Daniel Buda solicită adoptarea unei poziţii oficiale legată de problema importurilor de carne de porc

Daniel Buda solicită adoptarea unei poziţii oficiale legată de problema importurilor de carne de porc
Europarlamentarul Daniel Buda îi cere ministrului Agriculturii să adopte o poziţie fermă legată de decizia Elveţiei de a interzice importurile de carne de porc din România.

Europarlamentarul clujean, care ocupă şi funcţia de  preşedinte al PDL Cluj, solicită ca autorităţile competente, împreună cu minitrul Agriculturii, Daniel Constantin, să îşi precizeze poziţia faţă de subiectul în cauză.

"Este inadmisibil ca autorităţile române să nu aibă o poziţie până în acest moment cu privire la un subiect extrem de sensibil, care afectează interesele economice ale României. După ce săptămâna trecută Federaţia Rusă a luat decizia de a interzice importurile de carne de vită din România invocând, în mod netemeinic, boala vacii nebune, iată că o altă ţară din Europa interzice importul de carne de porc, pe motivul febrei porcine africane, poziţia ministerului fiind din nou inexistentă, ceea ce poate crea dezechilibre pe piaţa produselor din carne de porc.

Atrag atenţia asupra faptului că România a început să devină în ultima vreme ţinta unui atac din partea a unor ţări din Europa, atac menit să restrângă capacitatea de export a produselor alimentare", a declarat Buda. 

Începând de miercuri, Elveţia a interzis importul de porci vii şi orice fel de carne de porc provenind din mai multe ţări europene în care au fost depistate de curând cazuri de febră porcină africană. Au fost vizate importurile din Bulgaria şi România, dar şi cele din unele regiuni ale Croaţiei şi Letoniei, au precizat marţi autorităţile sanitare elveţiene. 

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a precizat că  "în România nu evoluează pesta porcină africană (nici pesta porcină clasică)", menţionând că România "nu a exportat produse din carne de porc în Elveţia în anul 2013, şi nici în acest an, până în prezent".

Comenteaza