Desant la Cluj. Băsescu, apărat în ultima sa redută

Desant la Cluj. Băsescu, apărat în ultima sa redută
Primii susţinători ai preşedintelui suspendat au sosit de ieri în oraş. Vasile Blaga îşi adună oastea în inima Ardealului ca să dea o nouă bătălie pentru “cârmaciul” său.

Primii sosiţi în Cluj-Napoca au fost europarlamentarii PDL Cristian Preda şi Traian Ungureanu, dar şi fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu, care a profitat de prilej pentru a-şi lansa şi la Cluj Iniţiativa Civică de Centru-Dreapta. Democrat-liberalii susţin că nu-l apără pe Traian Băsescu, ci democraţia. În schimb, spun că premierul Victor Ponta e izolat în Europa şi îl ameninţă cu justiţia.

Traian Ungureanu a făcut o afirmaţie aparent şocantă: PDL nu vrea ca Traian Băsescu să câştige referendumul. „Românii trebuie să iasă la vot şi să voteze NU. Vrem să câştigăm acest referendum şi nu la masa verde. Şi îl vom câştiga. Dar noi nu vrem ca Traian Băsescu să câştige acest referendum. Nu ne facem că nu-l cunoaştem pe Traian Băsescu, dar noi nu intrăm în acest referendum şi nu vrem să câştigăm acest referendum pentru Traian Băsescu. USL încearcă să legitimeze, prin acest referendum, demolarea instituţiilor democratice din România. Aici nu e vorba de Traian Băsescu. Traian Băsescu poate să plece, Traian Băsescu poate să stea, Traian Băsescu se poate apuca, nu ştiu, de ce vrea el, nu e treaba noastră. Noi intrăm în acest referendum pentru a opri atacul împotriva democraţiei. Vrem ca democraţia să rămână la putere în România, iar România să rămână membră a Uniunii Europene în mod deplin, nu formal", a afirmat cel cunoscut drept TRU.

El a atacat intenţia guvernului de a întinde referendumul pe durata a două zile. „Prin abuzul continuu, Victor Ponta a întors spatele Europei. La două ore după întâlnirea cu Barroso, flancat de Ioan Rus, Victor Paul Dobre şi alte lumini antidemocratice româneşti, a spus că referendumul va dura două zile. De ce să nu dureze doar cinci minute, sau să dureze până va câştiga cine vor ei? Poate mâine vor da ordonanţă că pot vota la referendum doar cei cu ochi verzi. Concluzia e una singură: după ce USL a suspendat preşedintele României în două zile, acum e gata ca, în două zile, să suspende poporul român", a spus TRU. Preda l-a comparat pe Ponta cu Ion Antonescu. „Există precedente nu numai în 2003 (când referendumul pentru modificarea Constituţiei a durat două zile - n.red.), ci şi în 1941, când Ion Antonescu a ţinut un plebiscit timp de şapte zile, până a obţinut ceea ce dorea. Ponta nu e micul Titulescu, Ponta e micul Petru Groza", a spus Preda.

În opinia sa, evenimentele din ultimele zile vor adăuga o nouă dimensiune Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) pe justiţie. „Dacă până acum era pusă sub semnul întrebării funcţionarea justiţiei în România, de acum lucrurile au devenit mult mai grave, pentru că e pusă în discuţie justiţia constituţională", a afirmat Preda. TRU a afirmat că sancţiunile au început deja să curgă împotriva României. „PDL n-a cerut şi nu va cere sancţiuni din partea Comisiei Europene, dar acestea au apărut deja: leul atinge zilnic câte un minim istoric, încrederea investitorilor s-a prăbuşit, ratingul României pe pieţele de credit e în cădere liberă. Guvernul USL a adus România la un minim istoric", a conchis TRU.

