Dâncu, la Cluj: “Am această obsesie a modernizării statului”

Dâncu, la Cluj: “Am această obsesie a modernizării statului”
Prezent la Cluj pentru acordarea unui titlul din partea universității Babeș-Bolyai, vicepremierul Vasile Dâncu a vorbit despre importanța modernizării statului și a implicării mediului universitar în acest demers.

Dâncu a subliniat importanța universității și academiei în managementul social. În plus, acesta a explicat direcțiile după care se ghidează în meseria sa, cea de sociolog, și pe care le va urma și în funcția pe care o deține în momentul de față.

"Am această obsesie a modernizării, această obsesie m-a urmărit și mă urmărește mereu în spațiul academic. Am considerat mereu că nu poți face sociologie doar de dragul publicațiilor și de dragul CV-ului, ci trebuie să faci ceva pentru națiunea ta și am urmărit să trăiesc mereu într-o dublă ipostază aceea de cercetător, dar și de critic social, de promotor de proiecte. Faptul că România are astăzi o deficiență în ceea ce privește proiectul social m-a inspirat să fac sociologie. Dincolo de pozițiile publice pe care le-am ocupat, le ocup sau aș putea să le ocup vreodată, eu sunt sociolog în primul rând și am această obsesie a modernizării statului, a construcției unei modernități care să însemne servicii mai bune pentru cetățeni, iar asta pornește din cercetare. Nu putem să facem nimic din inspirație nici în managementul social sau în politică, ci este nevoie de universitate, de academie, de cei care se ocupă tot timpul de aceste întrebări. Universitatea este mama tuturor științelor, universitatea și academia sunt spațiile care generează cunoaștere și inteligență socială", a explicat Vasile Dâncu.

În cadrul unei emisiuni realizate la Cluj de Realitatea TV, Vasile Dâncu a vorbit și despre proiectele pe care Guvernul Cioloș are de gând să le implementeze în următorul an de guvernare. „Încercăm să facem un proiect și pe care să-l predăm noii guvernări în decembrie 2016. Vreau să predau proiectul unui stat mai ieftin, inteligent, și să fie pus pe direcții care nu pot fi schimbate prea ușor. Să avem date legislative, de suport. Să reinventăm Institutul Național de Administrație, vrem să facem ghiduri de cariere pentru cei care lucrează în spațiul administrativ, vream să creem un mediu pentru funcționarul public. Trebuie să le cerem expertiza, dar să le și dăm ceva. Să construim bazele unei școli puternice. Școala este un loc care ne poate sprijini cu expertiză universitară, vrem să aducem academiile și universitățile alături de admnistrația publica, vrem să facem un cod administrativ pe care să-l lansam în septembrie. Cred că anul acesta putem construi consensul", a precizat acesta.

Comenteaza