Daniel Buda, anunț din Parlamentul European: „Am câștigat o bătălie importantă pentru apicultori, dar și pentru consumatori!”

Daniel Buda, anunț din Parlamentul European: „Am câștigat o bătălie importantă pentru apicultori, dar și pentru consumatori!”
| Foto: Facebook.com/Daniel Buda

Potrivit eurodeputatului clujean, de acum înainte, atât țările de proveniență cât și conținutul exact în procente în cazul amestecurilor vor fi înscrise pe eticheta de comercializare a mierii de albine.

Europarlamentarul Daniel Buda susține că sectorul apicol are de suferit foarte mult din cauza fraudelor, dar și a importurilor cu produsele care sunt de o calitate îndoielnică și care sunt dăunătoare sănătății oamenilor.

Am câștigat o bătălie importantă pentru apicultori, dar și pentru consumatori! Atât țările de proveniență cât și conținutul exact în procente în cazul amestecurilor vor fi înscrise pe eticheta de comercializare a mierii de albine! Falsurile vor fi stopate!

Ca raportor din partea EPP pe Directiva Mierii susțin introducerea obligatorie a indicării pe etichetă a țărilor de origine, în contextul în care aproximativ 80% din mierea vândută cu amănuntul este obținută din amestecuri. Mai mult decât atât, conform ultimelor cifre, Uniunea Europeană a importat în 2022 o sumă record de 190.591 tone, + 10% față de 2021.

Discutăm de un sector apicol care din păcate are de suferit foarte mult din cauza fraudelor, a importurilor cu produsele care sunt de o calitate îndoielnică și care sunt dăunătoare sănătății oamenilor. Am fost într-o permanentă legătură cu sectorul, iar cei din sector ne-a cerut această abordare legată de procentele care trebuie să fie trecute pe etichetă.

Concurența cu care se confruntă apicultorii europeni și cooperativele lor cu țările terțe nu este corectă. În urma investigației inovatoare efectuate de acțiunea comună DG Sante, JRC și OLAF, 46 % din mierea testată nu îndeplinește cerințele prevăzute în Directiva Mierii. În special, 74% din mierea chinezească controlată a dus la neconformitatea cu standardele europene.

Producătorii europeni de miere așteaptă această revizuire care i-ar putea salva de situația catastrofală pe care o traversează sectorul de câțiva ani. Piața mierii se confruntă cu o contaminare prin adăugarea de siropuri de zahăr, fie în timpul fluxului de miere, fie într-o anumită etapă a procesului de ambalare.

Este important de menționat că nu avem nimic împotrivă să existe miere din altă parte care să fie la un preț accesibil pentru consumatori. Pe noi ne interesează ca în orice moment, consumatorul să aibă acces la alimente de calitate care să le garanteze, până la urmă faptul că în momentul în care consumă acel produs nu le este afectată sănătatea.

Prin urmare, am încredere în colaborarea cu colegii europarlamentari, pentru a sprijini în continuare sectorul printr-o propunere legislativă ambițioasă privind standardul de comercializare a mierii, precum și măsuri politice aferente pentru combaterea fraudei în lanțul mierii”, a transmis liderul PNL Cluj.

Grupul PPE din Parlamentul European rămâne în centrul vieții agricultorilor din România și nu numai!

Comenteaza