Daniel Buda: "Next Generation EU va construi economii mai puternice, mai rezistente, mai durabile"

Daniel Buda: "Next Generation EU va construi economii mai puternice, mai rezistente, mai durabile"

În cadrul ședinței plenare a Parlamentului European, a avut loc o dezbatere comună pe marginea politicilor zonei euro 2020 și cu privire la ocuparea forței de muncă și politicile sociale ale zonei euro 2020.

Europarlamentarul PPE (PNL) Daniel Buda a anunţat că planul de redresare "Next Generation EU" se va concentra pe 3 piloni: sprijinirea statelor membre pentru a face investiții și reforme, relansarea economiei UE prin stimularea investițiilor private şi lecții învățate în urma crizei.

"Next Generation EU va construi economii mai puternice, mai rezistente, mai durabile", a precizat Daniel Buda.

Joachim Schuster, raportor, a subliniat în intervenția sa în plenul Parlamentului European că „suntem cu toții de acord că avem nevoie de o politică monetară care să țină cont de pandemie, dar și de nevoile sociale, economice, tehnologice. Criza COVID are efecte mai grele decât criza din 2008-2009. La începutul anilor 1990, au fost fixate niște obiective, unele din ele neschimbate. Încă de dinainte de criză, nivelul investițiilor publice și private era prea redus. Au sosit și efectele schimbărilor climatice. Trebuie să fim corecți și față de viitoarea generație. Vor fi daune masive. Avem nevoie de verificarea normelor de politică financiară și monetară. Greșelile trecutului trebuie să fie evitate. Avem nevoie de o politică anticiclică. Nu trebuie să pierdem din vedere obiective precum reducerea șomajului și a emisiilor. Politica monetară trebuie să fie mai unitară”, a concluzionat Joachim Schuster.

La rândul său, Paolo Gentilonim, Comisar European pentru Economie, a transmis următoarele idei: „Știm că ne confruntăm cu provocări fără precedent. Relansarea din punct de vedere economic a început, dar continuă să existe o incertitudine. Drumul relansării e lung. Astăzi am câteva mesaje limpezi, coorente. Ar trebui să utilizăm NextGeneration EU pentru a construi economii mai puternice, mai rezistente, mai durabile. Vedem consecințele sociale ale crizei: ocuparea forței de muncă a scăzut, șomajul crește. Sprijinim această direcție prin instrumentul SURE. Trebuie să mărim calitatea locurilor de muncă, salarii minime decente sunt esențiale. Comisia va propune un cadru pentru salariul minim pentru a asigura cetățenii că merită să muncești. Trebuie să combatem sărăcia și inegalitățile. Prea mulți copiii din UE cresc în sărăcie, ceea ce creează bariere imense. Garanția pentru viitor va asigura că toți copiii vor avea acces la aceleași servicii și la aceleași oportunități”, a declarat Comisarul European pentru Economie.

Markus Ferber, vorbind în numele Grupului PPE, a subliniat că „semestrul european a fost creat ca fiind brațul preventiv al Pactului de creștere și stabilitate. Acum sigur că avem Green Deal. Trebuie să facem economia și ecologia pe picior de egalitate. Sunt bucuros că am reușit să găsim acest echilibru. Trebuie să ne pregătim pentru ceea ce va urmă și nu mai putem oferi răspunsuri din anii 1990 pentru anii 2020. Haideți să ne concentrăm pe ce trebuie făcut. Pactul de creștere și stabilitate trebuie consolidat pentru a a avea într-adevăr o dezvoltare durabilă”, a spus Ferber.

loading...
Comenteaza