Decizia preşedintelui în cazul Kovesi, explicată de analiştii ZIUA de Cluj. "Dinspre Laura Codruţa Kovesi am un gust amar..."

Decizia preşedintelui în cazul Kovesi, explicată de analiştii ZIUA de Cluj. "Dinspre Laura Codruţa Kovesi am un gust amar..."

Se schimbă raporturile de putere între Klaus Iohannis și Liviu Dragnea? Analiştii politici au explicat, la solicitarea ZIUA de Cluj, decizia preşedintelui de a semna decretul de revocare a Laurei Codruţa Kovesi de la şefia Direcției Naționale Anticorupție (DNA).

Decizia preşedintelui Iohannis de a semna decretul de revocare a lui Kovesi de la şefia DNA este văzută de analiști ca o reacţie inevitabilă, firească şi deloc surprinzătoare faţă de decizia Curţii Constituţionale. Spre deosebire de o parte dintre susţinătorii președintelui, care l-au criticat dur pentru acest gest, analiştii politici spun că șeful statului a procedat corect, chiar dacă a pus în aplicare o decizie cu care nu e de acord.

"Lui Klaus Iohannis i-ar fi fost mai bine, politic, să fie suspendat decât să pună în aplicare o decizie care nu îi convine. E un merit din partea preşedintelui că nu a jucat strict politic şi a preferat să rămână într-o zonă instituţională. În felul acesta, s-a ridicat la înălţimea funcţiei pe care o are. 

Faptul că a întârziat atât de mult decizia a ridicat mingi la fileul celor care îl contestă, dar dacă o făcea mai devreme ar fi fost acuzat de susţinători că execută imediat", a explicat, pentru ZIUA de Cluj, politologul George Jiglău, lector universitar la Facultatea de Științe Politice din Cluj. Discursul fostei şefe a DNA nu l-a mulţumit, însă, pe analist.

"Dinspre Kovesi am un gust amar, pentru că în discursul ei vorbeşte ca un politician, e un discurs care nu e caracteristic ei. Când vorbeşte în public are un discurs cu date, de multe ori foarte sec, dar cu argumente în favoarea poziţiei ei, ca un jurist avizat.

Mi-ar fi plăcut să spună că instituţia şi colegii sunt capabili să continue lupta anticorupţie şi că persoana ei nu e importantă. Poate ar fi fost salutar să se dea singură la o parte când a apărut decizia Curții Constituționale a României, pentru că nu îl punea în dificultate pe preşedinte", a declarat George Jiglău.

Acesta este de părere că lui Iohannis i-ar fi fost mai bine, politic, să fie suspendat, decât să pună în aplicare o decizie care nu îi convine. "E un merit din partea preşedintelui că nu a jucat strict politic şi a preferat să rămână într-o zonă instituţională. În felul acesta s-a ridicat la înălţimea funcţiei pe care o are", a conchis analistul.

Acest gest, paradoxal, lasă fără muniţie Partidul Social Democrat şi înarmează preşedintele din punct de vedere politic, spune un alt specialist consultat de ZIUA de CLUJ. Opoziţia, nu doar cea din interiorul parlamentului, are acum un motiv şi mai bun de a se coagula, este de părere Mihnea Stoica, asistent universitar la Universitatea Babeș-Bolyai (UBB).

"Preşedintele şi Kovesi se transformă în victime ale acestui aparat pe care încearcă să îl construiască PSD, iar Dragnea rămâne fără argumente pentru suspendare. Discursul despre statul paralel este slăbit, pentru că acesta pare din ce în ce mai puţin veridic. Dacă ar fi existat un stat paralel, ar fi găsit metode prin care să o menţină pe Kovesi la DNA. Iohannis a încercat să îşi menţină imaginea unui politician echilibrat şi a reacţionat în sensul în care să încheie conflictele. Poate să fructifice acest moment", explică Mihnea Stoica.

Analistul și lectorul universitar Radu Albu Comănescu, de la Facultatea de Studii Europene, este de părere că, prin decizia de revocare a lui Kovesi, Iohannis îşi ia de pe umeri posibilitatea suspendării. "Ar fi însemnat pierderi mari de timp, într-un moment în care interesele României sunt legate de preşedinţia Uniunii Europene şi atunci, în loc să fim capabili să pregătim un dosar corect, am fi pierdut luni întregi în dispute interminabile, într-o bătălie între partide", ne-a declarat Comănescu.

El a precizat că rămâne de văzut cine va fi numit în locul lui Kovesi şi dacă modalitatea de numire va fi schimbată din mers de acelaşi „ilustru” parlament.

