Dăncilă: Cei care vor credite cu dobândă zero trebuie să urmeze cursuri

Dăncilă: Cei care vor credite cu dobândă zero trebuie să urmeze cursuri

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, miercuri, la Mărăşeşti, că persoanele care vor să beneficieze de credite preferenţiale, cu dobândă zero, garantate de stat, trebuie să urmeze cursuri, ea afirmând că speră ca de acest program să beneficieze cât mai mulţi tineri.

”Aceşti bani sunt de la bănci. Statul plăteşte dobânda de 6%. 80% garantează statul, 20% persoana dacă este angajată, tânărul între 16 şi 26 de ani pentru creditul de 40.000 de lei sau între 26 şi 55 de ani pentru creditul de 35.000 de lei. Deci 20% de către debitor sau un codebitor, dacă persoana nu este angajată. Dobânda este plătită de stat. Ceea ce condiţionează acest credit e legat de faptul ca respectivul trebuie să urmeze cursurile unei facultăţi sau să urmeze cursuri pentru reconversie, cursuri de perfecţionare... Deci, trebuie neapărat să fie legat de urmarea unor cursuri. Eu sper ca de acest program să beneficieze cât mai mulţi tineri, pentru că aceşti bani pot fi folosiţi în educaţie, pentru plata cursurilor la facultate, pentru materiale didactice, pentru calculatoare, pot fi folosiţi în sănătate pentru medicamente, pentru operaţii, pot fi folosiţi în cultură, în sport, deci o paletă largă de domenii în care pot fi folosiţi aceşti bani”, a declarat Viorica Dăncilă.

Ea a mai spus că tema va fi dezbătută într-o şedinţă de guvern.

Întrebată dacă rambursarea banilor de către persoanele care nu sunt angajate va fi făcută după angajare, premierul a răspuns: ”Dacă persoana respectivă nu e angajată, pentru cei 20% are nevoie de un codebitor”. Premierul a mai spus că valoarea totală programului este de aproximativ un miliard de lei.

Etichete
Comenteaza