Dacian Cioloş: România îşi menţine rezerva faţă de un mecanism permanent de relocare a migranţilor

Dacian Cioloş: România îşi menţine rezerva faţă de un mecanism permanent de relocare a migranţilor
Dacian Cioloş a declarat, la comisiile de afaceri europene, că cere susţinerea Parlamentului pentru mandatul cu care va reprezenta România la Consiliul European, precizând că România îşi menţine rezerva faţă de un mecanism permanent de relocare a migranţilor, fiind nevoie de tratarea cauzelor migraţiei

Premierul a spus că pe agendă sunt programate discuţii despre migraţie, lupta împotriva terorismului, dar şi despre întărirea uniunii economice şi monetare.

"Pe agenda acestui Consiliu vor fi discuţii legate de migraţie, de lupă împotriva terorismului, vor fi discuţii legate de întărirea uniunii economice şi monetare, care vine în urma raportului celor cinci preşedinţie ai Comisiei, Consililui, Parlamentului, zonei Euro Grupului şi a Băncii Centrale Europene, care merg în direcţia unei întăriri a uninunii economice şi monetare şi Comisia o să pregătească câteva idei, câteva propuneri. Un alt subiect este întărirea pieţei interne cu câteva propuneri din partea Comisiei", a spus premierul.

Dacian Cioloş le-a mai spus parlamentarilor că migraţia este o problemă "sensibilă" şi un test pentru Uniunea Europeană. "Prinicipala temă va fi cea legată de migraţie, un subiect cu sensibilitate politică şi care preocupă statele membre în momentul de faţă, aş spune că este chiar un test pentru Uniunea Europeană să-şi arate nu doar solidaritatea, dar şi capacitatea de a lua decizii pe subiecte mai sensibile. Până acum măsurile au fost concentrate pe efectele migraţiei şi mai puţin pe cauze şi elementul central al mandatului pe care vi-l propunem este acela ca România să continue să insiste pe nevoia de a trata cauzele migraţiei, de a le înţelege bine şi de a găsi măsuri pentru a ţine sub control cauzele migraţiei ilegale şi necontrolate", a mai declarat Cioloş, precizând că România îşi menţine rezerva faţă de un mecanism permanent de relocare care nu ar rezolva problema de fond, ci doar cauzele.

De asemenea, privitor la audierea sa în comisiile de afaceri europene, Cioloş a spus că i se pare firesc să colaboreze cu Parlamentul şi că una din priorităţile acestui Guvern este de "a da o prezenţă proactivă a României în structurile europene".

"Mi se pare un gest firesc, de normalitate prezenţa mea aici, o dată ce eu însumi am fost mandatat de preşedintele României să particip la această reuniune a Consililui European, mi se pare firesc să avem acest, mai mult decât schimb de opinii, cer susţinerea Parlamentului pentru a susţine acest mandat în Consiliul European, un gest de normalitate cu atât mai mult cu cât una din priorităţile acestui Guvern este de a reda sau de a da o prezenţă proactivă a României în structurile europene şi această prezenţă proactivă presupune, din punctul meu de vedere, o colaborare între Executiv şi Legislativ şi această implicare a Parlamentului în problematica europeană nu poate să ne ducă decât la lucruri pozitive şi să dea mai multă greutate şi punctelor de vedere pe care reprezentantul României le susţine în Consiliu", a declarat premierul Dacian Cioloş.

Premierul Dacian Cioloş a fost delegat de preşedintele Klaus Iohannis să reprezinte România la Consiliul European din 17-18 decembrie, la care se va discuta, în principal, problema migranţilor.

Este pentru prima dată când premierul, delegat de şeful statului să participe la Consiliul European, este audiat de comisiile de afaceri europene în legătură cu mandatul de reprezentare a României la Bruxelles. În cazul în care mandatul prezentat de şeful Executivului este amendat de comisii, ar urma ca acesta să fie discutat şi aprobat în plenul celor două Camere ale Legislativului.

Dacă avizul senatorilor şi deputaţilor din comisii va fi favorabil, atunci mandatul nu va mai fi discutat şi în plenul Parlamentului.

Subiectul participării la reuniunile Consiliului European a făcut obiectul mai multor dispute de-a lungul timpului, atât între fostul preşedinte Traian Băsescu şi fostul premier Victor Ponta, cât şi între Klaus Iohannis şi Victor Ponta. Audierea, în premieră, a lui Dacian Cioloş are loc în baza legii privind cooperarea între Parlament şi Guvern pe tema afacerilor europene, modificată în 2013.

Dosarul migraţiei va fi discutat în contextul nevoii de întărire a controlului la graniţele externe ale Uniunii Europene. "Suntem de părere că trebuie întărite graniţele externe ale UE, şi aici nu vorbim despre graniţele noastre, care funcţionează foarte bine, ci de alte graniţe, pe unde intră fluxul în Europa", declara preşedintele Klaus Iohannis, în noiembrie, înaintea lucrărilor Consiliului European extraordinar.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat atunci că poziţia României rămâne neschimbată. "România este solidară cu celelalte state membre UE şi doreşte împreună cu acestea să găsească cele mai bune soluţii pentru a putea gestiona acest flux important de refugiaţi. România are un control riguros la propriile graniţe şi nu au apărut niciun fel de probleme specifice la noi în ţară", spunea Iohannis. Şeful statului a mai afirmat că, pentru ţările de origine a refugiaţilor, UE va trebui să se implice în procesul de "pacificare", iar, pentru ţările de tranzit, va trebui întărită colaborarea între statele membre pentru a le ajuta să gestioneze la rândul lor fluxul de refugiaţi.

În ceea ce priveşte lupta împortiva terorismului, în contextul evenimentelor care au avut loc în Franţa, Cioloş a menţionat că va fi o discuţie şi pe acest subiect, România susţinând măsurile de combatere a acestui fenomen.

"O susţinere activă din partea României, inclusiv cu întărirea instrumentelor de schimburi de informaţii între statele membre pentru a ţine sub control persoanele suspecte şi a le putea urmări. Pe termen lung, sugerăm măsuri pentru a asigura o integrare mai bună, integrare socială, economică, culturală şi evitarea radicalizării din această perspectivă. România susţine şi chiar participă la o cooperare poliţienească intensă pentru schimb de informaţii specifice din acest punct de vedere şi tot în acest context vom sublinia importanţa de a menţine şi de a consolida, de a reda credibilitatea spaţiului Schengen", a punctat Dacian Cioloş.

Comenteaza