian Cioloş în funcţia de premier al României.

Şeful statului a afirmat că în urma consultărilor cu partidele politice, respectiv cu reprezentanţii societăţii civile, a ajuns la concluzia că este nevoie de reformare a clasei politice din ţară. El este de părere că soluţia ideală în actuala criză politică o reprezintă desemnarea unui premier independent-tehnocrat şi desemnarea unor miniştri competenţi.

Am terminat astăzi a doua rundă de consiliere cu partidele politice şi am ajuns la câteva concluzii importante. În urma primei runde şi a consilierii cu societatea civilă şi cu oamenii care au fost în stradă mi-am format o opinie.

După părerea mea, în această etapă, pentru a rezolva problema guvernării este nevoie de un prim-ministru independent - tehnocrat, o persoană curată, integră, care a dovedit că ştie gestiona situaţii; este nevoie de promovarea miniştrilor performanţi, este nevoie de partide fără corupţi, este nevoie ca partidele să facă curăţenie în interior şi să nu primească persoane care au fost implicate în acte de corupţie.

Avem nevoie de alegeri corecte, în primăvară - alegeri locale - şi în toamnă - alegeri parlamentare-, este neovie de deschiderea competiţiei politice, nu putem să aşteptăm o revigorare doar din interiorul partidelor, e nevoie şi de oameni noi, fără oameni noi e greu de presupus că vom avea o clasă politică nouă. Asta nu inseamnă ca cei vechi trebuie să plece, cei mai buni dintre ei trebuie să rămân", a declarat preşedintele. 

Luând în calcul toate aceste aspecte, Iohannis a decis să îl numească pe Dacian Cioloş în funcţia de prim-ministru al României.  

"Partidele au înţeles care este miza şi că este nevoie să găsim împreună o soluţie. Această soluţie o văd eu într-un guvern tehnocrat. Am convingerea că este calea corectă în următorul an, până la alegerile parlamentare. Ţinând cont de toate astea, îl desemnez pe Dacian Cioloş în funcţia de premier", a specificat şeful statului.

Cine este Dacian Cioloş

Dacian Cioloş s-a născut la data de 27 iulie 1969, în oraşul Zalău. După absolvirea în 1987 a studiilor medii la Liceul Agroindustrial Şimleu Silvaniei, specializarea Horticultură şi Viticultură, a urmat cursurile Facultăţii de Horticultură din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj (1989-1994), obţinând diploma de inginer horticultor.

A urmat apoi studii de agronomie aprofundată, specializarea "Sisteme de producţie şi Dezvoltare rurală" la École Nationale Supérieure Agronomique (ENSAR) din Rennes, Franţa, beneficiind de o bursă guvernamentală franceză (1995-1996) şi un master ştiinţific (DEA) în "Economia dezvoltării agricole, agro-alimentare şi rurale" la École Nationale Supérieure Agronomique (ENSAM) şi Université Montpellier I (1996-1997).

Începând din anul 2000, este doctorand în economia dezvoltării agricole, agroalimentare şi rurale la Institutul Naţional de Cercetări Agronomice (INRA) din cadrul École Nationale Supérieure Agronomique Montpellier (ENSAM).

Între 2002 şi 2003 a lucrat la Comisia Europeană, în cadrul Delegației CE în România, ca Task Manager Agricultură și Dezvoltare rurală, SAPARD. Din 2005 a activat în cadrul Ministerului Agriculturii, Pădurilor și Dezvoltării Rurale, mai întâi consilier al ministrului, apoi subsecretar de stat pentru Afaceri Europene. A devenit ministru al agriculturii și dezvoltării rurale în Guvernul Tăriceanu (11 octombrie 2007 - 22 decembrie 2008), fără să fie afiliat politic.

În mandatul lui Manuel Barroso ca președinte al Comisiei Europene (2000-2004), Cioloş a ocupat postul de comisar european pentru Agricultură și Dezvoltare rurală, realizând prima reformă a Politicii Agricole Comune. În iulie 2015, noul preşedinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, l-a numit pe Cioloş în funcţia de consilier special pentru securitate alimentară.

Comenteaza