Decesul coaliţiei la Cluj-Napoca ar putea dura doar trei zile. Ce vrea UDMR?

Decesul coaliţiei la Cluj-Napoca ar putea dura doar trei zile. Ce vrea UDMR?
“Divorţul” dintre PDL şi UDMR s-ar putea încheia marţi printr-o renegociere a “contractului prenupţial” şi o reînnoire a “jurămintelor de dragoste”.

Ruptă sâmbătă dimineaţă, la ora 7, colaborarea locală dintre PDL şi UDMR ar putea fi "remaiată" marţi, la o oră încă incertă. Cele două părţi se vor pune mâine la masă pentru a-şi rezolva diferendele. Dacă liderul UDMR admite că o înţelegere este posibilă, omologul său "portocaliu" este convins de acest lucru.

Conform angajamentului făcut cu o zi în urmă, preşedintele UDMR Cluj, deputatul Mate Andras Levente, s-a prezentat sâmbătă dimineaţă în P-ţa Unirii, a constatat instalarea controversatei pieţe volante, după care a anunţat oficial ruperea protocolului de colaborare cu PDL la nivelul municipiului Cluj-Napoca. Drept repercusiuni, el anunţa eliberarea consilierilor locali UDMR de orice obligaţie de a susţine proiectele PDL în deliberativul local, dar şi hotărârea celor trei parlamentari clujeni ai Uniunii de a nu mai respecta "unele decizii" ale coaliţiei, cu referire la modul de vot în parlament. Numai că şansele ca aceste ameninţări să devină fapte sunt destul de reduse, conflictul din coaliţia locală putând fi stins cu exact o zi înaintea următoarei şedinţe de consiliu local.

Până atunci, însă, astăzi, Mate va prezenta problemele de la Cluj în şedinţa conducerii centrale a coaliţiei, de la Bucureşti. "Voi anunţa că la Cluj-Napoca avem o problemă în coaliţie şi, dacă nu vom găsi o soluţie, atunci, conform protocolului, se vor implica doi delegaţi de la centru, unul de la PDL şi unul de la noi. Dar cred că marţi sau miercuri voi avea o întâlnire cu primarul Apostu şi cu Daniel Buda (preşedintele PDL Cluj - n. red.), unde vom da termene pentru respectarea promisiunilor din protocol. Nu vreau să dezvălui înainte ce vom cere, dar, după întâlnire, vom prezenta rezultatele. În privinţa şanselor refacerii alianţei nu dau pronosticuri, totul depinde de ei şi de noi, cum ne vom înţelege", a declarat Mate.

Omologul lui Mate din fruntea PDL Cluj, deputatul Daniel Buda, spune că o şedinţă a coaliţiei la nivel judeţean va avea loc marţi, dar nu a precizat nici ora, nici locul în care aceasta se va desfăşura. El este mult mai optimist decât Mate. "Sunt absolut convins că există de ambele părţi disponibilitate suficientă pentru a găsi acele soluţii care să ne permită să mergem înainte cu o alianţă pe care am construit-o la Cluj înainte să fie înfiinţată la nivel naţional. Cu siguranţă, se vor găsi resurse astfel încât toată lumea să fie mulţumită, evident, fără a depăşi limitele legilor în vigoare", a spus Buda. El a încercat să minimalizeze amploarea acestui conflict. "E mai mult o gogoaşă umflată mediatic, în mod cert nu există probleme majore în coaliţie la Cluj. Să fim serioşi, ne unesc mult mai multe lucruri decât ne despart şi în nici un caz nu stă între noi o piaţă volantă. E foarte important că toţi, deopotrivă, trebuie să fim preocupaţi de binele cetăţenilor, indiferent de etnia lor", a conchis Buda. Cel care, măcar aparent, a declanşat acest conflict, prin decizia amplasării pieţei volante în imediata vecinătate a bisericii Sf. Mihail şi a Consulatului Republicii Ungaria, primarul Sorin Apostu (totodată preşedinte al PDL Cluj-Napoca), n-a putut fi contactat.

Deşi Mate a refuzat să dezvăluie pretenţiile pe care UDMR le va pune pe masă în faţa democrat-liberalilor clujeni, acestea pot fi descoperite în chiar declaraţiile sale din zilele anterioare. Astfel, vineri, când Consiliul Permanent al UDMR Cluj a luat decizia ruperii protocolului la nivelul municipiului, Mate invoca o serie de hotărâri pe care primarul Sorin Apostu le-ar fi luat fără consultarea reprezentanţilor Uniunii. Astfel, pe lângă amplasarea pieţei volante, el a amintit montarea controversatei plăcuţe cu citatul din Nicolae Iorga la baza statuii lui Matei Corvin, dar şi demontarea panourilor trilingve instalate de UDMR la intrările în municipiu. În egală măsură, la preluarea mandatului de şef al organizaţiei judeţene a UDMR, Mate îşi asumase public îndeplinirea celor trei puncte nerealizate încă din cele 11 solicitări pe care consilierii locali ai Uniunii i le înaintaseră în 2009 primarului Apostu. Cele trei puncte vizau demontarea plăcuţelor care "incită la ură interetnică", instalarea de panouri bilingve la intrările în municipiul Cluj-Napoca şi plăcuţe trilingve (română-maghiară-germană) pe monumentele din oraş.


Boc: "Am încredere în cei de la Cluj"

Ieri şi-a exprimat un punct de vedere asupra conflictului şi premierul Emil Boc, primar al municipiului la momentul semnării protocolului dintre cele două formaţiuni, în 2008. "Eu cred că cei de la nivelul municipiului Cluj-Napoca vor avea înţelepciunea şi echilibrul necesar să găsească soluţii, pentru că, întotdeauna, cu echilibru şi înţelegere se găsesc soluţii la problemele cu care o comunitate se confruntă. Am încredere în cei de la Cluj", a comentat Boc.

 

 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK

loading...
Loading...
Comenteaza