Deputatul Băltărețu, la forumul Economic de la Chișinău: „România susține aderarea Rep. Moldova la Uniunea Europeană”

Deputatul Băltărețu, la forumul Economic de la Chișinău: „România susține aderarea Rep. Moldova la Uniunea Europeană”

Deputatul clujean Viorel Băltărețu a avut un mesaj important pentru cei aproape 300 de invitați la Forumul Economic de la Chișinău: “România susține ferm fixarea unui orizont concret de timp, până în 2030, până la care Republica Moldova să devină stat membru UE.”

Oameni de afaceri, înalți oficiali români și moldoveni, reprezentanți ai elitelor academice și ai societății civile au participat la cea de-a doua ediție la Forumul Economic de la Chișinău – Investiții, Dezvoltare, Integrare europeană.

Printre cei care au luat cuvântul s-au numărat Prim-ministrul Moldovei, Dorin Recean, Președintele Parlamentului, Igor Grosu, Vicepremierul Republicii Moldova, Dumitru Alaiba, Guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei, Anca Dragu, membri ai Parlamentului și ai Guvernului României, oameni de afaceri, reprezentanți ai mediului academic. Forumul s-a bucurat și de prezența Alteței Sale Regale, Principele Radu al României.

Deputatul USR Cluj, Viorel Băltărețu, a fost unul dintre invitații care au luat cuvântul în cadrul secțiunilor Integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană, respectiv Dezvoltare  comunitară.

După doi ani dificili din punct de vedere economic și geopolitic, a arătat deputatul de Cluj, Moldova trebuie să-și întărească instituțiile publice, să implice societatea civilă în procesul decizional, să crească procentul intermedierii financiare bancare, integrarea pe piața muncii a populației economic inactive, să reformeze companiile de stat, să susțină antreprenoriatul și să-și fortifice statul de drept.

În discursul lui, Viorel Băltărețu a susținut că Europa e incompatibilă cu moștenirea sovietică ce presupune corupție, sărăcie, medievalism, oligarhie și că pe moldoveni îi așteaptă, în primul rând, o schimbare de mentalitate.

“Republica Moldova are încă de demonstrat la nivel de stabilitate economică. Din fericire, începerea negocierilor de aderare la UE oferă un tip de garanție pe care Moldova nu a cunoscut-o de la declararea independenței. Stabilitatea pe care o oferă acest început de drum european va atrage investiții străine și creșterea sectorului antreprenorial autohton. De asemenea, creșterea gradului de interconectare a infrastructurii energetice, dar și a altor infrastructuri, transport, comunicații sunt pași importanți pentru realizarea premiselor necesare în vederea integrării economice și politice a Moldovei în UE.”, a susținut deputatul de Cluj.

Parlamentarul a reamintit disponibilitatea maximă a tuturor autorităților române de a sprijini Moldova în eforturile ei de dezvoltare economică și de aderare la Uniunea Europeană. “Moldova trebuie să învețe accelerat. Situația geo-politică din zonă nu lasă loc la bâjbâieli și lentoare. Și trebuie să învețe și din greșelile României. Am greșit noi și pentru voi. Am învățat și vă vom fi alături, ferm, cu know-how instituțional, consiliere în atragerea de fonduri europene, integrarea legislației europene.”, a mai spus Viorel Băltărețu

Comenteaza