De ce steagul Ucrainei a fost arborat în centrul Clujului în locul drapelului României

De ce steagul Ucrainei a fost arborat în centrul Clujului în locul drapelului României

Primarul Emil Boc a explicat consilierilor locali decizia de a arbora steagul Ucrainei în centrul Clujului, în locul tricolorului, după ce a fost chestionat de un consilier local PSD care a semnalat că decizia contravine legilor naționale care stipulează că orice alt drapel se poate arbora lângă steagul românesc.

„Tăcerea înseamnă complicitate. A nu lua atitudine, prin diverse modalități, înseamnă complicitate și încurajare a acțiunilor revizioniste. Încă din primul moment, orașul, pe care-l reprezint, și cred că reprezint voința acestui oraș din perspectiva valorilor la care se raportează, și anume democratice, europene, nerevizioniste și de pace și prosperitate, au fost de a arăta în primul rând solidaritatea, prin gesturi simbolice – iluminarea podului din Mănăștur în culorile Ucrainei, așa cum au făcut toate țările democratice din Uniunea Europeană, iluminarea unor clădiri, cum a fost Polivalenta, mesaj simbolic în centrul orașului.

În momentul în care Uniunea Europeană a dat semnalul foarte clar de accelerare a aderării Ucrainei la Uniunea Europeană, atunci din cei 4-5 stâlpi unde avem și steagul României și al Ucrainei, unul a avut și steagul Uniunii Europene și al Ucrainei. Tocmai de a sublinia, pentru o perioadă scurtă de timp – 3 zile, o dimensiune fundamentală, o mutație fundamentală care se întâmplă în Europa. Uniunea Europeană, din care facem parte cu mândrie, accelerează procesul de aderare a Ucrainei”, a spus primarul.

Consilierul local Anca Ciubăncan i-a reproșat primarului că solidaritatea și susținerea poporului ucrainean cu care toată lumea este de acord ar trebui să se facă și în Cluj, dar cu respectarea legislației care stipulează clar că orice alt drapel care se afișează în spațiul public se poate pune doar însoțit de steagul românesc. „Decizia îmi aparține și mi o asum în exclusivitate, ca reprezentant al clujenilor, din toate punctele de vedere”, a declarat Boc.

Comenteaza