Stilul Băsescu vs stilul Iohannis

Toți cei trei analiști consultați de ZIUA de CLUJ au făcut o paralelă între Klaus Iohannis şi fostul preşedinte Traian Băsescu. "Decizia în sine (de a o revoca pe șefa DNA - n. red.) nu este salutară, dar nu ar fi fost bine nici să fie amânată și nici să intre într-un soi de luptă de gherilă, cum ar fi făcut Traian Băsescu pe vremuri, în care să se ia la trântă cu majoritatea doar pentru că o susține pe doamna Kovesi", a declarat George Jiglău, completat de Mihnea Stoica: "Încercarea de a-și menține imaginea unui politician echilibrat, care e mai puțin jucător decât era Traian Băsescu, l-a îndemnat (pe Klaus Iohannis - n. red.) să ia această decizie".

Klaus Iohannis a semnat decretul. Anunţul, făcut de purtătorul de cuvânt

Purtătorul de cuvânt Mădălina Dobrovolschi a anunţat, luni, că preşedintele României a emis decretul de revocare a Laurei Kovesi de la conducerea DNA, potrivit deciziei CCR. Decretul a fost publicat deja în Monitorul Oficial. Kovesi a declarat, după revocarea sa, că decretul de revocare emis de preşedinte lasă un mare semn de întrebare dacă va exista o subordonare a procurorilor şefi faţă de ministrul Justiţiei.

"În ceea ce priveşte procedura de revocare a procurorului şef DNA, vă reamintesc că propunerea de revocare nu a întrunit condiţiile prevăzute de lege, CSM a dat un aviz negativ, am dovedit în faţa secţiei pentru procurori a CSM că motivele invocate de ministrul justiţiei în propunere, o parte din ele sunt nereale, o parte sunt neadevărate", a declarat Kovesi, la sediul DNA.

Fostul procuror-şef al DNA a mai spus că decretul de revocare emis de preşedinte lasă un semn de întrebare asupra activităţii procurorilor şefi de parchete. "Va exista o subordonare discreţionară a procurorilor şefi faţă de ministrul Justiţiei? Nu comentez decizia CCR, însă aş vrea să arăt că motivarea sugerează că procurorii ar putea fi în viitor subordonaţi ministrului Justiţiei. Şi de aceea cred că o clarificare rămâne în continuare necesară", a completat Kovesi.

"După 6 ani la conducerea Parchetului General şi 5 ani, o lună şi 24 de zile în funcţia de procuror-şef al DNA, vă spun: nimic nu poate fi pus în balanţă faţă de continuarea acestei lupte. Căci această luptă este una pentru apărarea societăţii faţă de infractori periculoşi. Da, sistemul judiciar trece printr-un moment dificil. Toţi ştim asta căci am văzut cu toţii ce mai rămâne din legile penale.

Am văzut cu toţii forma adoptată în Parlament în ceea ce priveşte Codul Penal şi Codul de Procedură Penală. Am făcut şi noi observaţii, au făcut şi ÎCCJ, CSM şi PÎCCJ. Este de bun simţ să observăm că voinţa politică în acest moment nu este pentru o justiţie eficientă, ci este pentru blocarea anchetelor şi pentru blocarea justiţiei. Noi, procurorii, nu putem duce o luptă politică. Ne interzice legea.

Pledoaria noastră e însă pentru o legislaţie stabilă, pentru o legislaţie în care procurorii să fie independenţi. Independenţa procurorilor este o valoare incoruptibilă. DNA este o instituţie matură, profesionistă, care a demonstrat că îşi îndeplineşte atribuţiile indiferent de provocări. Aşa că, dragi colegi, continuaţi să vă faceţi treaba şi nu abandonaţi!", a mai spus fosta șefă a DNA.

#Unlike pentru Iohannis după revocarea lui Kovesi

Decizia preşedintelui României de a semna decretul de revocare a luiKovesi de la şefia DNA a stârnit un val de critici pe pagina sa de Facebook. Cei care nu l-au criticat pe Klaus Iohannis i-au cerut să declanşeze organizarea unui referendum pe tema justiţiei.

”Pe bune?! Kovesi demisă în baza unei decizii ilegale?! Acum nu aţi mai avut curajul să vorbiţi direct?!!!! Greșeală majoră! Laşitate. Greşiţi repetat şi vă joacă Dragnea & Co cum vor. Ce? V-a fost frică de suspendare?! Trebuia să vă fie frică de votul românilor de la anul” şi ”Trebuia cel puţin, să veniţi dvs la conferinţa de presă! Acest anunţ trebuia asumat de preşedintele României”, sunt două dintre criticile aduse luni şefului statului, pe pagina sa de Facebook.

Comenteaza