Deputat Sorin-Dan Moldovan: "Noul standard 5G reprezintă o evoluție cu adevărat extraordinară."

Deputat Sorin-Dan Moldovan: "Noul standard 5G reprezintă o evoluție cu adevărat extraordinară."

Intervenție la „Ora Guvernului” în plenul Camerei: Strategia 5G.

In cadrul ședinței plenului Camerei Deputaților, la Ora Guvernului, deputatul PNL de CLuj, Sorin-DAn Moldovan, i-a atras atenția domnului ministru, Alexandru Petrescu, asupra problemelor grave privind întârzierea implementării STRATEGIEI 5G.

Declarația integrală mai jos:
 

"Stimați colegi,
 Domnule ministru,

Noul standard 5G reprezintă o evoluție cu adevărat extraordinară. Dacă îmi este permisă o comparație, putem spune că internetul este precum roata, iar standardul 5G reprezintă apariția mașinii.

Din păcate pentru țara noastră acest pas important trebuie făcut de către Guvernul PSD. Pentru Guvern tehnologia 5G pare să fie mult prea mult. Din păcate pentru România întârzierea implementării acestei strategii, înseamnă ratarea ocaziei de a crea 250 de mii de locuri de muncă și a unui efect de multiplicare a integrării noilor tehnologii în viața economică de peste, atenție stimați colegi, 4.7 miliarde de euro. Datele prezentate sunt luate din Strategia 5G pentru România care a fost aprobată de Guvernul României la propunerea, dvs, a Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale (MCSI), domnule ministru.

În spațiul public subiectul 5G este tratat în mod special din prisma problemelor de securitate pe care le ridică echipamentele folosite. La finele lunii mai, guvernul american a decis să impună restricții firmelor chinezești din domeniu IT, afirmând că acestea pot fi folosite de guvernul chinez pentru activități de spionaj. În urma acestei decizii a guvernului american, i-am adresat doamnei premier, în data de 26 iunie, o interpelare prin care îi solicitam poziția Guvernului României cu privire la decizia și declarațiile oficialilor americani. Termenul pentru primirea răspunsului era 17 iulie. Acum, la 2 luni de la depășirea acestui termen, mă bucur că am ocazia să vă adresez dumneavoastră această întrebare. Aștept un răspuns concret, domnule ministru.

Nu cred că mai este nevoie să menționez faptul că relațiile diplomatice ale României cu Statele Unite ale Americii au fost stabilite în 1880 și de atunci relațiile bilaterale au evoluat, astazi Statele Unite ale Americii fiind cel mai important partener militar pe care țara noastră îl are. Și totuși, Guvernul întârzie nejustificat transpunerea memorandului semnat de către România și Statele Unite ale Americii la Washington, referitor la tehnologia 5G.

O altă problemă a Guvernului o reprezintă calendarul de licitație pentru benzile de frecvență alocate dezvoltării tehnologiei 5G, unde la sfârșitul lunii septembrie trebuie lansată licitația. Probleme sunt și cu bugetul de stat, așa cum au afirmat și colegii mei. În actualul buget de stat ați estimat 2 miliarde sursa fiind această licitație. Președintele ANCOM, a declarat la Cluj-Napoca, săptămâna trecută că, în cazul în care prevederile memorandului nu vor fi adoptate de guvern prin ordonanță de urgență, licitația nu va putea avea loc anul acesta. Iar consecința ar fi că bugetul de stat ar pierde cele 2 miliarde de lei.

Astfel, am 3 întrebări pentru dumneavoastră:

1. Are în plan Guvernul să emită OUG pentru implementarea memorandumului semnat de România și SUA, astfel încât să se poată organiza licitația pentru spectrul 5G?

2. Cum se vor verifica echipamentele IT&C terminale de rețea, utilizate de instituțiile statului, firme private si cetățenii români care vor fi conectate wireless și care pot fi și ele ,,vulnerabilități”? Se are în vedere impunerea respectării unui standard anume cum este de exemplu marcajul CE la echipamentele electronice?

3. Este corectă afirmația președintelui ANCOM legată de pierderile înregistrate la bugetul de stat în eventualitatea nerealizării licitației până la sfârșitul anului?

Și, in final, domnule ministru, am o rugăminte, să îi transmiteți doamnei premier să lase discursul politicianist și să colaboreze cu Administrația Prezidențială și ANCOM pentru a realiza acest proiect de o importanță foarte mare din punct de vedere economic, al securității, al dezvoltării si al conectivității pentru țara noastră.

Aștept să ne raspundeți. "

Comenteaza