De-abia au fost aleşi şi riscă să-şi piardă mandatul. Primarii PENALI ai Clujului

De-abia au fost aleşi şi riscă să-şi piardă mandatul. Primarii PENALI ai Clujului
Decizia Curţii Constituţionale de miercuri prin care a stabilit că şi primarii condamnaţi penal cu suspendare îşi vor pierde mandatul, a readus în discuţie situaţia primarilor cu condamnări penale din judeţul Cluj.

Trei primari se află în această situaţie în judeţul nostru. Este vorba de primarul comunei Cojocna, Teodor Bucur, care are o condamnare definitivă şi irevocabilă dictată de Curtea de Apel Cluj în 2014, de 3 ani de închisoare cu suspendare, pentru infracţiunea de complicitate la înşelăciune, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, într-un caz de fraudare a bugetului Casei de Pensii. Bucur a candidat sub sigla PNTCD, cu un afiş electoral (Foto), care avea drept slogan „Cinste, Dreptate, Adevăr", şi a câştigat alegerile cu 24,76 % din voturi.

Cel de-al doilea primar clujean care este condamnat penal este Gheorghe Cuc (Foto 2 ), primarul comunei Săcuieu, care are două senţinţe de condamnare penală cu suspendare date de Judecătoria Huedin, una de 5 luni de închisoare, pentru infracţiuni la legea circulaţiei, dată în 2012 şi o alta, tot de 5 luni de închisoare, pentru neglijenţă în serviciu, dată în acelaşi an. Acesta a fost ales primar şi în 2012 iar în 5 iunie a fost reales, cu un procent de 50,05 % din voturi.

Ce de-al treilea primar condamnat penal care s-a bucurat de încrederea oamenilor la alegerile din iunie a fost cel din comuna clujeană Râşca, care a primit decizia finală de condamnare chiar înainte de începerea campaniei electorale. Ioan Morar a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Cluj în data de 21.04.2016 la 6 luni de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor. Morar a candidat sub sigla PNL şi a câştigat primăria Râşca cu 55,18 % din voturi.

Modificarea Legii nr. 394/2004, privind statutul aleşilor locali care permitea aleşilor locali condamnaţi cu suspendare să-şi păstreze mandatele a fost blocată de Curtea Constituţională şi astfel, rămâne în vigoare prevederea actuală a legii, care spune la articolul 15, alin.2, litera e, că „încetează de drept calitatea de primar în cazul condamnării, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, la o pedeapsă privativă de libertate". Deci legea nu face distincţie între cele două situaţii, condamnare cu executare sau cu suspendare. Interesant este faptul că legea alegerilor nu le-a interzis să candideze acestor oameni. Totuşi, mai rămâne în discuţie mult trâmbiţata chestiune a criteriilor de integritate ale partidelor, care au promis că nu vor mai lăsa să candideze oameni condamnaţi penal definitiv, chiar şi cu suspendare şi nu s-au ţinut de cuvânt.

Cel care este chemat de lege să constate încetarea mandatului primarilor este prefectul judeţului, Gheorghe Vuşcan. „Luni am primit de la primăria Cojocna materialul despre condamnarea primarului, este în studiu la noi şi am cerut şi un punct de vedere din partea Ministerului Dezvoltării Regionale si Administratiei Publice. La Săcuieu avem o situaţie în care pentru condamnarea primarului noi am dispus o dată încetarea mandatului său înainte de alegerile din 5 iunie. Acum fiind un nou mandat trebuie să vedem dacă putem să dispunem încetarea mandatului din nou şi am cerut şi aici un punct de vedere al ministerului. În cazul de la Râşca, chiar dacă există minuta pe site-ul Curţii de Apel , noi trebuie să primim de la secretarul comunei un referat şi sentinţa respectivă. În toate cazurile vom dispune măsurile legale care se impun cum am făcut şi până acum.", a declarat pentru ZIUA de CLUJ prefectul Gheorghe Vuşcan.

Prefectul mai spune că în cazul în care va dispune încetarea mandatelor în aceste comune, aici se vor organiza alte alegeri. Adică alţi bani cheltuiţi din bugetele comunităţilor pentru o incoerenţă legislativă tipic românească.

Primarul comunei Râşca, Ioan Morar, contactat de ZIUA de CLUJ, nu a vrut să declare nimic despre situaţia creată şi a spus doar că aşteaptă motivarea Curţii de Apel Cluj la decizia în cazul său. Gheorghe Cuc, primarul comunei Săcuieu, nu a răspuns la telefon pentru a exprima un punct de vedere iar primarul comunei Cojocna, Teodor Bucur, nu a putut fi contactat.

 

Comenteaza