Daniel Buda acuză creşterea poverii birocratice pe umerii agenților economici

Daniel Buda acuză creşterea poverii birocratice pe umerii agenților economici
Europarlamentarul clujean Daniel Buda a acuzat Guvernul Tudose că aduce o nouă povară birocratică pe umerii agenților economici, prin plata defalcată a TVA.

"În timp ce la nivel european există o reală preocupare față de reducerea birocrației în favoarea mediului de afaceri, coaliția PSD-ALDE urmărește îngroparea agenților economici într-un hățiș birocratic deloc necesar. Introducerea plății defalcate a TVA nu doar că va genera blocaje majore de cash-flow pentru sectorul privat, dar va și îngreuna activitatea principalelor instituții financiare publice. Guvernul se joacă de-a șoarecele și pisica cu mediul de afaceri", a declarat europarlamentarul Daniel Buda, care este şi preşedintele PNL Cluj şi membru PPE.

Eurodeputatul clujean arată că statul român operează cu două unităţi de măsură în ceea ce priveşte plata şi restituirea TVA. " Pe de-o parte statul impune noi condiționalități aberante și îi obligă pe agenții economici să achite TVA-ul într-un interval de câteva zile însă, atunci când este vorba de restituirea TVA-ului către agenți, statul nu de grăbește și îi ține blocați de la plată și luni de zile", este de părere liderul PNL Cluj.

Un alt reproş pe care europarlamentarul Daniel Buda îl face actualului guvern este acela că nu s-a consultat cu mediul de afaceri pe această temă. "Nu este pentru prima oară când Guvernul PSD-ALDE nu ia în calcul poziția mediului de afaceri, iar consultările obligatorii cu autoritățile publice reprezintă doar acțiuni de bifat pe hârtie. În absența unor consultări reale cu toate părțile afectate de această inițiativă, rezultatul va fi unul total nociv pentru sectorul privat și pentru toți contribuabilii de bună-credință", spune Daniel Buda.

Eurodeputatul PNL consideră că guvernul ar trebui să se ocupe de reducerea birocraţiei pentru a stimula mediul de afaceri: "Actualii guvernanți nu trebuie să uite că un context juridic stabil poate fi creat doar prin simplificare și prin existența unor norme previzibile și transparente. Reducerea poverii birocratice ar trebui să devină noua regulă când discutăm despre impulsionarea mediului de afaceri și sprijinirea agenților economici."

Daniel Buda mai afirmă că va adresa o întrebare, în baza procedurilor parlamentare de care dispune, cu solicitare de răspuns scris, către Comisia Europeană, dacă a fost consultată de guvern pe tema schimbării plăţii TVA şi care este impactul acestei măsuri asupra mediului de afaceri.

 

 

Comenteaza