Daniel Buda cere intervenţia Comisiei Europene în cazul pestei porcine africane

Daniel Buda cere intervenţia Comisiei Europene în cazul pestei porcine africane
Europarlamentarul clujean Daniel Buda afirmă că forul executiv al UE trebuie să intervină de urgenţă şi să sprijine autorităţile române în eforturile lor de a preveni răspândirea pestei porcine africane care a fost depistată în judeţul Satu Mare.

"Această boală este extrem de contagioasă, cu risc ridicat şi care care ar putea determina o scădere vertiginoasă a producției de carne de porc în ţara noastră, un sector şi aşa vitregit", arată eurodeputatul clujean care este şi preşedintele PNL Cluj şi membru PPE.

Daniel Buda a spus că a purtat o corespondenţă anul trecut cu Comisarul European pentru Sănătate şi Siguranţă Alimentară, Vytenis Andriukaitis, pe tema focarului de pestă porcină africană (PPA) depistată la graniţa cu Ucraina şi a măsurilor pe care Comisia le poate lua în vederea prevenirii pătrunderii acestei boli în Uniunea Europeană.

"Domnia sa (n.red.- Vytenis Andriukaitis) mi-a transmis atunci faptul că instituţia are la dispoziţie astfel de mecanisme de sprijin. România trebuie să notifice urgent Comisia Europeană cu privire la prezenţa focarului şi să solicite sprijin în baza legislaţiei europene în vigoare. În tot acest timp, în zona focarului va fi interzisă mișcarea suinelor domestice și sălbatice, a produselor și subproduselor, a materialului seminal, ovulelor și embrionilor provenite de la acestea", a explicat europarlamentarul Daniel Buda.

Politicianul clujean a prezentat şi răspunsul primit de Comisarul Andriukaitis la întrebarea adresată anul trecut, despre măsurile ce trebuie luate pentru prevenirea răspândirii acestei boli:
„• legislație specifică care cuprinde măsuri de combatere a PPA (Directiva 2002/60/CE a Consiliului din 27 iunie 2002 de stabilire a dispozițiilor specifice de combatere a pestei porcine africane și de modificare a Directivei 92/119/CEE în ceea ce privește boala Teschen și pesta porcină africană);
• actualizarea regionalizării în ceea ce privește PPA(Decizia de punere în aplicare 2014/709/UE a Comisiei din 9 octombrie 2014 privind măsurile zoosanitare de combatere a pestei porcine africane în anumite state membre și de abrogare a Deciziei de punere în aplicare 2014/178/UE), inclusiv măsuri specifice, pornind de la riscuri, pentru a controla circulația porcinelor și a produselor derivate;
• o strategie revizuită privind PPA pentru partea de est a UE, care vizează statele membre recent afectate de această boală sau care prezintă un risc mai ridicat de introducere a bolii, concepută pentru a preveni răspândirea PPA și, în cele din urmă, de o a eradica în teritoriile afectate(3).

PPA este o boală infecțioasă care figurează în anexa I la Regulamentul (UE) nr. 652/2014 al Parlamentului European și al Consiliului(4) privind gestionarea cheltuielilor referitoare, printre altele, la sănătatea animală. Prin urmare, PPA se califică pentru finanțare în temeiul articolului 6 din acest regulament, care prevede posibilitatea de acordare a unor subvenții pentru măsurile de combatere a bolii puse în aplicare pe teritoriul național al statului membru afectat, dar și în ceea ce privește măsurile de control transfrontalier aplicate împreună cu alte state membre sau țări terțe.

Totodată, politica agricolă comună prevede mai multe tipuri de măsuri care pot fi puse în aplicare de către statele membre și sprijinite financiar pentru a contribui la eradicarea bolilor precum PPA. În cadrul politicii de dezvoltare rurală(5), statele membre au posibilitatea de a sprijini activitățile legate de transferul de cunoștințe și serviciile de consiliere, pentru a contribui la sensibilizarea publicului."

Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală a confirmat, luni, primul focar de pestă porcină africană, la porci domestici, într-o gopodărie localizată la periferia municipiului Satu Mare, animalele fiind sacrificate şi incinerate, potrivit unui comunicat transmis marţi de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), scrie mediafax.ro.

 

 

Comenteaza