Daniel Buda, vicepreședintele Comisiei de Agricultură din Parlamentul European: "Comisia Agri din PE vine în sprijinul fermierilor cu măsuri concrete!"

Daniel Buda, vicepreședintele Comisiei de Agricultură din Parlamentul European: "Comisia Agri din PE vine în sprijinul fermierilor cu măsuri concrete!"

Zilele trecute a avut loc ședința coordonatorilor grupurilor politice din Comisia de Agricultură și Dezvoltare Rurală a Parlamentului European, organizată prin intermediul mijloacelor online. În cadrul acestei reuniuni, a fost analizată situația actuală a fermierilor în contextul pandemiei COVID-19, europarlamentarii propunând o serie de măsuri pentru susținerea fermierilor europeni.

Grupul PPE din Parlamentul European rămâne în centrul vieții agricultorilor din România și nu numai!De la începutul acestei crize, Parlamentul European și instituțiile europene au adoptat mai multe inițiative menite să sprijine agricultorii europeni:

1.    Prelungirea perioadei de depunere a cererilor de plată în cadrul Politicii Agricole Comune:

Noul termen-limită pentru depunerea cererilor va fi acum 15 iunie 2020, în loc de 15 mai, fermierii beneficiind astfel mai multă flexibilitate în ceea ce privește completarea cererilor, în aceste vremuri dificile și fără precedent. Prelungirea a fost deja comunicată Italiei, iar Comisia pregătește măsurile juridice necesare pentru punerea în aplicare a prelungirii în toate statele membre.

2.    Ajutoare de stat mai mari:

În temeiul nou adoptatului Cadru temporar pentru ajutoare de stat, fermierii pot beneficia acum de un ajutor maxim de 100 000 EUR per fermă, iar societățile de prelucrare și de comercializare a alimentelor pot beneficia de un ajutor maxim de 800 000 EUR. Aceste cuantumuri pot fi completate de ajutoare de minimis, un tip de sprijin național specific sectorului agricol, care poate fi acordat fără aprobarea prealabilă a Comisiei. Plafonul aferent acestor ajutoare a fost majorat recent la 20 000 EUR (și până la 25 000 EUR în anumite cazuri). Așadar, în temeiul cadrului temporar, sprijinul național total care poate fi acordat unei ferme se ridică la 120 000 EUR (sau la 125 000 EUR).

3.    Fluxul continuu al produselor alimentare în întreaga UE:

Comisia își coordonează îndeaproape deciziile cu cele ale statelor membre pentru a asigura funcționarea pieței unice a bunurilor prin crearea „culoarelor verzi”. Aceste culoare verzi, bazate pe punctele esențiale desemnate de trecere a frontierelor, vor avea controale la trecerea frontierei care nu vor depăși 15 minute. Acum se permite trecerea tuturor mărfurilor, inclusiv a produselor agroalimentare.

În continuare, în cadrul Comisiei de Agricultură și Dezvoltare Rurală, vom analiza posibilitatea modificării programelor de dezvoltare rurală, acordarea unei flexibilități sporite în ceea ce privește implementarea PAC, introducerea de noi instrumente de intervenție pe piață. Atât Parlamentul European cât și instituțiile europene se vor asigura că fermierii beneficiază de sprijin substanțial pentru a putea furniza alimente de calitate și la prețuri accesibile.

Comenteaza