Video Foto Dedicație pentru Lucian Bode, la aterizarea pe Aeroportul Cluj. "Sunteți plagiator dovedit. Să vă fie rușine!"

Ministrul de Interne Lucian Bode a fost întâmpinat de un protestatar, joi seara, la aterizarea pe Aeroportul din Cluj-Napoca, la o zi distanță după ce Comisia de Etică a Universității Babeș-Bolyai a decis că "suspiciunile de plagiat se confirmă în marea lor majoritate".

Un protestatar l-a așteptat, joi seara, pe ministrul de Interne Lucian Bode la sosirea pe aeroportul din Cluj cu o pancartă pe care scrie "Demisia L. Bode! Rușinea Sălajului".

Omul i-a cerut lui Bode să renunța la șefia ministerului, în urma scandalului de plagiat: „Demisia, domnule Bode, să vă fie rușine. Sunteți plagiator dovedit. Să vă fie rușine! Și nu ne ajutați de loc cu intrarea în Schengen, situația asta chiar nu ne ajută de loc. Seară bună”, i-a tranmis protestatarul pe un ton calm lui Lucian Bode, are nu a avut nicio reacție. 

Reamintim că, pe 10 ianuarie, Comisia de Etică a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca a decis că teza de doctorat a ministrului Lucian Bode este „profund viciată”. La scurt timp după hotărâre, ministrul Bode a postat pe pagina personală de Facebook un mesaj în care neagă acuzațiile de plagiat.

În hotărârea Comisiei de Etică, UBB cere ministrului Bode să-și retragă lucrarea și să aducă corecturile aferente:

“Punctul de vedere al UBB cu privire la teza de doctorat a domnului Lucian Bode

Comisia de etică a UBB a adoptat în data de 09.01.2023 Hotărârea Nr. 1 din 2023 ca urmare a autosesizării în urma unor noi informații cu privire la suspiciuni de plagiat în teza de doctorat a Dl. Lucian Bode.

Concluzia analizei este că suspiciunile de plagiat se confirmă în marea lor majoritate.  În lipsa posibilității legale de a aplica sancțiuni disciplinare unei persoane care nu este membru al comunității academice, Comisia ii solicită corecturi la teză și retragerea cărții publicate pe baza tezei, și se vor sesiza consiliile naționale (CNATDCU/Consiliul Național de Etică a Cercetării) pentru demersuri suplimentare, în condițiile legii”.

Jurnalista Emilia Șercan este de părere că UBB a luat o decizie greșită cu privire la teza de doctorat a ministrului:

“Două idei importante după decizia de ieri a UBB în cazul tezei lui dr. Bode:

1. UBB ar trebui să îl dea în judecată pe dr. Bode pentru retragerea titlului.

2. UBB a greșit cerându-i acestuia să corecteze teza.

Explicațiile, pe larg, mai jos.

Decizia UBB în cazul tezei de doctorat a lui dr. Bode nu poate duce la retragerea imediată a titlului de doctor, însă valoarea ei simbolică este enormă având în vedere faptul că tocmai universitatea care i-a dat titlul de doctor în urmă cu patru ani constată acum plagiatul.

Asta ar trebui să conteze tot atât de mult cât o decizie emisă de CNATDCU, ba chiar puțin în plus în plan simbolic.

Totuși, UBB are o soluție la îndemână, chiar dacă CNATDCU nu se mai poate pronunța asupra tezei: să îl dea în judecată pe dr. Bode și pe Ministerul Educației - autoritatea emitentă a titlului - pentru a cere retragerea titlului de doctor în instanța de contencios administrativ pentru că teza este plagiată, acest lucru echivalând cu neîndeplinirea condițiilor de acordare a titlului de doctor.

Ar fi o premieră dacă UBB ar face asta, una necesară, în condițiile în care conjurația plagiatorilor din politică a blocat orice posibilitate de retragere a titlului de doctor prin legea specială.

Cât despre prevederea referitoare la solicitarea UBB către dr. Bode „a alinia teza cu standardele de etică academică”, consider că e o greșeală. Una mare”, a scris jurnalista pe pagina sa de Facebook.

Articol de Nicușor Mitrea

Comenteaza