Deputat de Cluj, protest în faţa Ministerului Sănătăţii

Deputat de Cluj, protest în faţa Ministerului Sănătăţii
Deputatul USR de Cluj Emanuel Ungureanu, vicepreşedinte al Comisiei de Sănătate a Camerei Deputaţilor, a protestat marţi în faţa Ministerului Sănătăţii împotriva unei decizii a conducerii instituţiei legată de alocările de bani pentru secţiile ATI.

"În calitate de deputat și vicepreședinte al Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților am venit să protestez împotriva ticăloșiei conducerii ministerului care a tăiat 30% din fondurile alocate secțiilor de terapie intensivă, inclusiv celei de la Marie Curie, unde doctorul Cârstoveanu se luptă să salveze viața unor copii născuți prematur", a afirmat deputatul clujean Emanuel Ungureanu.

Acesta a adresat pe această temă, în calitate de deputat, şi o întrebare în scris Ministrului Sănătăţii, încă din 28 iunie anul curent, la care nu a primit răspuns. Emanuel Ungureanu îl întreba pe Ministrul Sănătăţii care a fost criteriul în baza căruia s-a redus finanţarea secţiilor ATI, ce sume au fost alocate către secţiile ATI în 2017 comparativ cu 2016 şi în cât timp vor fi suplimentate fondurile pentru secţiile ATI pentru anul 2017.

După postarea live pe Facebook a protestului său inedit, deputatul USR de Cluj a fost primit de Ministrul Sănătăţii Florian Bodog şi de secretarul de stat Raed Arafat. La întâlnirea cu cei doi oficiali, s-a discutat şi despre întârzierile în dotarea cu ambulanţe noi dar şi despre tratamentul pacienţilor transplantaţi.

„Răspunsul ministrului legat de programul de terapie intensivă pentru nou născuţi a fost că pe secţia de la spitalul Marie Curie sunt suficienţ de mulţi bani. El mi-a spus că atunci când se vor termina banii, va aloca sumele necesare. E o diferenţă clară între spusele domnului ministru şi ceea ce a spus doctorul Cârstoveanu. Eu nu sunt pus aici să văd cine spune adevărul. Eu ştiu ce face doctorul Cârstoveanu, ştiu dedicarea acestui om pentru copilul în suferinţă, ştiu că este un om curat la suflet, nu este un medic şpăgar şi am încredere că atunci când spune că nu au fost alocaţi bani în mod clar s-a întâmplat ceva în neregulă. (...)

Domnul Bodog mi-a dat sentimentul că este un om care vrea să se aplece cu atenţie şi pe chestiunea programului de transplant. Aici sunt probleme foarte mari cu îngrijirea pacienţilor care după ce fac un transplant renal, nu mai primesc îngrijirile necesare din sumele alocate pentru acest program şi spitalele care fac transplant sunt încărcate şi sunt unele dintre ele în pragul falimentului. Din păcate medicii vorbesc prea puţin despre acest lucru iar pacienţii suferă din cauza problemelor care nu le sunt rezolvate la timp pentru că nu sunt reactivi, pentru că nu sunt anumite medicamente, deci munca celor care fac un transplant de succes este compromisă de faptul că un sistem nu răspunde corespunzător din punct de vedere a alocărrii fondurilor după intervenţia de transplant.

Am avut o discuţie cu domnul Ministru secretar de stat Raed Arafat, care îmi spunea că situaţia ambulanţelor este catastrofală datorită a două doamne din minister, doamne din minister care ani de zile au blocat licitaţia pentru ambulanţele de la SMURD dar şi pentru ambulanţele celelalte. Ce trebuie să înţelegem este că procedural prim-ministrul a deblocat această situaţie, actele sunt în minister, în luna octombrie ar putea să înceapă licitaţia şi primele ambulanţe vor ajunge abia la anul. Din răspunsul pe care l-am primit de la Raed Arafat în luna iunie am aflat cu stupoare că există şi ambulanţe care au şi 700.000 de km. Practic pacienţii care sunt transportaţi cu acele ambulanţe sunt în pericol de moarte pentru că sunt transportaţi de ambulanţe, nu neapărat pentru afecţiunea lor", a spus Emanuel Ungureanu despre discuţiile pe care le-a avut cu cei doi şefi din Ministerul Sănătăţii.

Deputatul USR a anunţat pe pagina sa de Facebook că în perioada următoare va consulta un avocat şi va face o plângere penală la DNA pentru abuz în serviciu împotriva celor două doamne din Ministerul Sănătăţii de care a vorbit anterior. „Una a plecat din minister şi s-a întors pe postul de secretar general adjunct în Ministerul Sănătăţii", a mai arătat Emanuel Ungureanu.

Deputatul clujean spune că dacă în circa o săptămână nu va primi garanţii că problema finanţătii programului de Terapie Intensivă, zona critici, şi nu doar la secţiile de neo-natologie, va fi rezolvată, va picheta Ministerul Sănătăţii, îşi va lua un sac de dormit şi nu va pleca din minister până nu se vor găsi soluţii la aceste probleme critice de viaţă şi de moarte.

 

Comenteaza