În calitate de cofondator, Preda a participat şi la lansarea clujeană a Iniţiative Civice de Centru-Dreapta (ICCD) a lui Mihai Răzvan Ungureanu. Fostul premier şi-a definit construcţia drept „un pariu că e încă posibilă, în România, o mobilizare pentru cauze bune". Mai puţin clar e ce este, de fapt ICCD. „E o asociaţie, formată din membri şi nemembri de partid, un fel de ONG", a spus Preda. Totuşi, MRU admite că ICCD ar putea deveni partid politic. „Dacă, prin voinţa membrilor, care sunt mii, deja, se va ajunge la posibilitatea de a deveni partid, vom deveni partid. Deocamdată, obiectivul nostru este să realizăm o alianţă electorală formată din partide politice - PDL, PNŢCD, Noua Republică ş.a.m.d. - şi din alte mişcări civice, iar la alegerile din toamnă să avem candidaţi unici sub siglă şi nume noi", a explicat MRU.

El respinge ideea că acest proiect ar urmări „machierea" PDL. „Nu reproducem PDL-ul în alte forme, noi construim o platformă pe care vrem să aducem majoritatea tăcută, oameni care şi-au clădit carierele pe muncă, onestitate şi cinste, oameni care nu mai doresc să fie generaţii de sacrificiu. Avem şi membri de partid, inclusiv din PNL, oameni care vor o reprezentare suplimentară faţă de cea din partid. Nucleul dur din PDL nu reprezintă majoritatea tăcută. Aceşti oameni se simt nereprezentaţi corect politic, sunt ostaticii bunului-simţ. Clasa politică nu se poate reforma dinăuntrul ei, clasa politică propune politicieni reciclaţi, trebuie oameni noi", a spus MRU.

Liderul liberalilor clujeni, Marius Nicoară, susţine că are informaţii potrivit cărora la mitingul PDL de astăzi vor participa doar oameni aduşi de prin ţară „cu arcanul". „Am vorbit cu oameni din Buzău, care mi-au spus că de acolo vor veni autocare cu demonstranţi la Cluj. Vor veni şi din Buzău, şi din Suceava, şi din Călăraşi. Noi (USL - n. red.) nu vom face aşa ceva. Nu clujenii vor fi sâmbătă în piaţă, ci oameni din toată ţara aduşi cu arcanul, cu autobuzele şi cu bani, bineînţeles", a afirmat Nicoară.

Ponta, "singur printre socialişti"

Sosiţi de la Bruxelles, cei doi europarlamentari PDL susţin că Victor Ponta şi Crin Antonescu au fost părăsiţi inclusiv de familiile lor europene. „Concluzia în Parlamentul European (PE) este că liderii socialiştilor, liderii liberalilor, ca şi liderii PPE vor reacţiona la fel, urmând ceea ce va decide Comisia Europeană săptămâna viitoare în privinţa României. Liderii socialişti şi cei liberali se simt puţin traşi pe sfoară şi consideră că e inacceptabil ceea ce s-a întâmplat în România. Vreau să fiu foarte clar: nu există aici o separare, un clivaj între PPE şi celelalte familii politice, toată lumea este de acord că s-a întâmplat ceva grav în România. Toată lumea este îngrijorată", a spus Preda. El a fost susţinut de Traian Ungureanu. „Există o singură poziţie în Europa faţă de Victor Ponta şi abuzurile sale împotriva legalităţii. Victor Ponta este singur în Europa şi singur printre socialişti. În Europa există un singur stat care a luat poziţie în favoarea lui Victor Ponta, iar poziţia asta vine din Rusia", a spus Ungureanu.

Daniel Buda: "premierul se încadrează în zona penalului"

Daniel Buda a completat, spunând că premierul Ponta ar putea răspunde penal. „Există o decizie a Curţii Constituţionale. Soluţia e foarte simplă: preşedintele interimar Crin Antonescu să promulge legea referendumului declarată constituţională de Curte, iar guvernul să dea o ordonanţă de urgenţă prin care să abroge cele două ordonanţe neconstituţionale. Prin refuzul de a intra în limitele Constituţiei, Victor Ponta se încadrează într-o zonă penală a abuzului în serviciu", a afirmat Buda.

 

 

Comenteaza